Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIBONINA UTRKA S VREMENOM

Jadno je kad dvostruki prvak Europe mora moliti za milost: Stečaj, likvidacija ili preživljavanje

Zagreb: Finale turnira u Dubravi, Cibona - Krka
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
23.09.2023.
u 08:00

Nakon 120 dana blokade računa stekli su se uvjeti za pokretanje stečajnog postupka, kojem će se Cibona pokušati oduprijeti preoblikovanjem u sportsko dioničko društvo

Ne samo u hrvatskim nego i mnogim medijima iz regije ovih je dana objavljena vijest o tome da je Cibona otišla u stečaj pa je tako i u Srbiji, u kojoj se trenutačno nalazi ovaj Večernjakov novinar. A ovdje sijevaju naslovi poput "Tužna vijest iz susjedstva: Cibona službeno otišla u stečaj" ili "Cibona u stečaju i pred ponorom kakav nije viđen", a vidjeli smo i "Slavni klub dotaknuo dno, dvostruki šampion Europe pao na najniže grane"...

U svemu tome ima dosta istine, uostalom srpski mediji to su prepisivali od hrvatskih, ali sve to skupa ne znači da je Cibona likvidirana, da je neće biti u Prvenstvu Hrvatske koje će se, navodno, uskoro zvati SuperSport Premijer liga i da će klub morati krenuti iz najnižeg ranga. Barem ne zasad.

GALERIJA U Šibeniku je počelo snimanje filma o životu Dražena Petrovića

Zagreb: Finale turnira u Dubravi, Cibona - Krka
1/15

Slijedi 45 dana grčevite borbe

Istina jest da su se, nakon 120 dana blokade klupskog računa, stekli uvjeti za pokretanje stečajnog postupka, ali činjenica je i da će Cibona imati neko vrijeme (spominje se 45 dana) da pokuša demantirati svoju nesolventnost. Uostalom, evo što o svemu kaže Cibonin direktor Tomislav Šerić, čovjek koji ima priliku biti spasiocem svojevrsnog hrvatskog sportskog Titanika, ali i njegovim pogrebnikom.

– Ovo znači da su se stekli uvjeti da Fina inicira stečajni postupak prema Trgovačkom sudu. Oni bi sudu taj zahtjev trebali poslati ovih dana. Ako se i kada se dogodi da financijska agencija podnese sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, klub će u razdoblju od tog prijedloga pa do odluke suda nastojati otkloniti razlog za stečaj, odnosno deblokirati račune kako do otvaranja stečajnog postupka ipak ne bi došlo.

VEZANI ČLANCI:

U tom slučaju ne bi bilo ni stečajnog upravitelja koji klub može likvidirati, ali i spasiti pa nije nevažno koga će stečajni sudac, u rješenju o otvaranju stečajnog postupka, odrediti. To može biti netko tko će ovaj slavni klub, po hitnom postupku, sravniti sa zemljom, ali i netko tko će uložiti trud da se to ipak ne dogodi. A tom bi se odlukom, bez obzira na priče o neovisnosti sudstva, moglo očitovati u kojoj je mjeri politika, i državna i gradska, spremna pomoći četvrtom najjačem hrvatskom klupskom brendu.

A likvidacija Cibone bila bi i poraz za Hrvatski košarkaški savez, kojem se u posljednjih šest godina dogodilo da su mu se ugasila dva kluba. Najprije Jolly šibenskog biznismena Josipa Stojanovića, a potom i Košarkaški klub Zagreb, klub koji je iznjedrio niz reprezentativaca, poput Šarića, Tomića, Simona, Stojića, Tomasa, Kasuna, Sesara... i sve su to bili porazi nacionalne košarkaške kuće koja za to ne snosi krivnju, ali joj to nije služilo na čast.

VEZANI ČLANCI:

U ovoj priči HKS je pod svojevrsnim pritiskom. S jedne strane od ostalih hrvatskih klubova koji žele jednak tretman, a s druge strane od Cibone, koja se grčevito bori za preživljavanje pa je u tom duhu i poslala pismo nacionalnoj košarkaškoj kući. A u njemu se traži da HKS ne blokira izlazna pisma igrača pridošlih iz inozemnih klubova kao što su Alexander Stein, Domagoj Proleta i Tomislav Buljan. Cibona napominje da su ta pisma ovjerili nacionalni savezi zemalja iz kojih igrači dolaze i da ona ne smiju biti uvjetovana jer bi HKS u tom slučaju mogao ući u prekršaj koji bi ga stajao 25.000 švicarskih franaka.

Druga je pak priča sa skidanjem blokade na HKS-u za domaće prvenstvo, do koje neće doći sve dok Cibona ne isplati igrače iz prošle sezone koji su je na blokadu stavili, a taj trošak iznosi više od 400.000 eura. Na koncu se pronašlo solomunsko rješenje u bankovnom jamstvu koje je Cibona obećala nabaviti i koje bi jamčilo njegovo plaćanje u nekom dogovorenom roku. A jamstvo bi, navodno, trebala dostaviti inozemna banka vezana na Indijce koji su investirali u klub i koji se nadaju preoblikovanju kluba u sportsko dioničko društvo pa tako i svojih uloga u njegove dionice.

VEZANI ČLANCI:

Trener u velikim problemima

A bez tog jamstva Cibona bi domaće prvenstvo morala početi samo s petoricom seniora, onih koji su ostali od prošle sezone (Radovčić, Majcunić, Aranitović, Perasović i Vuković) plus juniori kao što su Pavković i Golemac. A to bi, dakako, treneru Jakši Vuliću predstavljalo veliki problem jer bi domaće prvenstvo igrao u jednom, a ABA ligu u drugom sastavu.

Jedan sudionik ovotjedne Skupštine ABA lige održane u Podgorici kazao nam je da mu je bilo grozno gledati kako dvostruki prvak Europe moli za milost, a direktor Šerić uspio je namoliti skupštinare da mu, uz potvrdu iz Fibe o izdanim licencijama, omoguće igranje regionalne lige u punom sastavu.

Bilo kako bilo, evidentno je da je Cibona krenula u utrku s vremenom i da će cijeli ovaj stečajni postupak pokušati razvlačiti ne bi li kupila ponešto vremena za realizaciju ideje preoblikovanja u sportsko dioničko društvo. A u tu svrhu mogla bi se dogoditi i odgoda utakmice prvog kola domaćeg prvenstva sa Zadrom zakazana za 28. rujna.

VIDEO Srbija u šoku zbog odluke Nikole Jokića: "Idi majstore, igraj za Amere"

Komentara 5

MI
milicija
09:33 23.09.2023.

cibona je bio na početku dobro zamišljen projekt, ali nažalost vodili su ga lopovi.

IV
IvekIvek
10:59 02.10.2023.

Zašto se Šimić, senf, bišćan, šokota, marić, gregurić, vedriš i DTSM ne uključe u spašavanje Cibone nego svi žele spašavati Dinamo?

PE
peronja
12:35 23.09.2023.

Možemo ne Možemo. Nastavljaju tradiciju ne zagrebačkog vođenja Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije