Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZMIMOILAŽENJA

Hrvati su popustili i kleknuli, ali oni nisu htjeli: 'Postoje važnije i opasnije stvari'

Susret Hrvatske i Engleske na Europskom U21 prvenstvu
Marko Lukunic/PIXSELL
01.04.2021.
u 14:15

Klečanje tijekom intoniranja nacionalne himne krenulo je u Sjedinjenim Američkim Državama, u prvom redu od Colina Randa Kaepernicka, (NFL) i izazvalo podosta pozornosti.

Britanske momčadi u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. i tijekom U-21 Eura odlučile su klečanjem obilježiti početak svake utakmice. Mladi Hrvati tome su se priključili, a reprezentativci Češke protiv Walesa (0:1) i Poljaci protiv Engleza (1:2) tijekom gostovanja to su odbili. I ostali stajati.

– To je posljednje što nas zanima. Postoje toliko važnije i opasnije stvari – izjavio je predsjednik Poljskog nogometnog saveza Zbigniew Boniek.

Foto: Reuters

Inače, klečanje tijekom intoniranja nacionalne himne krenulo je u Sjedinjenim Američkim Državama, u prvom redu od Colina Randa Kaepernicka (NFL) i izazvalo podosta pozornosti. Kritičari su tvrdili da ne respektira zemlju u kojoj živi, istomišljenici su mu pljeskali.

On sam naglasio je više puta da se na to odlučio kako bi dao mali doprinos u borbi protiv nepravde prema Afroamerikancima i pripadnicima drugih rasa ili kultura u SAD-u. Uistinu, omogućio je da to bude neko vrijeme glavna tema tamošnjih medija. I usput izgubio mogućnost igrati u NFL-u.

– Sve bih ponovio – kratko je komentirao i pokazao što misli o posljedicama.

Kasnije su se nastavili događati problemi vezani uz problem rasizma, a na globalnoj razini svakako je najzvučniji onaj vezan uz Georgea Floyda kojem je policajac devet minuta klečao na vratu i tako ga usmrtio. Uslijedili su prosvjedi pokreta Black Lives Matter (Životi crnaca su važni) i potpora je dolazila sa svih strana. Pa tako i Velike Britanije u kojoj tri posto populacije čine crnci, odnosno ima ih gotovo dva milijuna. Samo u Engleskoj gotovo ih je 1,9 milijuna ili 3,5 posto u ukupnom broju stanovnika.

I englesku reprezentaciju čine tamnoputi nogometaši i logično je da se solidariziraju u borbi protiv rasizma. Kod Poljaka i Čeha to nije slučaj. Nije ni kod Hrvata, ali odlučili su učiniti tu malu stvar pa kleknuti kako bi upozorili na globalni problem.

Ponašanje Poljaka, pa i Čeha, engleski mediji popratili su uobičajenim cinizmom i kritikama te ih zapravo "u rukavicama" prikazali kao rasiste. Bez obzira na to što su iz oba saveza naglasili da su protiv svakog oblika diskriminacije te da su njihovi nogometaši ponosno nosili "UEFA Respect" traku na ruci i pokazali na nju tijekom engleskog, odnosno velškog performansa.

Foto: Reuters

Korisnici Twittera odgovorili su engleskim medijima i kritičarima na duhovit način pa uz fotografiju Engleza kako kleče i Poljaka kako stoje prikazali svoje verzije tog trenutka.

– Englezi kleknuli pred Poljake i molili ih za oprost što su ih 1945. prodali Staljinu.

– Englezi kleknuli pred Poljake i molili ih za oprost što su ih izdali i prepustili nacistima 1939.

 

 

Nitko od nogometaša i prisutnih na travnjaku svakako nema veze s događajima otprije 80 godina, ali ogorčenje u Poljskoj prenosi se s generacije na generaciju. Kao što se prenosi i kod afričkih potomaka. S tom razlikom da Poljaci više nisu pod Staljinom, SSSR-om i nacistima, a rasizam je i dalje svakodnevica.

Srećom, u svemu se posebno ističe jedan zanimljiv odgovor na britanske prozivke kojim se željelo podsjetiti na poljsku atletičarku Mariju Jadwigu Kwaśniewska-Maleszewsku koja je 1936. na Olimpijskim igrama u Berlinu odbila podići desnicu zrak, kao što su učinili sportaši oko nje.

U konačnici, ovo je tema o kojoj se priča pa iz tog kuta gledanja klečanje je ispalo pun pogodak.

Komentara 69

Avatar Númenor
Númenor
14:51 01.04.2021.

Smijeniti odgovornog za ovu nacionalnu sramotu. Hrvati nemaju šta klečati pred nikim!

Avatar Reconquista
Reconquista
14:49 01.04.2021.

Sramota!!!! Sramota!!!! Tko je odgovoran za ovo??? Koji k Hrvati imaju klečat???!!!

Avatar Trgovac
Trgovac
14:47 01.04.2021.

Ne postoji nikakav globalni problem. Ne postoji nikakav lokalni problem. Postoji samo laž. Ljevičarska laž. Crnci su nasilniji, agresivniji, skloniji kriminalu i nasilju. I rasisti. Veći od Bjelaca. Znanstveno dokazano. 1/1. Ali ljevica laže. Besramno laže i konstruira lažnu stvarnost. Crnci su 13% stanovništva u Americi ali počine 55% ubojstava. Crnci su 33% stanovnika u New Yorku ali počine 80% kriminala. Zato ih policija uhićuje. Ne zato jer su crni nego jer su kriminalci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije