Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobili priliku

Gračan: Imamo vrhunske mlade igrače, nema straha za sutra

18.11.2018.
u 09:31

Nisu Vlašić i Brekalo slučajno došli do toga da igraju za A vrstu. Novu priliku mogu dobiti već danas protiv Engleske na Wembleyju (15 sati)

Izbornik Zlatko Dalić pokazao je da zna povući hrabre poteze. U trenucima kad se utakmica sa Španjolskom lomila, umjesto ozlijeđenog Ivana Rakitića u igru poslao je 21-godišnjeg Nikolu Vlašića.

Velika većina bi tada očekivala ulazak Matea Kovačića, igrača Reala koji jako dobro igra na posudbi u Chelseaju, no Dalić se odlučio za mladog Vlašića koji je došao s lijepim referencama iz CSKA iz Moskve (i on je na posudbi, iz Evertona).

>> Pogledajte što je izbornik Dalić rekao uoči puta u Englesku

Postao je glavni igrač moskovskog kluba, igra sjajno i zaslužio je priliku. Doduše, to mu nije prvi nastup za reprezentaciju, nego treći, debitirao je kod Ante Čačića.

Drugi hrabri potez je uvođenje Josipa Brekala, Dalić je tom 20-godišnjem igraču podario prvi nastup za A reprezentaciju. I obojica su pokazala da su s pravom pozvani, iako je tako oslabljena U21 reprezetnacija koja je igrala prijateljski susret s Francuskom. No, ovo je ipak veliki korak više, nastup u takvoj utakmici kao što je bila ta protiv Španjolske vrhunac je u dosadašnjoj karijeri tih mladića.

Odavno su velike nade

Nisu Vlašić i Brekalo slučajno došli do toga da igraju za A vrstu. Dok su još bili klinci pokazivali su raskošni talent, Vlašić u Hajduku, Brekalo u Dinamu. I kao klinci dobili su u ta dva kluba priliku da igraju u prvoj momčadi. Naravno da su u razvoju imali perioda u kojima su malo “prikočili”, iz objektivnih ili subjektivnih razloga.

Pogotovu kad su se otisnuli u inozemstvo, Brekalo je potpisao za Wolfsburg, pa se malo kalio u Stuttgartu, a sad odlično igra u Wolfsburgu. Vlašić je sjajno počeo u Evertonu kod Koemana, ali smjenjivanjem trenera otišao je na klupu pa na tribinu i odlična bila je odluka da ode na posudbu.

K tome, osim nogometnih škola koje su prošli u Maksimiru i Poljudu, koje su im dale ozbiljne temelje na nastavak karijere, on su stalni dio procesa HNS-a, prošli su kroz sve mlađe kategorije. I sad su zapravo igrači U21 reprezentacije koja je izborila Europsko prvenstvo, koja je jučer s izbornikom Nenadom Gračanom igrala 2:2 kod superjake Francuske.

>> Pogledajte galeriju dolaska vatrenih u zračnu luku uoči puta u London

1/19

– Naravno da su mi nedostajali, i ne samo oni, bili smo bez osam standardnih igrača, a Francuzi su bili kompletni, s vrhunskim igračima – javio se Gračan prije povratka iz Francuske gdje je postigao jako dobar rezultat.

Izbornik mlade vrste pun je pohvala za taj dvojac kojem je Dalić dao priliku.

– To su prije svega izuzetno karakterni igrači, sjajni su kao ljudi, a i vrhunski su igrači. Dosta su dugo u procesu i razvijaju se kako treba – kazao je Nenad Gračan, nekoć i sam vrhunski igrač.

Bit će oni još bolji

I nije to, tvrdi Gračan, njihov vrhunac.

– Njih dvojica još mogu napredovati, mogu biti nositelji igre reprezentacije. Riječ je o dečkima kojima je “forte” igra jedan na jednoga, individualno uvijek mogu proći, napraviti “višak”, ali jako je važan njihov doprinos u obrani, obojica su jako odgovorna u igri.

S obzirom na njih dvojicu, na također U-21 reprezentativca Duju Ćaletu Cara i još niz mladih igrača, dojam je da bi smjena generacija mogla u našoj reprezentaciji proći prilično mirno i bez velikih rezova i stresova.

– Apsolutno nema brige za reprezentaciju, imamo opet puno mladih i dobrih igrača. I najbolje je kad dečki ovako postupno ulaze u igru, najbolje je kad stasaju uz starije igarače. Velika smjena je uvijek opasna jer pritisci u reprezentaciji puno su veći i dečki bi mogli izgorjeti, a ovako stječu iskustvo, uče i sve će više igrati – vjeruje Gračan koji je očito, uz trenere koji su ih vodili u klubovima i raznim selekcijama, dobrim stvarima naučio ta dva nogometna bisera.

>> Pogledajte video: vatreni na prijamu kod predsjednice

Vlašić je kod Gračana igrao u 15 utakmica i pet je puta bio strijelac, Brekalo ima 13 nastupa i sedam golova. Nastave li dobro igrati i u svojim klubovima, u kojima su sad u sjajnoj poziciji (Vlašić 15 utakmica za CSKA, Brekalo 12 za Wolfsburg), bit će ozbiljan adut izbornika Dalića, ali i Gračana na Europskom prvenstvu. I ponovimo, nisu samo oni mladi i perspektivni igrači koji će brzo naći svoje mjesto u najjačoj vrsti, imamo mi još puno sjajnih igrača.

I Zlatko Dalić najavio je da će Vlašiću i Brekalu davati sve više prilika, pa već i danas na Wembleyu (15 sati) u utakmici protiv Engleske.

Komentara 3

AR
Artukovic
11:23 18.11.2018.

Ni Brekalo,a jos manje Vlasic nisu kapacitet za repku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije