Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Ostali sportovi

Hrvatski olimpijski odbor prilagođava antidopinška pravila svjetskim standardima

Osim prilagođavanju pravila Svjetskoj antidopinškog agenciji, veliku pozornost izazvale su i informacije o novom Zakonu o sportu koji je, nakon tri godine izrade, napokon ugledao svjetlo dana.
04. srpnja 2022. u 23:32 0 komentara 70 prikaza
Zagreb: U hotelu Westin održana je konferencija "Hrvatski sport 2030." Panel: Hrvatski sport danas i sutra
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Pod predsjedavanjem čelnika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatka Mateše, u zagrebačkom hotelu Sheraton održana je 35. sjednica Vijeća HOO-a u aktualnom sazivu, a među važnijim točkama bio je prijedlog izmjene Statuta HOO-a sa svrhom provedbe naloga Svjetske antidopinške agencije (WADA) i usklađenje nacionalnih antidopinških pravila i postupaka s Kodeksom WADA-e.

Odluka je prihvaćena jednoglasno, ali za njezinu punu realizaciju "zeleno svjetlo2 treba dati i HOO-ova skupština.

Razvojni programi (RP) HOO-a kao i obično imali su bitnih izmjena i dopuna pa je tako u RP-u I. jedan novih korisnik - Fran Mikulić (obaranje ruke) od 1. lipnja, a čak je osam sportašica i sportaša kojima s 30. lipnja prestaje status korisnika jer ne ispunjavaju dobni kriterij: Lorena Bartaković (atletika), Luka Kvesić (karate), Anja Santini Mikulić (sportsko penjanje), Dora Ćosić, Leo Vekić i Rino Vidan (svi stolni tenis) te Nikolina Mesić i Emanuela Beriša (taekwondo).

U RP II./1 od 1. svibnja uvrštava se Fabijan Tomkić (boks), a od 1. lipnja Marko Martinović (obaranje ruke) te Ivan Talaja, Marin Smoljanović, Joshua Nicoscia, Nikola Kontrec, Karlo Paunović, Nino Varat, Matej Galić, Matej Terlević i Sven Thomas Banović (svi iz veslanja).

Zbog prelaska u Program hrvatskih olimpijskih nada s 31. ožujka, korisnikom programa prestao je biti Mario Šurković (plivanje), a od 30. lipnja korisnicima programa prestaju biti i Tihana Šulek (karate), Karlo Boroš (kuglanje), Noa Nikolić (mačevanje) i Vana Piccini (sportsko penjanje).

U RP-u III. status korisnika s 30. lipnja izgubili su Dino Dominic Sumpor (sambo), Lucija Regvat (savate) te boksač Luka Plantić, koji od 1. lipnja prelazi u Olimpijski program za OI Pariz 2024. Novi korisnici od 1. lipnja su: Jelena Pehar i Sadea Bećirović (karate), Fran Hećimović, Toni Ljubić i Venesa Bogdanović (svi kuglanje).

Osim plivača Marija Šurkovića, u Program hrvatskih olimpijskih nada, novouvršteni su Ursula Balas (jedrenje) od 1. svibnja i Dino Prižmić (tenis) od 1. srpnja ove godine.

Članovi Vijeća prihvatili su i prijedloge financijske potpore projektima iz Posebnih programa za poticanje i razvoj sporta na lokalnoj razini te dali pokroviteljstvo 7. izdanju biciklističkog Cro Racea (27. rujna - 2. listopada). Pozitivno mišljenje za prijam u hrvatsko državljanstvo dobio je mladi rukometaš Ćeško Diano Neris, državljanin BiH, rođen 2004. u Ljubuškom.

Iako je bilo pod točkom „razno“, izlaganje dopredsjednice HOO-a i predsjednice Hrvatskog judo saveza Sande Čorak na temu „Sport u borbi protiv klimatskih promjena“ dobilo je bezrezervnu podršku članova Vijeća, a veliku pozornost izazvale su i informacije o novom Zakonu o sportu koji je, nakon tri godine izrade, napokon ugledao svjetlo dana.

Zagreb: U hotelu Westin otvoren prvi me?unarodni Forum "Belt and Road" VAŽNE TEME HOO organizirao okrugli stol o karijeri nakon karijere sportaša Svečani doček prvih osvajača olimpijskih medalja, Matee Jelić i Tonija Kaneta DOBRE VIJESTI Stipendije MOO-a stižu na račune deset hrvatskih olimpijaca iz Tokija
Havaianas Brasil Logo
PROMO
Koja je to ljetna obuća koja iz godine u godinu oduševljava sve Hrvatice?
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.