Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGAN TADIĆ

Hrvat pet godina živio u Kataru: Tamo svi znaju za Modrića, Rakitića, Mandžukića...

16.11.2021.
u 08:04

– Dugi niz godina dovodili su velika nogometna imena na zalasku karijere. Ja sam došao iste godine kada su Xavija doveli u Al Sadd. Tamo su također prošli i Sneijder, Nigel de Jong, Mandžukić... Oni pate za velikim nogometnim imenima.

Pet i pol godina Dragan Tadić (48) proveo je u Dohi. Ovaj Riječanin trenirao je tamošnji klub Al-Mesaimeer, a u Hrvatsku se vratio početkom ove godine. S Tadićem smo porazgovarali o njegovim iskustvima iz Katara gdje će za godinu i dva dana početi Svjetsko nogometno prvenstvo.

– Bilo je to iznimno ugodno razdoblje, pamtit ću ga samo po dobrome. Meni je bilo super jer je sa mnom bila i obitelj. U tom razdoblju vidio sam koliko puno ulažu u sport, posebice nogomet, i koliko su mnogo napravili za projekt Svjetskog prvenstva – počeo je Tadić.

Imaju nogometnu strategiju

Jeste li se teško prilagodili na civilizacijske razlike?

– Ma nisam osjetio nekakvu kulturološku razliku. Doha je gotovo po svemu identična kao i brojne druge svjetske prijestolnice zapadnoga kruga. Uostalom, u Dohi živi najviše stranaca, tako da su domaćini u manjini. Tamo nema stresa, on je na nuli. Zna se tko što radi i komu je gdje mjesto.

Koliko je nogomet u fokusu domaćeg stanovništva?

– Oni vole gledati nogomet. Kada je njihov nogomet u pitanju, uživo će pogledati završnice i finala njihovih natjecanja, dok obične utakmice vole gledati isključivo putem televizijskih prijenosa. Najviše ih zanimaju veliki svjetski klubovi, ponajviše Real Madrid i Barcelona. Također, popularni su i Manchester City, odnosno PSG, naravno, zbog arapskih vlasnika. Isto tako, dosta je popularan i Liverpool, ponajviše zbog Mohameda Salaha, logično...

Koja je njihova logika nogometnog razvoja?

– Dugi niz godina dovodili su velika nogometna imena na zalasku karijere. Ja sam došao iste godine kada su Xavija doveli u Al Sadd. Tamo su također prošli i Sneijder, Nigel de Jong, Mandžukić... Oni pate za velikim nogometnim imenima.

Ali imaju i svoju strategiju.

– Tako je. Riječ je o njihovoj akademiji Aspire, državnom projektu za razvoj cjelokupnog sporta, pa tako i nogometa. U okviru jednog sustava okupili su najtalentiranije klince rođene u Kataru. Riječ je o kampu u kojem djeca provode cijeli tjedan, a za vikend odlaze igrati utakmice u svoje klubove. Akademiju je pokrenuo vlasnik Al Sadda. Za taj projekt Katarci su angažirali najbolje svjetske trenerske stručnjake za razvoj mladih igrača iz Španjolske i Italije. Često organiziraju turnire na kojima nastupaju najveći svjetski klubovi poput madridskog Reala, Barcelone, PSG-a, Milana, Liverpoola... Gotovo cijela njihova sadašnja reprezentacija prošla je kroz sustav akademije Aspire.

Problema neće biti

Koliko znaju o Hrvatskoj i koliko se zanimaju za naše veličine?

– Naravno da svi znaju za Luku Modrića, Ivana Rakitića, Marija Mandžukića... Ako zbog nečega znaju za Hrvatsku, onda je to zbog nogometa.

Jesu li vas zvali ovih dana nakon što je Hrvatska izborila plasman na SP u Katar?

– Stalno se čujem s prijateljima iz bivšeg kluba. No nije ih to iznenadilo, sigurno bi više zvali da kojim slučajem nismo uspjeli izboriti odlazak na SP.

A o čemu će naši navijači morati voditi računa?

– Nema nekakvih posebno zahtjevnih prilagodbi. Neće biti posebnih problema. Turnir počinje 18. studenoga, a završava na njihov dan državnosti. Klima je u to doba idealna i neće biti vrućina. Svi govore o kulturološkim razlikama, ali njih zapravo nema. Uostalom, dolje se često organiziraju velika i glamurozna natjecanja, kao što je primjerice završnica klupskog svjetskog nogometnog prvenstva. Sve je na vrhunskoj razini. Katar je već sada spreman za početak SP-a. Svi stadioni su završeni, samo su preostali neki detalji. Stadion i grad Lusail sagrađeni su samo za ovaj turnir. A neke će stadione, poput Ras Abu Abouda, koji se nalazi u blizini luke u Dohi, nakon SP-a reciklirati – zaključio je Tadić.

Ključne riječi

Komentara 3

BI
billynik
09:33 16.11.2021.

Eto sad može zamijeniti Dalića.

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
20:08 16.11.2021.

pa eto taj stadion kojeg planiraju reciklirati mogu ubaciti u hrvatsku

Avatar Jupii
Jupii
08:52 16.11.2021.

Svi su čuli za Pelea. Dokazi iz neke bijedne siromašne zemlje u kojoj je jedini spas od siromaštva zabavljanje razularene pijane mase loptanje po travnjaku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije