Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATE PARLOV

Hrvatski velikan ima ulicu u Beogradu, protivio se nacionalizmu u Jugoslaviji jer je svjetski prvak

Dusko Marusic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.07.2023.
u 10:49

Parlov je boksač koji će, osim po brojnim domaćim i inozemnim titulama, ostati upamćen i po tvrdnji da je "amaterski boks daleko teži od profesionalnog". Kao ugledna javna ličnost naglašavao je svoj kozmopolitizam, usprotivio se nacionalizmima na prostorima bivše Jugoslavije i u jednom intervjuu poručio da on "ne može biti nacionalist jer je svjetski prvak".

Danas se navršava 15 godina od odlaska hrvatskog boksačkog velikana Mate Parlova, preminuo je 2008. godine, a pokopan je dva danas kasnije na Gradskom groblju u Puli. Rođeni Splićan, podrijetlom iz okolice Imotskog, Parlov je po završetku sportske karijere živio u Fažani, u Istri, i vodio vlastiti kafić u Puli, okružen prijateljima i štovateljima, daleko od javnog života.

Parlov je boksač koji će, osim po brojnim domaćim i inozemnim titulama, ostati upamćen i po tvrdnji da je "amaterski boks daleko teži od profesionalnog". Kao ugledna javna ličnost naglašavao je svoj kozmopolitizam, usprotivio se nacionalizmima na prostorima bivše Jugoslavije i u jednom intervjuu poručio da on "ne može biti nacionalist jer je svjetski prvak".

U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva i doživio samo 13 poraza i osam osam puta osvajao naslov prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji (1967-1974).  Bio je pet puta prvak Balkana (1971-1974), dvaput prvak Europe (1971. u Madridu i 1973. u Beogradu), osvojivši i dvije Zlatne rukavice - 1967. i 1969.

VEZANI ČLANCI:

Naslov svjetskog amaterskog prvaka izborio je pobjedom na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1974. godine u Havani, na Kubi. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. i osvojio zlatno odličje u poluteškoj kategoriji. Parlov je profesionalnu karijeru u poluteškoj kategoriji započeo 1974., a naslov europskog prvaka u WBC kategoriji osvojio je 1976. godine.

Naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je 1978., a kao profesionalac imao je 29 borbi, od toga 24 pobjede i dvije neriješene borbe, a iz ringa je kao poražen izašao samo tri puta. Proglašen je hrvatskim sportašem 20. stoljeća, a njegovo ime nosi dvorana u Puli - Dom sportova "Mate Parlov".

Također, u studenom 2021. godine, Beograd je dobio ulicu Mate Parlova, najuspješnijeg jugoslavenskog boksača svih vremena i osvajača naslova europskog i svjetskog prvaka, te olimpijskog šampiona. Odlučilo je to povjerenstvo Skupštine Beograda, u trenutku dok se u srbijanskoj prijestolnici održavalo Svjetsko prvenstvo u boksu.

Komentara 6

TE
tek
11:47 29.07.2023.

Srpska posla, još će za koju godinu reći da je bio srbin,

IO
iolio
11:26 29.07.2023.

Čovjek se bavio sportom ne politikom, ali to ne znači da nije bio domoljub i da nije bio za Hrvatsku. Politku je čuvao za sebe politika nije bila njegova profesija, jer je bio sportaš. Tako je i najpametnije kad si sportaš.

Avatar Idler 3
Idler 3
12:10 29.07.2023.

A jesu li si pripisali/prisvojili i njegve medalje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije