Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cibonin trener

'Svaka čast igračima što su uz priče o teškom stanju fokusirani samo na parket. Svašta se može čuti'

Zagreb: Finale turnira u Dubravi, Cibona - Krka
Slavko Midzor/PIXSELL
19.09.2023.
u 07:30

U ime obećavajućih izdanja cibosa uoči sezone koju započinju 28. rujna, domaćim derbijem protiv Zadra, popričali smo s trenerom vukova Jakšom Vulićem (58), stručnjakom koji se primio posla u nezahvalnom trenutku. Iako je njegova momčad pobijedila sve predsezonske suparnike (Zabok, Podčetrtek, Polzelu, Bosnu, Budućnost, Borac i Krku) prvi strateg kluba ne može biti spokojan.

Tijekom vikenda košarkaši Cibone odigrali su još dvije pripremne utakmice i dalje djelujući uvjerljivo. Učinili su to na tradicionalnom Dubrava Kupu na kojem su u polufinalu nadjačali Borac iz Banje Luke (80:59) a u finalu abaligaša Krku (95:78).

Velika je neizvjesnost

U ime obećavajućih izdanja cibosa uoči sezone koju započinju 28. rujna, domaćim derbijem protiv Zadra, popričali smo s trenerom vukova Jakšom Vulićem (58), stručnjakom koji se primio posla u nezahvalnom trenutku. Iako je njegova momčad pobijedila sve predsezonske suparnike (Zabok, Podčetrtek, Polzelu, Bosnu, Budućnost, Borac i Krku) prvi strateg kluba ne može biti spokojan. Jer, u vezi s Cibonom i načinom na koji će započeti sezonu velika je neizvjesnost.

VEZANI ČLANCI:

– Svakojakih se priča može čuti, a nije se lako izolirati od njih, no mi smo usredotočeni na parket. Bavimo se onim na što možemo utjecati, a to je lopta i to što činimo s njom, dok je ono izvan parketa izvan moći igrača i nas iz stožera.
A na to mogu utjecati, ali je pitanje hoće li uspjeti, direktor Šerić i član Uprave Lukačić, nekad i sam igrač ovog kluba. Mač nad glavom je u tome što 21. rujna ističe rok do kada klupski račun može biti blokiran bez pokretanja postupka stečaja. Vrijeme otkucava, a na vidiku nema rješenja za odblokiranje računa baš kao ni za skidanje blokade (za registraciju pridošlih igrača) kod Hrvatskog košarkaškog saveza. A ako do toga ne dođe 48 sati prije početka nove sezone (koji je zakazan za kraj rujna), Cibona će Premijer ligu moći započeti sa samo petoricom igrača iz prošle sezone (Radovčić, Majcunić, Perasović, Aranitović, Vuković) te juniorima, a sve to, dakako, u tešku situaciju stavlja trenera koji ističe:

– U tom slučaju morali bismo povući i Pavkovića iz Bosca. Mi smo bili uvjereni da do toga neće doći, no kako se početak Premijer lige približava, ova druga opcija sve je realnija.

17.09.2023.., Zagreb - Finale turnira u Dubravi (SD Dubrava) Cibona - Krka. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

A s obzirom na igranje na dva kolosijeka, ni ono što čime Vulić raspolaže bez ovih administrativnih zapreka nije dovoljna kadrovska širina. Za ovaj turnir povučen je iz Bosca i nadareni 16-godišnji Borna Katanović koji je ovog ljeta u Cibonu pristigao iz Križevaca. Međutim ni on neće moći igrati ne bude li skinuta blokada s HKS-a koja podrazumijeva isplatu prošlosezonskih igrača.

– Mi ni prije ovog turnira, a poštedjeli smo ovom prilikom Amerikanca Steina radi ozljede oka, nismo imali više od 10 igrača. No bez obzira na mali fond igrača, zadovoljan sam kako smo odradili pripreme. Trenirali smo u Draženovoj dvorani koja nema klimu i u kojoj je znalo biti iznimno sparno i zato igračima moram odati priznanje. U momčadi smo stvorili dobru kemiju, a sada je na vodstvu kluba da to i održimo.

Ohrabrujuća je, svakako, bila i turnirska pobjeda u Sarajevu, u konkurenciji Bosne i abaligaša Budućnosti koji ima višestruko skuplju momčad.

– U Sarajevu smo dobili potvrdu da možemo igrati i s pretendentima na vrh ABA lige. No to su još uvijek pripremne utakmice pa se ne smijemo zavaravati.

Ciboni se pak trebao priključiti 25-godišnji finski reprezentativac Jacob Grandison (198 cm).

– To je, kažu mi, bila stvar trenutka, a sada je to negdje zapelo. Prave razloge ne znam.

February 20, 2023: Duke Blue Devils guard Jacob Grandison (13) celebrates after a three point basket against the Louisville Cardinals during the first half of the ACC basketball matchup at Cameron Indoor in Durham, NC. (Scott Kinser/Cal Sport Media) Photo via Newscom Photo: Scott Kinser/NEWSCOM
Foto: Scott Kinser

Iako kvalitetan zanatlija, Vulić je tek sada dobio kormilo kluba koji je dio velike hrvatske trojke. Da Cibona nije u ovako teškoj situaciji, to ga možda ne bi ni dopalo.

– Nisam nikad razbijao glavu time zašto je netko negdje dobio priliku, a ja nisam. U ovom poslu nikad ne znaš kada će ti se pružiti prilika i zato je važno da stalno negdje radiš i da si prisutan. Uostalom, ne mogu reći da sam nezadovoljan svojom trenerskom karijerom.

A Jakša je, nakon igračke karijere koju je okončao igrajući za KK Zagreb, trenersku karijeru gradio radeći u Hironu, Zagrebu, Širokom, Dubravi, Cedeviti i Heliosu.

– U Širokom sam radio u tri navrata, a Cedevitu sam preuzimao kada su Božo Maljković i Aco Petrović davali ostavke. U Sloveniji sam pak proveo pet godina.

VEZANI ČLANCI:

Surađivao s Acom i Jaskom

Što se, nakon svega, od novog trenera očekuje u Ciboni?

– Dalibor Bagarić, čovjek zadužen za sportsku politiku, naglasio je da su nam ciljevi ostati u ABA ligi i uključiti se u borbu za trofeje u domaćem Prvenstvu. Bez obzira na percepciju da su i Zadar i Split ovog časa od nas kvalitetniji, jer imaju manje unutarnjih problema nego mi, do razdoblja kada će se dijeliti trofeji stvari se mogu promijeniti. Uostalom, sa Širokim sam bio prvak BiH u vrijeme kada su za to favoriti bili Igokea i Bosna. S Heliosom sam bio prvak Slovenije kada su favoritima smatrani Olimpija i Krka. Nekako se nadam da se to može dogoditi i u Hrvatskoj.

09.09.2015., Arena Zagreb, Zagreb - EuroBasket 2015., skupina C, 04. kolo, Nizozemska - Hrvatska. Eurobasket 2015 po prvi puta odrzava se u cetiri drzave. Hrvatska (Zagreb), Njemacka (Berlin), Litvija (Riga) i Francuska (Montpellier) ugostit ce kosarkase tijekom grupnih susreta dok ce se zavrsnica turnira odrzati u francuskom Lilleu. Dalibor Bagaric. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto:

Kazat će da se nikad nije sramio učiti od uglednijih kolega.

– Meni je bilo super surađivati s Acom Petrovićem, Božom Maljkovićem i Jasminom Repešom jer sam bio spreman učiti.

Ovaj rođeni Splićanin u Zagreb je stigao s 20 godina.

– U KK Splitu prošao sam juniorski staž pa otišao u vojsku. Nakon toga došao sam na studij u Zagreb i uz igranje u Novom Zagrebu počeo studirati novinarstvo. Nakon toga sam se prebacio na ekonomiju da bih na kraju završio Višu trenersku.

A svoj najveći trenerski uspjeh Jakša je ostvario 2012. godine kada je u Litvi s juniorima Hrvatske bio prvak Europe.

– Momčad je to koju je predvodio Dario Šarić kao najbolji strijelac i drugi skakač Prvenstva u kojoj su najveću minutažu imali Mavra, Žganec, Brzoja i Mustapić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije