Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IPAK TRI BODA

Dalić je izveo najbizarniju formaciju do sada, a možda je to bila poruka Bruni Petkoviću

12.10.2020.
u 07:00

Na travnjaku pak hrvatska nogometna reprezentacija u najbizarnijoj formaciji koju je izbornik Dalić ikada izmislio: lišena klasičnoga napadača, lišena mantinele i leteće tvrđave, dubine...

Hrvati i Šveđani sastali su se u Maksimiru u ambijentu dostojnom najmračnijih skandinavskih krimića; mrakača, neumoljivi pljusak koji je u valovima zalijevao travnjak, hladnoća i vjetar koja prodire do kostiju, u pozadini preružni ogoljeni betonski kolos, svud uokolo zabundani tipovi s maskama na licima... Za potpunu dramu i zaplet nedostajali su samo nečije truplo zgnječeno komadom betona i ekipa maskiranih forenzičara koja trčkara okolo s rukavicama i u čizmama zaštićenim bijelim najlonskim vrećama.

Na travnjaku pak hrvatska nogometna reprezentacija u najbizarnijoj formaciji koju je izbornik Dalić ikada izmislio: lišena klasičnoga napadača, lišena mantinele i leteće tvrđave, lišen dubine na kojoj je preko Petkovića godinu dana gradio jednu sasvim solidnu i ubojitu koncepciju. Ovako je Dalić ostavio Petkovića na klupi, kao i još dvojicu napadača, Budimira i Kramarića, a u prvih 11 nije imao niti jednoga igrača koji je u bilo kojemu trenutku karijere igrao špicu. Da, na tribinama je ostavio Čolaka i Barišića.

Nije to bila igra iz snova

U ovoj čudnoj formaciji blok u sredini terena držali su Kovačić, Brozović i Vlašić, ispred njih djelovao je Modrić, a na najisturenijim pozicijama križali su se Perišić i Brekalo, istodobno uskraćeni za ono što najbolje rade: prodiru i rade višak po bokovima, te ‘hrane’ loptama svoga centarfora.

Eto, i to je nova Hrvatska, možda nam samo treba vremena da se na nju naviknemo, a istodobno, možda je ovo i poruka Dinamovom centarforu: probudi se, Bruno! Pa i ovakva Hrvatska bila je u prvom poluvremenu dominantna protiv ipak potkapacitiranih Šveđana. Niti je to bila igra iz snova, niti je tu bilo nadahnutog igrača koji bi rado dar-mar, a opet je nakon prvog dijela na semaforu svijetlilo 1:0 za Hrvatsku.

Jedna poprečna, zakonom zabranjena lopta Šveđana, jedan fantastičan dolazak Modrića iz drugog plana, akcija kao iz udžbenika u kojoj Brekalo nesebično, meko, u maniri finoga igrača ostavlja loptu Vlašića, a njegov šut odsjeda iza leđa švedskoga vratara.

Bila je to najznačajnija akcija naše reprezentacija u prvom dijelu, u kojemu je središnja figura bio Luka Modrić u svom 129. nastupu, jer ova je uloga bila kao nacrtana za njega; niti predaleko, niti preblizu suparničkog gola, s dovoljno prostora za manifestaciju najplemenitije kreacije. Uz njega, fine dionice imao je i Nikola Vlašić zabadajući se iza leđa švedske obrane, ali i izvlačeći se na šut, svoje najjače oružje. Prava je šteta što je njegov udarac iz voleja u 40. minuti odletio preko grede.

Od Šveđana se nije ni očekivao spektakl. Oni su dosljedni svome stilu, čvrstini, britkosti, agresivnosti, zakinuti za makar i jednoga igrača s bar malom primjesom majstorstva.

Tek je razvikani Kuluševski u 25. minuti zapucao prema Livakoviću, što za našega vratara nije predstavljalo niti najmanji problem.

Livaković opet spašavao

U drugom poluvremenu priča se promijenila, Šveđani su krenuli ofenzivnije, po izjednačenje. A zamalo su izjednačili u 51. minuti. Prošao je sjajni Kuluševski po boku, izvrtio Melnjaka i poslao oštru loptu u sredinu, Lovren je nespretno reagirao, okliznuo se i lopta je zamalo ušla u gol, ali Livaković je uspio pokupiti loptu i spriječiti pogodak. Šveđani su se žalili da je Lovren igrao rukom nakon što je pao na tlo, ali sudac Beaton nije se oglasio.

U 62. minuti Perišić se sjajno sjurio s lijevog krila, namjestio desnicu i odapeo s ruba kaznenog prostora, no Olsen je nekako izbio loptu u korner.

A onda u 66. minuti šok u Maksimiru. Odigrali su nam Šveđani malonogometnu akciju, probili zadnju liniju kao da je nema pa u dva dodavanja riješili situaciju. Forsberg je bio pred Livakovićem, mogao je i pucati, no poslao je loptu do Berga koji je pogodio nebranjeni dio mreže.

U 75. minuti Dalić je napravio dvostruku izmjenu, ušli su Kramarić i Bradarić, a izašli Melnjak i Brekalo.

Isplatilo se to već u 84. minuti, a spasitelj je bio, tko drugi nego Andrej Kramarić. Stigla je duga lopta iz naše zadnje linije, Jansson je loše reagirao i promašio loptu u skoku pa izbacio Perišića u šansu. Ivan je mogao pucati, ali je nesebično pronašao Kramarića na drugoj stativi. Andrej nije imao težak zadatak i pospremio je loptu u praznu mrežu.

Do kraja su Šveđani imali odličnu šansu za izjednačenje, ali udarac glavom Berga sjajno je obranio Livaković, a Hrvatska je stigla do tri jako važna boda.

No, izbornik Dalić mora biti donekle zabrinut nakon ovakvog izdanja vatrenih, u srijedu, kada u Maksimir stižu svjetski prvaci Francuzi, morat ćemo biti dosta bolji nego jučer protiv Šveđana.

Komentara 37

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
07:25 12.10.2020.

Autor se razumije u nogomet ko amarau krivi...al nema veze cilj je kao i uvijek lagano seruckanje po repki, ko na svim srpskim portalima.

UN
Undertaker
07:53 12.10.2020.

Osvojena su tri boda što je bilo najvažnije. Reprezentacija se diže iz utakmice u utakmicu i nadam se da će protiv Francuza biti još bolji. Što se tiče same igre 2/3 je bilo ok, ali je u jednom periodu bila velika praznina između napadača i obrane. Melnjak je bio prespor i ulaskom Bradarića prestalo je "curiti" u obrani. Šveđani su u skupini A što govori da je to dobra reprezentacija pa izgubili su prethodno sa minimalnim rezultatom. Vidjet ćemo kako će naši riješiti ne igranje Brozovića. Bitno da ne ispadnemo iz ove skupine.

DU
Deleted user
08:46 12.10.2020.

Mediji u RH prave razdor u svim slojevima društva, ovo je čisti primjer neznalac o nogometu piše paušalne izmišljotine i okreče pilu naopako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije