Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURSKI ZASTUPNIK:

Turski nogomet tone, ne bi im pomoglo ni pet Lucescua i Guardiola!

Turska
Foto: Reuters/Pixsell
05.09.2017.
u 17:50

– Pogledajte Ardu Turana; prvo se bio oprostio od reprezentacije, pa se sada vratio. Ili Çalhanoğlu; igra u Milanu, veliki je igrač, a kad dođe u reprezentaciju, kao da zaboravi igrati nogomet.

Turski nogometaši svoje će duboke ožiljke iz ukrajinskog Harkiva, gdje su glatko poraženi 0:2, liječiti u Eskişehiru, sveučilišnom gradu na sjeverozapadu Turske, do kojega brzi vlak iz Istanbula vozi dva i pol sata. Ovdje se danas preko dana očekuje temperatura zraka i do 34 stupnja Celzija, a pravo usijanje trebalo bi se dogoditi od 21.45 po lokalnom vremenu (20.45 po našem), kada će Turci i Hrvati istrčati na stadionu Atatürk Yeni, na kojemu nastupa lokalni drugoligaš Eskişehirspor.

Vratar Istre 1961 Vanja Iveša ovdje je proveo četiri godine i dobro upoznao domaću publiku. Simpatični dvometraš bio im je jedan od najdražih igrača.

Voljeli su Ivešu

– Znali su mi skandirati “Ive-ša, Ive-ša!”, voljeli su me, imali smo fenomenalan odnos. Sjajna je atmosfera uvijek bila na stadionu, po dvadesetak tisuća ljudi, bubnjevi, navijanje svih 90 minuta. Vjerujem da će i njihova reprezentacija imati veliku podršku – kazao nam je Iveša.

Bit će ovo Turcima prilika za iskupljenje za brodolom u Ukrajini, a ako je suditi po raspoloženju ovdašnje nogometne javnosti, optimizma – ni u tragovima. Razgovarali smo s bivšim turskim nogometnim reprezentativcem Saffetom Sancaklijem (51), danas zastupnikom u turskom parlamentu, članom Stranke nacionalističkog pokreta (MHP). Ne skriva razočaranje stanjem u turskom nogometu.

– Rekao sam to i javno, u parlamentu: turskom nogometu hitno trebaju promjene jer on nezaustavljivo tone! Pogledajte kako su nam prošli klubovi u europskim pretkolima, zar biste se vi ikada na primjer kladili da će Fenerbahçe ispasti od Vardara ili Galatasaray od Šveđana!? A reprezentacija? To je posebna priča. Gledao sam utakmicu protiv Ukrajinaca u kojoj nismo došli ni blizu suparničkog gola, a u momčadi imamo zvijezde iz Barcelone, Milana... – kaže Sancakli, nekada ugledan Fifin menadžer, koji je među ostalim svojedobno u Fenerbahçe bio doveo Milana Rapaića.

Krivicu za loše stanje u nogometu snosi vodstvo Saveza, tvrdi naš sugovornik.

– Savez vode biznismeni (predsjednik je Yildirim Demirören, nap.a.), a isto je tako i u svim klubovima prve i druge lige. Među njima niti jednoga dužnosnika koji je ostvario nogometnu karijeru, eto to je katastrofa! Pa se tako dogodi da u našoj Superligi u klubovima može biti registrirano 14 stranaca, a čak 11 može ih početi utakmicu! I kako onda mladi Turčin može dobiti priliku postati igrač, afirmirati se, razviti se u reprezentativca? Kako ćemo stvoriti kvalitetnu reprezentaciju? – dodaje Sancakli.

Što predlažete?

– Moja inicijativa je da Savez preuzme netko od bivših poznatih reprezentativaca, da upravni odbor čine također bivši nogometaši i da se oni bave nogometnim pitanjima; školama, strukom, ligom... a da biznismeni budu ispod njih i donose poslovne odluke. Ja nisam kandidat za predsjednika, niti nekoga guram na tu poziciju. Moj cilj je postati ministar sporta jer nam je cijeli sport u velikoj krizi. Na posljednjim trima Olimpijskim igrama ostvarili smo najlošije rezultate do sada. Uspješni smo samo u karateu i hrvanju, jer nam djeca imaju talent za to – ističe Sancakli.

Je li i dovođenje Mircee Lucescua za izbornika nogometne reprezentacije bila pogrešna odluka Saveza?

– Lucescua dobro poznajem, on je izvrstan, iskusan trener, ali što on može napraviti s reprezentacijom u desetak dana, u tom lošem ozračju, s nemotiviranim igračima...? Ma Turskoj u ovom trenutku ne bi pomoglo ni pet Lucescua, pet Guardiola i pet Zidanea na klupi, sve dok je ovakvo stanje u Savezu. Može se dogoditi i da Lucescu pobijedi Hrvatsku, i ja to iskreno želim, ali ću i dalje misliti isto: vodstvo Saveza mora otići! – bez dlake na jeziku nastupa Sancakli.

Savez loše radi

Kako mislite da su igrači nemotivirani? Zar im nije čast igrati za nacionalnu momčad?

– Pogledajte Ardu Turana; prvo se bio oprostio od reprezentacije, pa se sada vratio. Ili Çalhanoğlu; igra u Milanu, veliki je igrač, a kad dođe u reprezentaciju, kao da zaboravi igrati nogomet. Ma ne zaboravi on, nego nema motiva kad vidi kakav nam je Savez. Ali, svi oni osjećaju veliki ponos igrajući za Tursku i zbog toga i dolaze, znajući kako ih “raja” voli – zaključio je Saffet Sancakli, inače rođen u srpskome Tutinu, prvi turski nogometaš koji je zaigrao za tri najveća kluba, Galatasaray, Fenerbahçe i Beşiktaş.

Na Euru 1996 godine bio je u sastavu Turaka kada je Hrvatska slavila 1:0 u Nottinghamu golom Vlaovića...

Komentara 5

ST
stimo
19:45 05.09.2017.

tursi nogomet propada ali zato imaju 10 stadiona a mi ni jedan

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
19:33 05.09.2017.

bice tuge u istocnom mostaru. novom pazaru i beogradu...

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
19:32 05.09.2017.

sultan erdogan mozda pomogne da zaprijeti igracima macem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije