Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠARKAŠ GODINE

Hrvat živi u Sibiru: Ovdje su minus 42 stupnja, a do Zagreba mi treba 11 dana automobilom

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma Jakova Sedlara "Hrvatske sportske legende"
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
17.01.2022.
u 14:14

– Svatko tko se bavi ovim poslom, žrtvuje se. Nije lako bilo ni mojoj supruzi Mariji koja je stalno bila sama s djecom i od koje imam maksimalnu podršku.

”Tovariš” Dražen Anzulović, trener ruskog Jeniseja, javio nam se s “dopusta”. Kako mu je momčad završila u samoizolaciji, ne mora odlaziti na treninge pa je imao vremena i napretek, stoga se posvetio analizi prošle godine i svom izboru košarkaša godine. A i on je prednost dao višestrukom dosadašnjem laureatu Bojanu Bogdanoviću.

– To kako je Babo igrao cijelu godinu za zavidnoj je razini. Nije igrač koji kreira, nego je egzekutor, a oko sebe ima dosta igrača koji mu stvaraju čiste situacije za šut.

U Zulinoj analizi drugo mjesto zaslužio je posljednji Večernjakov laureat Kruno Simon.

– Kruno je prvak Europe s Efesom u kojem je imao nositeljsku ulogu. Treći je Hezonja koji je u Unicsu, uz trenera Perasovića, pokazao sav potencijal, ne samo fizički nego i tehnički. On je moderan igrač koji može igrati više pozicija.

Četvrto i peto mjesto dodijelio je dvojici 24-godišnjih centara.

Zubac je u petorci Clippersa gdje čak i nema status kakav po svom učinku zaslužuje. On sa svojom visinom dobro trči, koordiniran je, prati igru, no teško mu je doći do više lopti u momčadi koja je oslonjena na vanjske igrače. Žižiću pak više odgovara europska košarka, nije toliko brz u kretnjama kao Zubac, no vrlo dobro prati “pick” igru.

Hrvatska u začaranom krugu

Svi spomenuti su reprezentativci do kojih izbornik Mršić u prvim kvalifikacijskim utakmicama za SP nije mogao, pa se nametnulo pitanje bi li Hrvatskoj dobro došlo uvezeno pojačanje?

– Kada su se vodile početne rasprave o tome, negdje prije 12-13 godina, ja sam bio protiv stranaca jer smo imali dovoljno kvalitetne igrače na poziciji razigravača kao što su Popović i Ukić. No u ovom trenutku apsolutno nam treba pomoć na toj poziciji jer smo deficitarni.

Ne bi li svaka sportska politika trebala primarno težiti odlasku na veliko natjecanje?

– Mi se vrhunskim sportom bavimo radi rezultata, a naši problemi proizlaze iz klupske košarke jer nemamo klub s izraženim rezultatskim ambicijama. I tu ulazimo u začarani krug. Sve što se kod nas događa je logično. Koliko ulažeš i koliko si stručan, takvi će ti biti i rezultati. Pa mi imamo profesora Trninića, možda i najjačeg učitelja košarke u Europi, a ne koristimo ga ni 10 posto.

Koliko je za takvo stanje odgovoran Hrvatski košarkaški savez?

– Savez može dijelom kreirati politiku, ali teško može utjecati na rad klubova koji se često postavljaju kao nedodirljive jedinke. Nemamo nacionalni konsenzus da svi gledamo u istom pravcu, to nikad nismo ni imali. Klubovi su uvijek ovisili o svojim strategijama, a nacionalna košarka o njihovu radu. A njihova jedina trenutna ambicija je preživljavanje pa je uz takav pristup teško vidjeti svjetlo na kraju tunela u kojem smo se našli.

Na dobrom smo putu da drugi put zaredom ne odemo na SP. A prošli put se to dogodilo upravo Anzuloviću, koji je tada preuzeo reprezentaciju od Skelina.

– Mi nismo više predodređeni za velika natjecanja i borbu za visoke pozicije, jer u kvalifikacijama ne možemo do svojih najboljih igrača. A nemamo igrače srednje klase koji bi nadoknadili nedostupnu nam superkvalitetu, dok se zemlje koje nemaju veliku košarkašku tradiciju svojim odnosom prema tom sportu dižu i izjednačavaju sa zemljama s tradicijom.

Ni reprezentacija te velike Rusije, zemlje u kojoj Zula zarađuje, nema Bog zna kakve rezultate, no zato barem ima jake klubove (CSKA, Unics, Zenit..) poduprte kapitalom. A sve su to konkurenti Jeniseju, momčadi našeg sugovornika, klubu koji je zakinut svojom sibirskom lokacijom.

– Mi smo šest sati ispred Europe, takva je vremenska razlika. Nama treba pet sati leta do Moskve da bismo uopće krenuli nekamo dalje prema Europi. Ovo je najteži program u Europi, a kada igramo europske utakmice, one se igraju zapravo u jedan, dva sata iza ponoći po europskom vremenu. Da bismo odigrali prijateljsku utakmicu, moramo putovati 800 kilometara do “obližnjeg” Novosibirska.

Mora li zbog toga Jenisej iz Krasnojarska pojačano plaćati strance kako bi ih se privoljelo da dođu tamo igrati?

– Da, teški su to programi za igrače pa im nudimo više nego što vrijede, ali ni to nekad nije dovoljno. Jednom Amerikancu, a oni su vrlo osjetljivi na financije, nudili smo 50 tisuća više nego što će dobiti u Izraelu, na što je on rekao: “Treneru, ali tamo su sunce i more”.

Ima sunca i u Sibiru, ali je zimi izrazito zubato.

– Danas je minus 26 stupnjeva Celzijevih i ovo je blaga zima. Prošle godine je rekord bio minus 42, a moje prve godine najniža temperatura bila je minus 36. Dakako, kada je tako, ne izlazite van. Uostalom, stanovi su odlični, ovo je grad od 1,3 milijuna stanovnika i ima lijepe uvjete za život. Meni zapravo odgovara taj ruski mentalitet. Ja sam se vrlo ugodno osjećao i u Permu gdje sam proveo jednu godinu.

Do Zagreba 11 dana vožnje

S obzirom na to da je od Krasnojarska do Zagreba 6500 km, je li ikad računao koliko bi mu dana vožnje trebalo kada bi krenuo automobilom?

– Ovdje je uz mene i Zadranin Josip Miliša, odličan kondicijski trener, a nas smo dvojica nedavno radili taj izračun i došli smo do toga da bi nam trebalo 10-11 dana.

Kada prihvatite posao u tako dalekom svijetu, doista podnosite žrtvu jer zbog odvojenosti ispašta obitelj.

– Svatko tko se bavi ovim poslom, žrtvuje se. Nije lako bilo ni mojoj supruzi Mariji koja je stalno bila sama s djecom i od koje imam maksimalnu podršku. A znate kako je, u ovom poslu ideš tamo gdje te hoće.

Zulin Jenisej sudjeluje u dva natjecanja. Iznimno jakoj VTB ligi koju igraju svi najjači ruski klubovi te Sjevernoj ligi u kojoj igraju klubovi iz Estonije, Letonije, Bjelorusije, Poljske i Češke.

– Ta mi liga koristi da bismo dali priliku ruskim igračima i dosad smo dobili sve tri utakmice. A u VTB-u imamo skor 4-7.

Anzulovićevih 5

1. Bojan Bogdanović (Utah Jazz)       10

2. Kruno Simon (Anadolu Efes)       7

3. Mario Hezonja (Unics Kazan)       5

4. Ivica Zubac (LA Clippers)       3

5. Ante Žižić (Makabi)       1

Ključne riječi

Komentara 3

CA
cassiano
15:39 17.01.2022.

Novinaru,Vladimir Anzulovic je trener Zadra,a trener u Rusiji je njegov brat Drazen Anzulovic. Mogli ste bar pravu sliku staviti

TI
tico123
09:57 18.01.2022.

a šta reč kad si blesav ima i drugih destinacija pa se ti smrznitamo

IV
IvicaKerempuh
08:54 18.01.2022.

Dragi gospon Anzulović, 11 Dana sa autom?? Kaj nije došlo do sibira da su nekaj izmislili kaj se zove avion?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije