Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEČASNE RADNJE

Hrvatski reprezentativac žestoko kažnjen zbog namještanja, dobio najveću kaznu u povijesti!

Zadar: 19. kolo HT Premijer lige: KK Sonik Puntamika - KK Adria Oil Škrljevo
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/2
13.12.2023.
u 12:00

Ovih osam godina zabrane bavljenja sportom najveća je kazna ikad presuđena nekom hrvatskom sportašu za namještanje rezultata ili osobnih statistika

Da vam kockanje može upropastiti život to je svima poznato jer je riječ o jednoj od najtežih ovisnosti kojoj se, kada vas dohvati, više nije lako oduprijeti. No i na drugoj strani ove medalje zna biti pogubno a to je kada vas kao sportaša, radi dogovora s kladioničarskom mafijom, uhvate u namještanju sportskih rezultata radi neke zarade ispod stola.

A upravo to dogodilo se riječkom košarkašu Josipu Barnjaku kojem je Svjetski košarkaški savez dokazao da se bavio nečasnim radnjama. A ovome sportašu u optužnici piše da je prekršio etički kodeks, da je narušio integritet sporta te da se kladio i manipulirao rezultatima.

Što je sve točno Josip Barnjak radio to zna samo on a nama je poznata jedino presuda a ona iznosi nešto manje od osam godina zabrane igranja košarke u službenim Fibinim natjecanjima. Točnije, Barnjak će ponovo moći zaigrati ozbiljnu košarku tek 17. srpnja 2031. godine a tada će imati 33 godine. Dakle, ne dođe li tu do nekog obrata putem žalbenog postupka (ako na njega uopće ima pravo), njegova sportska karijera je praktički završena i najbolje mu je da se već sutra primi posla u očevoj građevinskoj firmi.

A riječ je o kvalitetnom klupskom igraču koji je godinama bio nositelj igre Škrljeva iz čijeg je dresa dosegnuo i dres B reprezentacije Hrvatske a igrao je Josip i za mlađeuzrasne reprezentacije kao što su selekcije U-18 i U-20.

Bilo bi zanimljivo čuti kako li je samo Barnjak dospio u ovu priču. Obično to ide tako da vas netko iz kladioničarske mafije nazove i predloži vam puno veću zaradu od one koju imate na poslu. A možda je njihov čovjek za vezu bio Barnjakov suigrač srpski krilni-centar Stefan Šain kojemu je presuđena doživotna zabrana igranja košarke.

A s obzirom da je to udarac imidžu DepoLink Škrljeva čiji su dres spomenuti igrači okaljali pa nam je predsjednik kluba Vice Sep kazao:

- Mi u klubu jako smo razočarani jer je riječ o igraču koji je pet godina proveo kod nas a iz Šrkljeva je dogurao i do ponajboljeg igrača domaćeg prvenstva i reprezentacije. A s našim tadašnjim trenerom Damirom Rajkovićem osvojio je srebro na Prvenstvo Europe do 20 godina. Nažalost, sada vidimo da nismo imali iste ciljeve, da nismo svi puhali u isti rog. Takvim ponašanjem nanesena je šteta našem klubu, koji se bazira na volonterstvu, no žao nam je i Josipa što si je uništio karijeru jer nije znao odoljeti takvim nemoralnim ponudama. I zato svi zajedno, na razini nacionalnog Saveza, moramo poraditi na edukaciji mladih sportaša o opasnostima na koje tijekom karijere mogu naići. A to je očito ranjiva skupina.

A ranjiva je, očito i zbog osiromašenih hrvatskih klubova pa njihovi igrači, pogotovo oni labilniji, bivaju idealni za suradnike onih koji namještanjem ishoda utakmica, ali i osobnih statistika, vrte veliki biznis.

A pribojavamo se da bi moglo biti istinito ono što nam je rekao jedan hrvatski trener kada je ustvrdio da Barnjak vjerojatno nije jedini ali su jedino njega zasad uhvatili

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije