Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atmosfera na stadionu

"Izbirljiva zagrebačka publika" treba se ugledati na Torcidu!

Hajduk - Šahter
Ivo Čagalj/PIXSELL
08.08.2014.
u 17:37

- Atmosfera je bila veličanstvena, nešto kao na Celtic Parku. Teško je gostujućoj momčadi igrati u takvim uvjetima, iskren i oduševljen bio je trener Šahtera Kumikov

Jučerašnja utakmica Hajduka i kazahstanskog Šahtera bila je veličanstvena. Osim što je hrvatski predstavnik pobijedio 3:0 i plasirao se u doigravanje za Europsku ligu, ona je pokazala zbog čega se nogomet zapravo igra. Nažalost, danas se sve pretvorilo u biznis, ali iskonska definicija najvažnije sporedne stvari na svijetu jest da je to igra koja se igra radi publike.

A jučer je upravo to bio slučaj na Poljudu, gotovo 30 tisuća navijača skupilo se na utakmici, a Hajdukovi igrači, koji su proteklih tjedana izgledali kao amateri, pretvorili su se u prave ratnike. I nikakva Brbićeva premija nije ih mogla motivirati kao što je to napravila Torcida koja je zaista bila 12. igrač splitske momčadi.

- Atmosfera je bila veličanstvena, nešto kao na Celtic Parku. Teško je gostujućoj momčadi igrati u takvim uvjetima, iskren i oduševljen bio je trener Šahtera Kumikov.

S druge strane, imamo i primjer hrvatskog prvaka Dinama, koji je dan ranije izgubio od danskog Aalborga, i to na svom stadionu. Nažalost, klub koji je nekoć imao sličnu atmosferu kao i Hajduk spao je na to da se zadovoljava s brojkom od osam tisuća ljudi, i to u utakmici koju su mnogi okarakterizirali utakmicom sezone!

- Čestitam Aalborgu na prolazu u play-off Lige prvaka, čestitam našim igračima koji su na terenu ostavili i zadnji atom snage, čestitam navijačima koji su bili sjajni. Nogomet se vratio u Zagreb, rekao je nakon poraza izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić.

No, i on sam je svjestan da je to floskula, svjestan je da bi uz podršku kakvu je ovaj klub imao do prije pet ili deset godina danski Aalborg vjerojatno napustio Maksimir pune mreže.

No, krivci za to nisu samo čelnici kluba, koji doista imaju svoj dio krivice, već i navijači Dinama. Klub se voli bez obzira na to tko ga vodi i kakvi su rezultati, a najbolji primjer za to je upravo spomenuta Torcida. Ako Dinamo nema zadovoljavajuće rezultate u Europi, što bi tek navijači Hajduka trebali reći? Pa njihov klub već godinama nije blizu naslova ni u HNL-u pa je stadion bez obzira na to sinoć bio gotovo pun! Kad se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo da se već za doba Jugoslavije počeo upotrebljavati izraz "izbirljiva zagrebačka publika". U ovom slučaju trebali bi se ugledati na Torcidu i pomoći svom klubu, priliku za to imat će vrlo brzo kada im u doigravanju za EL dolazi rumunjski Petrolul.

>>Tudor: Ovo je bilo veličanstveno! Pokrivač: Moji me nisu ozbiljno shvatili

>>Kakav Aalborg! Ovako je izgledalo dok je nogomet 'živio' u Zagrebu

>>Mamiću ne smeta poraz: Čestitam navijačima, nogomet se vratio u Zagreb!

Komentara 68

LE
lepi77
18:18 08.08.2014.

Ima jedna razlika; oni imaju klub,hajduk je njihov, koliko god ne imao novaca, slabe rezultate,osjećaju pripadnost klubu, dok s druge strane mi nemamo ništa, imamo privatan biznis jedne obitelji, prćiju koja više nikoga ne zanima u zagrebu, klub je mrtav.

DU
dublue
18:37 08.08.2014.

Imam dojam da konacno jedan novinar zeli prikazati djelic navijackog ugodaja bez zlih primisli i rusilackog nagona. Problem je sto je ovo samo manji i nevazniji dio price.Brojiti glave na i oko stadiona sigurno nesto govori, ali dok se stvariri ne budu nazivale pravim imenom i pokusalo uciniti da se promjeni ono sto se po svim bonton ili pravilima uljudenog ponasanja moze opisati sa divljastvom ,nikuda se ne ce stici. Izlijevi nekulture svake vrste pod prozorima gosta u doba noci kada svi zasluzuju pocinak je samo jedno od toga.Podilazenje i hvaljenje atmosfere gdje gostujuci navijac hrvatskog kluba na putu do stadiona mora biti pracen poput lavova do arene, a izlijevi uvreda i mrznje na stadionu i nisu nesto, jer se vicesamo ' ubij' i' mrzim' i nije nesto lose.Uzorno je ponasanje kada doleti samo po koja raketa, ili ne pogode glavu gostujuceg igraca.Kada po zivot opasno postaje obuci majicu kluba koja za neke postaje crvena krpa, pa i kada je na djetetu ili djecaku.Naravno da se svugdje moze naci po neki ludak i to pokusati uciniti, ali sto sa onima oko njega koji na to ne reagiraju. Sve ovo prilici nekoj pra zajednici u kojoj sve sto nije iz mog plemena treba batinom sasjeci. Uz podrsku novinara , a necinjenje odgovornih ove stvari ne dopustaju ista od do sada videnog u hvaljenoj atmosferi prihvatiti kao civilizacijsko . To je neki drugi svijet, koji uz Bozju pomoc ne moze u konacnici i pobijediti.

Avatar cluesblues
cluesblues
19:00 08.08.2014.

na stranu i mamic, ali iz dinama se rugaju novinari vec godinama, a svake godine igra europu, cak nije vazno sta ne pobjedjuje jer skuplja koeficijent i drugim klubovima i donosi lovu za omladinske skole - da nema tog "jadnog" europskog dinama, hajduk i rijeka bi pocinjali od prvog predkola, nebi bili ni nositelji nego bi ih cekali puno ozbiljniji protivnici od nkakvih karagandija i farskih otoka - evo primjer splita koji je stvarno napravio podvig kao nenositelj jer je imal dva protivnika koji hajduk sigurno nebi prosal, a i rijeka bi se gadno namucila…ovdje se nikako ne shvaca da svaki nas klub koji igra u europi ne igra samo za sebe nego i za ostale hrvatske klubove, hadjuk se vec godinama slepa na dinamovim rezultatima (kolko got oni bili ovakvi ili onakvi), medjutim do nedavno niti u jednom mediju nisu to spomenuli, od hajdukovih se pobjeda protiv ekipa s dna europe pisu balade, a dinamo se pljuje i bez obzira s kim igrao i kakav bio ishod…pljuvanje dinama prodaje izdanje, to je jasno, afirmativni clanci o dinamu se ne kupuju na jugu, ali sve skupa, bez obzira i na mamica i na sve ove neusjehe u nekim utakmicama dinamo je jos uvijek lokomotiva, ima koeficijent 19.89 i 86. je na uefinoj ljestvici, zaradjuje stotine tisuca kuna i za druge klubove i njihove omladinske skole svake godine da bi mogli stasat novi vlsici, pa zar ne zasluzuje bar korektan odnos medija, ako vec ne afirmativan? - je, zagrebacka publika je kao "zahtjevna", i mamic je omrazen, sve to stoji, ali vi novinari prelistajte svoje uradke unatrag 10 godina i izvucite sve pozitivne clanke o dinamu - nece ih biti niti 10, a dnevno se napisu barem tri u svakoj novini i portalu koja su stvarno neprimjerena i huskaju ljude protiv kluba…naravno da nisu samo mediji krivi, puno je tu krivaca, ali niko ne nkad ne spominje ono dobro cega ima puno, ali zato se tjednima nasladjuje s losim i cak to lose dosole sa vlastitim konstrukcijama kcesto uvredljivima, jer to ocito prodaje novine - ko ne voli citat kak je mamic svinja a dinamo propada? 'li brbic ili tudor su samo "juznjacki temperamentni ?!?) - svjesno se stvara losa atmosfera oko kluba vec 10 godina, nije to slucajno, mamici su svojom bahatoscu jako doprinjeli tome i kad se sve skupi, i tomu pribroje ovi sta imaju svoje politicke ili druge agende i ciji se "proglasi" redovito objavljuju u cjelosti, sve je na kraju dovelo do ovoih praznih tribina i otudjenja kluba i navijaca….ali mi navijaci i dalje volimo svoj klub, ko sljivi mamice, bilo je i gorih na vlasti u klubu i sad ih vise nema a kub je jos uvijek tu i treba mu dat podrsku s tribina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije