Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POUČENI ISKUSTVOM

Evo zašto Hrvatska sigurno prolazi skupinu na Svjetskom prvenstvu u Kataru!

UEFA Europsko prvenstvo 2020, Hrvatska - Škotska
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
02.04.2022.
u 09:20

Što je zajedničko svim uspjesima, ali i neuspjesima hrvatske nogometne reprezentacije na pet svjetskih prvenstava, koliko je igrala kroz povijest?

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će šesti put na svjetskom nogometnom prvenstvu i iako je podatak da se okitila dvjema medaljama na prethodnih pet jako zanimljiv, postoji još jedan zbog koje bismo je lako mogli proglasiti prvakom. Ako bismo se vodili dosadašnjim iskustvima.

Vatreni su 1998. došli do polufinala, a kasnije i bronce, potom 2002., 2006. i 2014. nisu prošli skupinu, da bi 2018. otišli još dalje nego 20 godina ranije pa se okitili srebrom.

11.07.1998., Parc des Princes, Pariz, Francuska - Utakmica za trece mjesto Svjetskog nogometnog prvenstva, Hrvatska - Nizozemska. Branko Ivankovic, Boris Nemec, Slaven Biic, Miroslav Ciro Blazevic, Mladen Pilcic, Zorislav Srebric, Luka Radman."nPhoto: Robert Belosevic/PIXSELL
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL

Što je zajedničko svim tim uspjesima, ali i neuspjesima, ako takvima tretiramo neprolazak skupine u tri navrata? To da kad bi igrala protiv Francuza ili neke momčadi iz Latinske Amerike, redovito bi gubila.

Što kasnije bi se susreli s njima, to bi vatreni postigli bolji uspjeh. Francuzi su bili kobni u polufinalu 1998., a potom i u finalu 2018. Meksiko i Brazil u dva navrata te po jednom Ekvador i Argentina bili su također kobni, ali u skupinama.

Ovaj put u skupini nema ni Francuza, ali ni momčadi iz Latinske Amerike. Dapače, omjer s reprezentacijama iz Afrike je za Hrvatsku na SP-ima stopostotan. Pobjede protiv Kameruna (4:0, 2014.) i Nigerije (2:0, 2018.) to potvrđuju. S Europljanima također stopostotan učinak - Italija (2:1, 2002.) i Island (2:1).

15.07.2018., stadion Luznjiki, Moskva, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., finale, Francuska - Hrvatska. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

S momčadima iz Sjeverne Amerike se Hrvatska nikad nije susretala, ali jest zato s onima iz CONCACAF organizacije - spomenutim kobnim Meksikom i Jamajkom (3:1, 1998.).

No glavna teza stoji, Hrvatska je na svjetskim prvenstvima gubila samo od Francuske i reprezentacija iz Latinske Amerike. Zato, neka nas što duže izbjegnu!

>>> Evo kad, gdje i s kim igra Hrvatska u Kataru

Komentara 14

RB
Rastu Brojke
09:32 02.04.2022.

Možda je već potrošena fora, ali na temelju predviđanja iz naslova, daj piši i članke o brojevima lota ako je to sto posto točno i tako jednostavno za predvidjeti.

ZA
!zagreb!
11:40 02.04.2022.

Proći ćemo skupinu jer smo prekvalitetni spram Kanade i Maroka. A onda će biti teško protiv Španjolske ili Njemačke. Mislim da tu ispadamo na knap.

DU
Deleted user
17:53 02.04.2022.

Ma proci cemo skupinu ali ako naletimo na spanjolce u osmini onda nas ceka petarda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije