Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV SVETINA

Izvršni direktor HNS-a za VL o nelegalnom izdavanja licenci te hoće li se kazniti Osijek i Rijeka

Zagreb: Dolazak na komemoraciju za Miroslava Ćiru Blaževića
Slavko Midzor/PIXSELL
24.01.2024.
u 07:00

Nepravilnosti su otkrivene nakon što je europska organizacija provela istragu. U ožujku prošle godine Rijeka i Osijek kažnjeni su s 450 i 600 tisuća eura zbog kršenja odredbi Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova.

Zbog nelegalnog izdavanja licenci Rijeci i Osijeku za sezonu 2022./23. Uefa je kaznila Hrvatski nogometni savez sa sto tisuća eura bezuvjetno i još 150 tisuća uvjetno. Nepravilnosti su otkrivene nakon što je europska organizacija provela istragu. U ožujku prošle godine Rijeka i Osijek kažnjeni su s 450 i 600 tisuća eura zbog kršenja odredbi Pravilnika o licenciranju i financijskoj održivosti klubova. Uefa im je zaprijetila izbacivanjem iz europskih natjecanja ako ponovno prekrše financijske odredbe.

GALERIJA HNS: Postigli smo sporazum s Uefom

Zagreb: Dolazak na komemoraciju za Miroslava Ćiru Blaževića
1/4

– Licencije su izdane na temelju revizorskog izvješća koje su izdali klubovi. Na temelju toga izdaje se licencija vezana za financijski kriterij. Dakle, revizije koje su stigle u Savez bile su apsolutno vjerodostojne i temeljem toga izdane su licencije. Činjenica je da se poslije, u nekim postupcima, utvrdilo kako su ti klubovi imali nepodmirene obveze, koje nisu bile iskazane u toj reviziji, i to je dovelo do kažnjavanja klubova, a temeljem objektivne odgovornosti, mi smo, HNS, automatski bili odgovorni – kazao nam je izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina.

VEZANI ČLANCI:

Hoće li sada HNS kazniti Osijek i Rijeku?

– Nije to jedini slučaj. Već je bilo propusta da klubovi ne dostave sve podatke reviziji te revizija na temelju toga napravi izvješće, pa se onda izda licencija. I onda se naknadno ustanovi da ta revizorska izvješća nisu u skladu sa stvarnim stanjem. I bilo je kažnjavanja i klubova, i Saveza. I onda je sama Uefa 2022. postrožila pravilnik, a mi smo ga prihvatili 2023. godine. Sada ne možemo kazniti klubove budući da su se propusti dogodili u periodu kada pravilnik nije dopuštao takvu mogućnost. Ono što je vrlo bitno: ovdje ni na koji način nije ugrožena regularnost natjecanja, ni HNL-a, ni europskih - objasnio je Svetina. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar HR-Nevini-Vitez
HR-Nevini-Vitez
08:00 24.01.2024.

Balkanska posla kao svoji na svome uz Boga i domoljublje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije