Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
44. šahovska Olimpijada

Hrvatski velemajstori ispod očekivanja, najviše pokazala Armenija

Rijeka: Pojedinačno seniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
04.08.2022.
u 17:40

Konkurencija je vrlo jaka o čemu svjedoči i trenutačni poredak najuspješnijih momčadi: Armenija ima 12 meč-bodova, prvi nositelj Sjedinjene Države 11, a onda slijedi čak 11 reprezentacija sa po 10 bodova, među kojima su i sve tri indijske selekcije.

Nakon odigranih šest kola na 44. šahovskoj Olimpijadi u indijskom gradu Chennaiju na rasporedu je bio jedini dan odmora, idealna prilika za ocjenu prijeđenog puta i ostvarenih dometa pojedinih reprezentacija i najistaknutijih pojedinaca.

Najviše od svih pokazala je dvanaesti nositelj Armenija, koja je nanizala šest uzastopnih momčadskih pobjeda i najavila juriš na svoju četvrtu zlatnu olimpijsku medalju. Naravno, konkurencija je vrlo jaka o čemu svjedoči i trenutačni poredak najuspješnijih momčadi: Armenija ima 12 meč-bodova, prvi nositelj Sjedinjene Države 11, a onda slijedi čak 11 reprezentacija sa po 10 bodova, među kojima su i sve tri indijske selekcije. Armenci su u ovom trenutku gotovo 2 boda iznad realno očekivanog rezultata, a njeni „motori“ su Robert Hovhannisian sa 5 bodova iz 6 partija, te Hrant Melkumian i Samvel Ter-Sahakian sa po 4(5). Amerikanci su uz 5 momčadskih pobjeda zabilježili i jedan remi protiv Uzbekistana i priželjkuju svoje drugo olimpijsko zlato.

Reprezentacija Hrvatske ne može se pohvaliti ostvarenjima na startu, iako je postigla četiri momčadske pobjede uz dva poraza. Svi protivnici bili su ispod naše realne snage, pa pobjede nad Etiopijom (4-0), Malezijom i Farskim otocima (po 3,5-0,5), te Islandom (3-1) nemaju posebnu specifičnu težinu. No, zato bole porazi od Bugarske (0,5-3,5) i Perua (1,5-2,5). Taj dojam potvrđuje i činjenica da smo trenutačno tek na 33. mjestu, iako smo na startu rangirani kao 17. momčad.

Ivan Šarić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Analiza očekivanih rezultata otkriva da je naš podbačaj čak 2,5 boda, a jedina svijetla točka je Marin Bosiočić sa 5 bodova iz šest partija. Ivan Šarić je u „minusu“ gotovo za 11 rejting-bodova, Zdenko Kožul gotovo za 9, a Ante Brkić za 8 bodova.

Treba ipak reći da je njihova zadaća znatno otežana otkazivanjem Mladena Palca (zbog COVID-a dobivenog neposredno pred početak Olimpijade). Ne samo da igra bez pričuve iziskuje od svih reprezentativaca pojačane napore, nego i znatno olakšava pripreme našim protivnicima, koji u igri s nama nemaju nikakvih „tajni“. No, ako u finišu hrvatski šahisti budu "pravi" još uvijek se sve može popraviti jer u natjecanju po švicarskom sustavu najvažnije je pobjeđivati u posljednja 3 kola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije