Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stožer u17 reprezentacije

Lončarević: Bašić je perspektivan, vidio sam to još u Lučkom

31.08.2013., stadion NK Lucko, Zagreb - 2. HNL, NK Lucko - NK Inter. Trener Luckog Basic Dario.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
28.10.2015.
u 21:50


Bude li dulje radio, u Bašiću možemo dobiti odličnog trenera, veli Ilija

Kada je u veljači ove godine izbornika nogometne reprezentacije do 17 godina zamijenio Dario Bašić, širi nogometni puk zacijelo se pitao – tko je sad taj ili gdje ste njega našli.

Istina, riječ je o treneru koji tada nije napunio ni 30 godina. No sam je za sebe rekao da nije neiskusan. Rano je prekinuo igračku karijeru zbog ozljede, tada je igrao za TŠK, i posvetio se trenerskom obrazovanju.

– Počeo sam sa 24, na klupi Naftaša, čiji sam bio igrač-trener. Radio sam potom u Prečkom, Zagrebu, a najdulje sam bio u Lučkom, tri godine. Osvojio sam dva naslova pobjednika Kupa ZNS-a, među ostalim izbacio i Lokomotivu s Ivkovićem na klupi – sam je o sebi nakon ustoličenja rekao Dario Bašić.

Krštenje u Azerbajdžanu

Vatreno krštenje s ovom reprezentacijom imao je u Azerbajdžanu, na elitnom kvalifikacijskom turniru za odlazak na Euro. To mu je bio i test, koji je uspješno položio. Tada mu je HNS odredio i mentora, iskusnog Iliju Lončarevića.

– Prepoznao sam u njemu kapacitet za trenera još dok sam ja vodio Goricu, a on Lučko. Trenera volim procijeniti po njegovim reakcijama na klupi, komentarima, vođenju i razgovoru s igračima. Nisam pogriješio u svojoj procjeni, vidio sam kako radi i kao izbornik – veli Lončarević koji drži da Bašić ima kapacitete i za više od mlade vrste.

– Za mene nema dileme da je vrlo perspektivan, bez obzira na rezultat koji reprezentacija na kraju ostvari u Čileu, a nadam se da će otići daleko. Sudim to po njegovu shvaćanju igre, razmišljanju i karakternim osobinama vođe. A to je za trenera jako važno. Bude li dulje radio u selekcijama, mogli bismo u njemu dobiti odličnog trenera – zaključio je Ilija Lončarević.

Iako je bilo prigovora zbog postavljanja tako mladog trenera kojem su spočitavali da je trener-znanstvenik, on zasad radi dobar posao.

Bašić je ovu reprezentaciju vodio na Euru u Bugarskoj, uspješno je prošla skupinu, no onda nakon jedanaesteraca ispala od Belgije.

U odlučujućoj utakmici s Italijom, za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Čileu, Hrvatska je pobijedila i sad naša reprezentacija boje naše zemlje brani u osmini finala.

Bili su Krpan i Bule

Nadamo se da tu neće stati, bilo bi lijepo kad bi otišli jako daleko.

U toj reprezentaciji s Bašićem su donedavno radili Petar Krpan i Nino Bule, no oni su se okrenuli drugim obvezama pa je stručni stožer promijenjen.

Bašićev je pomoćnik Ivo Milić, nekadašnji igrač Zagreba, Vukovara 1991, Intera i Croatia Sesveta. Danas 40-godišnjak, kao trener je radio u mlađim kategorijama sesvetske Croatije pa je bio pomoćnik u prvoj momčadi, a onda vodio juniore HAŠK-a. A trener vratara je Sandro Žufić s kojim je Bašić radio u Lučkom.

>>Šuker: Ponosan sam na naše mlade, oni su dokaz da će Hrvatska ostati moćna!

Komentara 1

MA
-Marsijanac-
04:23 29.10.2015.

Basic je dobar, no ima jednu veliku manu; previse je nervozan uz aut liniju. Pljuje i ljuti se a to ne dozvoljava cisto razmisljanje. No ako decki sutra dobiju Njemacku ne bih se iznenadio cak i zlatnoj medalji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije