Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINA

Hoće li se zbog koronavirusa Olimpijske igre održati u drugoj državi?

Transport pacijenta koji je zaražen novim korona virusom
Foto: DARLEY SHEN/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.01.2020.
u 09:38

Inače, strah od širenja bolesti bio se nadvio nad trojima Olimpijskim igrama u prošlom desetljeću. Uoči ZOI u Vancouveru 2010. prijetila je pandemija svinjske gripe

Nemala uznemirenost zbog koronavirusa pogodila je i svijet sporta. Sportaši su socijalno aktivna i otvorena skupina, a natjecanja u mnogim sportovima odvijaju se u bliskom kontaktu, pri čemu postoji velika opasnost od kapljičnog širenja zaraze kihanjem, kašljanjem, šmrcanjem...

Prva velika međunarodna sportska organizacija koja je odustala od natjecanja povjerenog Kini, zemlji gdje se virus pojavio, bio je Međunarodni atletski savez. U suglasju s Međunarodnom zdravstvenom organizacijom (WHO), World Athletics (negdašnji IAAF) otkazao je Svjetsko dvoransko atletsko prvenstvo koje se sredinom ožujka trebalo održati u osmomilijunskom Nanjingu, gradu samo 500 kilometara udaljenom od središta zaraze Wuhana.

Natjecanja se otkazuju

Isti dan isto je učinio i Međunarodni skijaški savez koji je otkazao spustašku utrku Svjetskog kupa u kineskom Yanqingu, a otkazana su i međunarodna natjecanja u skokovima u vodu i biciklizmu.

Međunarodni savez hokeja na travi otkazao je utakmice Kine i Belgije u Changzhouu, a Kineski nogometni savez privremeno je prekinuo kinesko nogometno prvenstvo. Otkazane su i četiri utakmice kineskih klubova u azijskoj Ligi prvaka.

Olimpijske kvalifikacije u boksu i ženskom nogometu i košarci, turniri koji su se trebali održati u kineskim gradovima, premješteni su na druge kontinente. Za olimpijske vize boksati se neće u Wuhanu, nego u Ammanu (Jordan). Predolimpijski turnir nogometašica trebao se održati također u Nanjingu (isprva u Wuhanu), no Azijski nogometni savez odlučio je da će se to natjecanje premjestiti u Australiju. Turnir košarkašica (Kina, V. Britanija, Španjolska i J. Koreja) održat će se u Beogradu, usporedo s već prije izvučenom skupinom.

Tek ćemo vidjeti hoće li se nešto slično dogoditi i s utrkom Formule 1 koja se od 2004. redovito održava u Šangaju, a ovogodišnji termin joj je sredinom travnja.

Budući da se virus proširio na 14 zemalja, među njima i na Japan, postavlja se pitanje kako bi ta potencijalna pošast mogla utjecati i na Olimpijske igre. Čak i ako ne dođe do pandemije, sve bi se moglo odraziti na broj ovoljetnih kineskih posjetitelja Tokiju, a oni su najbrojniji strani turisti u Japanu kojih je lani u posjetu toj zemlji bilo čak 10 milijuna.

U Japanu 11 slučajeva zaraze

O tome što se s koronavirusom događa u Japanu, izvijestio nas je veleposlanik Republike Hrvatske u Tokiju Dražen Hrastić:

– Po podacima od četvrtka, u Japanu je bilo 11 potvrđenih slučajeva, od kojih je devet došlo iz Kine. Preostalo dvoje su turistički vodič i vozač autobusa koji su bili u kontaktu s kineskim turistima. Inače, Japanci su dosad iz Kine evakuirali 416 svojih državljana, a očekuje ih se još 300. Japanska vlada proglasila je mjeru koja omogućava prisilnu hospitalizaciju onih koji su pozitivni na virus, no ako ljudi nemaju simptome, zakon im dopušta da odbiju testiranje.

Sve pripreme za Olimpijske igre nastavljaju se po planu, a dodatne se mjere poduzimaju kako bi se zaštitili svi sudionici Igara bude li za tim potrebe. Inače, zasad ni jedna država nije izdala preporuku svojim građanima da ne putuju u Japan.

Veleposlanik Hrastić uputio nas je i na izjavu Kojija Wade, profesora javnog zdravstva, koji drži da je, u kontekstu organizacije Olimpijskih igara, još uvijek dovoljno vremena da se razradi obrana od koronavirusa.

Inače, strah od širenja bolesti bio se nadvio nad trojima Olimpijskim igrama u prošlom desetljeću. Uoči ZOI u Vancouveru 2010. prijetila je pandemija svinjske gripe. Uoči Ljetnih olimpijskih igara u Riju 2016. strah su ulijevali komarci prijenosnici virusa Zika, a dvije godine kasnije, tijekom ZOI u Pyeongchangu, prijetio je norovirus

Komentara 1

DH
dalibor.hren
08:49 26.02.2020.

Hoće, u sjevernoj Italiji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije