Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANA HABAZIN

Hrvatica će se za svjetski naslov boriti u Ciboni, poznato i koliko će zaraditi

Zabok: Boksački memorijal Dražen Petrović, Ivana Habazin i Diana Prazak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
02.01.2024.
u 08:00

Ivanin menadžer Charles Muniz izborio je pravo organizacije borbe koja joj može donijeti tri pojasa (WBC, WBA, IBO)

U godini koja je upravo počela Hrvatska će biti u prilici dobiti dvoje svjetskih prvaka u profesionalnom boksu. I dok je teškaš Filip Hrgović uvjeren da ga borba za pojas IBF organizacije više ne može mimoići i da će se dogoditi u 2024., posve je izvjesno da će se za čak tri standardna pojasa (WBC, WBA, IBO) plus onaj Ring Magazinea boriti velterašica Ivana Habazin.

A u slučaju ove Hrvatice, bivše prvakinje po IBF i IBO, sve je potpuno jasno i tu je sve određeno. Njezina borba treba se održati 20. travnja u Košarkaškom centru Dražen Petrović, u dvorani u koju se Ivana vraća nakon pet godina. A u Hrvatsku svoje pojaseve treba doći braniti Amerikanka Jessica McCaskill, neosporena (undisputed) prvakinja svih važnijih organizacija (WBC, WBA, IBF, IBO).

WBC je tako naredio

Do toga je došlo po naredbi World Boxing Councila po kojoj 39-godišnja McCaskill ima obvezu braniti naslov protiv obvezne izazivačice, a poraz bi je u toj borbi prilično skupo stajao. Pravo domaćinstva organizacije izborio je Ivanin menadžer Charles Muniz koji na "natječaju" (purse bid) za boksačice nije imao konkurenta jer je od toga odustao i šef Matchroom Boxinga Eddie Hearn. Njegova kompanija Piranha Promotions ponudila je 82.500 USD. 

Kako prenosi portal Boxing Scene, 10 posto od ukupne svote (8.250 USD) pripast će pobjednici, a ostatak će boksačice podijeliti tako da će McCaskill pripasti 70, a Habazin 30 posto od te svote. S obzirom na ukupnu svotu Boxing Scene postavlja pitanje hoće li Amerikanka uopće htjeti doći u Hrvatsku za tako malu zaradu. Doduše, bolje bi joj bilo da dođe da tek tako ne ostane bez pojaseva.

Inače, Habazin je pobijedila u devet od posljednjih 12 borbi, pri čemu je gubila jedino od boksačkih velikanki, višestrukih svjetskih prvakinja, kao što su Cecilia Braekhus, Claressa Shields i Teri Harper.

U 2024. ušla na Floridi

Tamnoputa Norvežanka Braekhus (42) bila je neosporena prvakinja svijeta u velteru od 2014. do 2020. i prva žena, u bilo kojoj kategoriji, koja je istovremeno držala pojaseve po WBA, WBC, IBF i WBO. Amerikanka Shields (28) bila je neosporena prvakinja u tri težinske skupine, polusrednjoj, srednjoj i supersrednjoj. Engleskinja Harper (27) aktualna prvakinja u supervelteru po WBA i IBO organizacijama.

Ivana je 2024. dočekala na Floridi gdje joj je baza i gdje će se spremati i za borbu protiv McCaskill za koju nam je djevojka iz Zlatara kazala:

– Ovu borbu čekam od 2021. godine i drago mi je da je WBC održao riječ i da McCaskill mora braniti naslov protiv mene. Vjerujem da Jessicu mogu pobijediti jer mi odgovara po stilu. Ovo će definitivno biti najveći meč moje karijere i to je situacija sve ili ništa.

Igrom sudbine dogodit će se to u dvorani koja nosi ime nezaboravnog košarkaškog velikana koji je rođen istog datuma (22. listopada) kada i ova boksačica. A u to ime Ivana je obitelji Petrović uručila WBC-ov počasni pojas prvaka. 

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije