Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolan poraz

Turska šokirala Hrvatsku! Bit će dramatično do kraja kvalifikacija

Turska šokirala Hrvatsku! Bit će dramatično do kraja kvalifikacija
Foto: Reuters/PIXSELL
05.09.2017. u 22:40

Zaista se činilo da u Turskoj imamo sve pod kontrolom. Turci su već od samog početka bili u podređenom položaju. Nije se osjećao umor naših igrača nakon dvodnevne utakmice s Kosovom. A iz Turske se vraćamo s novim gorkim porazom (0:1). Dojam je da smo bolja momčad od Turaka, a u dvije utakmice nismo ih dobili.

Najvažnije nam je bilo da u utakmicu s Turcima ne uđemo s onim ritmom iz utakmice s Kosovom. I nismo. Dapače. Već je nakon samo nekoliko minuta bilo jasno da je to ona Hrvatska kakvu želimo gledati u važnim utakmicama. Nažalost, nije bilo dovoljno za pobjedu.

Turska - Hrvatska
1/18

U paklenom ozračju Eskisehira nametnuli smo svoj autoritet igre, Turci su se spašavali već na otvaranju. A da je Viktor Kasai u 9. minuti vidio namjerno igranje rukom Buraka Yilmaza, domaćin bi već na početku bio nokautiran. Tim više što je na drugoj vratnici lopta išla prema usamljenom Domagoju Vidi, a Yilmaz je ''fingirao'' izbacivanje lopte glavom, no zapravo je situaciju spasio igranjem rukom. Naši su protestirali, no Kasai ništa nije vidio. Valjda je Mađar pomislio da Turcima mora malo vratiti nakon što su im u prošloj utakmicu Ukrajinci zabili dva pogotka iz spornih situacija.

Dobro otvorili nastavak

Cijelo prvo poluvrijeme Turci nisu dvaput organizirano došli pred naša vrata, a Luka Modrić i društvo autoritativno su upravljali igrom u veznom redu. No nedostajalo nam je malo mirnoće u završnici i barem jedna prava okomita podvaljena lopta kojom bismo probili Turke!

Nastavak smo otvorili u sličnom izdanju. Opet smo krenuli uz strogu kontrolu igre, a Turci nikako nisu mogli uspostaviti ritam. Ako izuzmemo pet minuta pritiska od 50. do 55. minute. 
A mnogi su dvije minute poslije pokušaj Ivana Perišića vidjeli u mreži. Luka Modrić sjajno je prošao kroz sredinu i odigrao na drugu stranu na Perišića. Naš je veznjak odmjerenim udarcem gađao suprotni kut, no lopta je prošla malo uz vratnicu.

Iznenadio je Ante Čačić izostavljanjem Marija Mandžukića iz prve postave. Izbornik mu je pretpostavio Nikolu Kalinića. 
Upravo je tu rotaciju Čačić napravio u 63. minuti. Borio se Kalinić s turskim stoperima, no nije uspio ozbiljnije zaprijetiti. Zapravo, kontrolirali smo igru sve do zone udarca ispred turskog gola. A kada bismo se i postavili na njihovoj polovici, opet nismo imali ono zadnje rješenje. Turci su, očito svjesni inferiornosti u veznom redu, namjerno prepustili igru našoj nacionalnoj vrsti. 
Čekali su da naša zadnja linija izađe dublje i onda su pokušavali brzim proigravanjima i dugim loptama iznenaditi naše stopere. No, Domagoj Vida i Dejan Lovren sve su izazove rješavali bez većih poteškoća.


Najviše smo strahovali od onih ''drugih'', odbijenih lopti ispred našeg gola. Nakon jedne takve, Milan Badelj sjajno je blokirao udarac s dvadesetak metara. Sva sreća, jer bila je to matna situacija, da je lopta prošla blok. 
Pokušao je Ante Čačić napraviti pritisak na njihovu zadnju liniju uvođenjem Andreja Kramarića. Nije baš Mateo Kovačić bio oduševljen nakon što ga je Čačić zamijenio.

Presigurni Čačić

Kao da je izbornik bio siguran, presiguran da nam Turci ne mogu ništa. A onda je sijevnula jedna polukontra od kakvih smo strahovali. Oguzhan Ozyakup potegnuo je iskosa s dvadesetak metara. Snažan udarac nije mogao kontrolirati Danijel Subašić. Lopta se odbila na nogu Cenku Tosunu koji je pospremio uz prvu vratnicu. 
Turski navijači u tom su trenutku ''poludjeli''.

Mircea Lucescu u nastavku je odgovorio uvođenjem Emrea Mora. Mladi turski ofenzivni veznjak unio je živost u igru turske momčadi. Kao da su proigrali nakon njegova ulaska. Odmah je i kompozicija njihove igre bila drukčija. Onakva kakvu je Mircea Lucescu tražio cijelo vrijeme. U tom su trenutku postali konkurentni našem veznom redu.

Nažalost, izgubili smo. A Luka Modrić opet je nosio našu momčad, još jednom pokazao kakva je klasa. Luka je zaslužio pobjedu u ovoj utakmici.


Do kraja kvalifikacija Hrvatska još igra protiv Finske u Osijeku, a zadnje kolo protiv Ukrajine u Kijevu. Za nas će biti odlučujuća. Nimalo neće biti ugodno, u to nema sumnje.     

TURSKA - HRVATSKA 1-0

ESKISEHIR. Stadion Eskisehir Yeni - 34,560 gledatelja; Sudac: Viktor Kassai (Mađarska)

Strijelci: 1-0 Tosun (75)

Žuti kartoni: Tosun, Calhanoglu / Kalinić, Perišić, Badelj, Brozović

TURSKA: Babacan – Ayhan, Topal, Soyuncu, Erkin – Calhanoglu, Sahin (od 87. Yokuslu), Ozyakup, Turan (od 71. Mor) – Yilmaz (od 82. Tufan), Tosun

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko (od 84. Čop), Lovren, Vida, Pivarić – Modrić, Badelj – Brozović, Kovačić (od 71. Kramarić), Perišić – Kalinić (od 62. Mandžukić)

Komentara 164

RI
rikavac
21:28 05.09.2017.

Mi smo naj sporija reprezentacija na svijetu. Pa mozel Sime i jednu loptu nabacit?

DU
Deleted user
22:27 05.09.2017.

Imamo najgoreg izbornika ikad .A za to je odgovoran najgori savez ikad !Pljuc !

RZ
Rocky.Zg
22:40 05.09.2017.

Hvala Zdravku Mamiću što je instalirao ovog panja Čačića. Momčad koja je svemirski brod u odnosu na sve ostale u grupi, ovaj lik je pretvorio u sporu i očajnu momčad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije