Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fenomen

Ispit hrabrosti: mostarska tradicija koja obilježava grad

14.09.2018.
u 07:04

Stari most od dana kad je sagrađen izaziva strahopoštovanje i divljenje, što sjajno opisuje i Neretvu nad kojom ponosno “vijori”

Gary Hunt! Zaorilo se tako prošlog vikenda u Mostaru nakon četvrtog izdanja Red Bull Cliff Diving skokova sa Starog mosta u Neretvu. Britanac je pobijedio drugi put i potvrdio klasu skokom s famoznog simbola koji spaja zapadnu i istočnu stranu šarmantnog grada opijenog suncem.

No, dok se o Cliff Divingu govori tih nekoliko dana u godini, dok deseci tisuća Mostaraca i brojnih turista pohode Stari grad da bi gledali nestvarne vratolomije s visine od 27 metara, most i tradicija koja se veže uz njega ipak su prisutni “malo” dulje.

1/11

Stari most od dana kad je sagrađen izaziva strahopoštovanje i divljenje, što sjajno opisuje i Neretvu nad kojom ponosno “vijori”. Legenda kaže da ga je 1557. počeo graditi mimar Hajrudin, učenik slavnog mimara Sinana, ali pobjegao je već kad su postavljene skele zato što mu je Sulejman Veličanstveni zaprijetio smrću ako se most sruši.

Umjesto njega, most je 1566. završio lokalac Mehmed Karađoz. Njegovih ruku djelo pazili su mostari, čuvari po kojima je Mostar i dobio ime. I most je ponosno stajao. Zapravo, tu počinje i jedna druga priča iz koje se, uostalom, rodilo natjecanje s početka.

Mostarci, željni adrenalina i dokazivanja, odlučili su skokovima s vrha Starog mosta iskazati hrabrost, sposobnost i dobiti poštovanje. Turisti, kojih je posljednjih godina nikad više, oduševljeni su skokovima i uvijek ih vole vidjeti. Uz pokoji uvjet!

Skakati može bilo tko, ali prije treba platiti 25 eura i dokazati se s niže platforme kako bi se stručnjaci uvjerili da skakač može na most. Potom, prije skoka, nekoliko “lokalaca” hoda uokolo mosta i skuplja donacije, koje služe kao svojevrsna ulaznica za spektakl. To zna potrajati... I potom slijedi skok.

Nekad oku ugodan, a nekad ne samo oku neugodan, nego i neugodan za skakača, koji se može bez problema ozlijediti ako ulazak u Neretvu ne obavi kako treba.

– Prvi zabilježeni skok bio je 1664. godine, a službeno natjecanje počelo je 1968. – rekla je Bojana Glavaš, vedra i simpatična vodičica koja Mostar i njegovu povijest poznaje “u milimetar”.

To “službeno natjecanje” jest popularna Lasta, u kojoj su najhrabriji i najtalentiraniji Mostarci dobili priliku dobiti još veće priznanje za svoje izvedbe. A najlegendarniji skakači svakako su Emir Balić s 13 pobjeda, koji je prvi put s mosta skočio kao 16-godišnjak, a posljednji put kao 61-godišnjak. U stopu ga prati aktualni prvak Lorens Listo s 12 pobjeda.

– Ali, rekao je da će, ako sljedeće godine pobijedi, prekinuti s natjecanjem jer se želi izjednačiti s Balićem, no ne i nadmašiti ga. Iz poštovanja – govori Bojana.

Time je sažela bit, ti skakači koji se izviju poput laste i na glavu skaču u do 13 stupnjeva hladnu Rijeku čine to iz ljubavi, ne samo prema gradu, mostu, nego i prema tradiciji. Jer, Mostar je Stari most.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar HKNKRZ
HKNKRZ
11:00 14.09.2018.

“Stari” most ,a posljednji koji je sagrađen na Neretvi 2004.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije