Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šampion se vratio kući

Hrvatska će imati olimpijski tim na čelu sa svjetskim prvakom Ivanom Kvesićem

Ivan Kvesić
Foto: Vecernji.hr
1/5
12.11.2018.
u 18:35

Kvesićevo zlato bila je 16. hrvatska medalja na Svjetskim prvenstvima odnosno 94. seniorska medalja na najvećim natjecanjima kao što su svjetska i europska prvenstva

Odmah po povratku iz Madrida, sa Svjetskog prvenstva, novopečeni svjetski karataški prvak izašao je pred novinare. Premda je od tog zlatnog dana bilo prošlo više od 48 sati, Ivan Kvesić (22) nije zaboravio spomenuti:

- Nije najbolji osjećaj biti svjetski prvak bez finalne borbe, no ja znam da sa to zaslužio.

Naglasio je to i izbornik Esad Garibović:

- Ivan je tog svog nesuđenog finalnog suparnika na Europskom prvenstvu pobijedio s glatkih 4-0. Meni je žao tog momka, no moram reći da u toj borbi ovo svjetsko zlato ne bi došlo u pitanje niti da je mogao nastupiti.

Ivan Kvesić nije se smatrao favoritom za svjetsko zlato, ali je još u zrakoplovu iz Pariza za Madrid kazao nešto znakovito svojoj suputnici i reprezentativnoj kolegici Jeleni Pehar koja je to ispričala novinarima:

- Kazao mi je Ivan na tom letu da kada ponovo sletimo u Hrvatsku, netko će od nas možda biti prvak svijeta. Ponosna sam što sam tada, niti ne znajući da će on to biti, sjedila pored svjetskog prvaka.

Istaknuo je Garibović još i to kako su svi njegovi izabranici jako dobro trenirani u svojim klubovima, a svjetski prvak nije zaboravi zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u njegovu spektakularnom dometu.

- Hvala mojoj obitelji, klupskim trenerima iz Hercegovine Zagreb Danijelu Vučiću i Borisu Vujičiću, kondicijskom treneru Stjepanu Bešeniću, mentalnom treneru Mateju Tomazinu, ali i izborniku koji je jako dobro tražio pregledavanje spornih situacija.

Osim svjetskog zlata, Kvesića jako raduje i činjenica da se s ovim jako približio plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju 2020.

- Za razliku od bodova osvojenih na turnirime Premijer lige, koji se sljedeće godine prepolavljaju, bodovi sa svjetskog prvenstva ostaju sve do Tokija. A svjetski prvaci imat će i taj privilegij da mogu dobiti i pozivnicu.

Nastupu u Tokiju, na olimpijsko premijeri karatea, nada se i 18-godišnja Čitlučanka Jelena Pehar (50 KG), koja je na ovom Svjetskom prvenstvu umalo osvojila medalju.

- U borbi za broncu protiv Austrijanke Plank dala sam sve od sebe, no nijanse su odlučile u njenu korist. Najvažnije je ostati pozitivan jer bit će medalja u skoroj budućnosti.

Jeleni je teško nevjerovati s obzirom da iza sebe ima četiri mlađeuzrasne medalje. Jelena je bila svjetska kadetska prvakinja (2015.), ima i europsku kadetsku broncu (2015.), a pohvaliti se može i sa svjetski i europskim juniorskim srebrom. Zapravo, to je djevojka za koju će se tek čuti, baš kao što se dugi niz godina moglo čuti za njena sadašnjeg trenera Danila Domdjonija. Naime, Đoni je 2008. bio svjetski prvak, a sada u svom klubu Ipon radi jako dobar trenerski posao. Osim, Jelene, Domdjoni ima još jednog obećavajućeg karataša, a to je Kristijan Lacković koji je na ovom SP-u osvojio 11. mjesto, a isto je 18-godišnjak.

Premda mu ekipa nije osvojila medalju, ženski izbornik Dragutin Galina nije bio nezadovoljan:

- Za djevojku od 18 godina peto mjesto na Svjetskom prvenstvu veliki je rezultat. Osim toga, ekipa je osvojila deveto mjesto i to nakon što smo izgubili od kasnijih prvakinja svijeta Francuskinja, a u repasažu od aktualnih prvakinja Europe Švicarkinja.

Muška borbena vrsta bila je na tragu brončane medalje, ali su nju osvojili Talijani, isti onaj sastav koji je pobijedio naše dečke u vrlo napetom dvoboju (2:3).

- Jako dobar nastup imao je i Ivanov brat Anđelo Kvesić, trećeplasirani sa prethodnog Svjetskog prvenstva. On je i ovaj put bio nadomak bronce, no nije uspio jer u ovom sportu vrlo sitne stvari odlučuju - kazao je muški izbornik Garibović.

Davor Cipek, novi predsjednik Hrvatskog karate saveza, istaknuo je da je u Madridu nastupilo 1170 natjecatelja iz 144 zemlje, a posebno ga raduje što je Kvesićevo zlato bila 16. hrvatska medalja na Svjetskim prvenstvima. A 94. seniorska medalja na najvećim natjecanjima kao što su svjetska i europska prvenstva.

- Hrvatski karate savez nije u rangu francuskog koji ima 40 zaposlenih i proračun od 10-12 milijuna eura, no nastojimo pratiti program natjecanja kao i oni. U narednom razdoblju od dva-tri tjedan bit će finaliziran prijedlog za osnivanje našeg olimpijskog tima u kojem će biti svi oni koji imaju izgleda izboriti se za Olimpijske igre, ali i neki mladi i perspektivni sportaši koji moraju proći takvo što da bi bili spremni za pariške Olimpijske igre 2024. godine. Članovi tog tima imat će maksimalno praćenje, pa tako i dopunsku prehranu i sportskog psihologa, i bit će im financiran odlazak na sva natjecanja na kojima se skupljaju olimpijski bodovi - najavio je Cipek.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije