Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cvitanović ostaje

Bivši igrač plavih: Dinamo je griješio i loše birao trenere

Mario Cvitanović
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
26.08.2017.
u 19:27

Nema pomaka bez odgovornosti, a u Dinamu ne odgovaraju oni koji su birali igrače, a ni sami igrači – kaže Kruno Jurčić

Naći pravu riječ kojom bi se opisalo ono što je napravio Dinamo u kvalifikacijama za Europsku ligu doista nije lako, koplja se lome oko sramote, debakla, izdaje...

Zapravo je svejedno koju riječ odabrali, a ona onda ide na račun cijelog kluba, od onih koji ga vode, koji biraju igrače, trenera do samih igrača.

Jesu li ti stranci za Dinamo?

– Osjećam se jadno i žalosno. Nije u ovoj utakmici trebalo očekivati ljepotu, prepoznatljivu igru Dinama, očekivao se rezultat. Razočaravajuće je da Dinamo tako izgledao protiv limitiranog suparnika. Meni je nevjerojatno da je u postavi bilo devet stranaca, sad se pitam imaju li ti stranci kvalitetu za Dinamo – kaže bivši igrač Dinama Dražen Besek.

Sad je to iza Dinama, a što dalje?

– Sad je prvenstvo u tijeku i teško je raditi drastične poteze, takvi su se trebali donijeti prije dvije-tri godine i tu se grubo pogriješilo. Kad se često mijenja trener- onda nije kriv trener, već odluka o tome tko će biti trener. Sad se vidjelo kako u toj momčadi fali strasti- pa i poštovanja prema Dinamu. Svi bi htjeli raditi i igrati u Dinamu, ali za to treba imati i kvalitetu kakvu takva institucija traži. Pa ja se i sad naježim kad se spomene Dinamo, imam veliko poštovanje prema njemu – priča Besek.

Koliko znamo- Cvitanović je spremao momčad koja je trebala u Albaniji krenuti s presingom, napasti Skenderbeu, a izašli su na teren kao da imaju 5:0 prednost pa im se igra.

– Cvitanović je dobio momčad u ruke i pod velikim je pritiskom, dijelom si ga je i sam napravio, ali ne znam može li se s tim pritiskom nositi. Lijepo je što ima volje, ali sama volja nije dovoljna ni za slabiji klub, a kamoli za Dinamo. Kad si u Dinamu, onda moraš dobiti 98 posto utakmica, a ne znam je li Cvitanović za to spreman i ima li momčad za to – zaključio je Dražen Besek.

S Krunom Jurčićem razgovarali smo prije mjesec dana i o Dinamu, bila je muka već tada, a kod plavih je i dalje muka.

– Tako je tamo uvijek, takav je to klub. No veliki je klub uvijek u takvoj situaciji, kad nema muke, onda znaš da si u malom klubu – uz smijeh je kazao Jurčić, no onda se okrenuo debaklu u Elbasanu.

– Teško je voditi momčad kad ne znaš hoće li ti igrači ‘doći’ na utakmicu ili neće, hoće li se probuditi ili neće. Najlakše je smijeniti trenera, ali to je priča za narod, za raju, za zadovoljavanje niskih strasti. Mene više zanimaju strateške stvari za bolji Dinamo. Govorio sam i prije da je važna karakterna selekcija igrača, važnija od kvalitativne. Ako ima dosta pravih ‘muži’, onda možeš igrati. Znam da Dinamo ne plaća veliki novac za dolazne transfere, ali mora bolje birati i na vrijeme. Taj Doumbia je dobar, zna igrati, ali ne može cijelu utakmicu jer nije spreman. Plavi u Albaniji nisu mogli spojiti linije, veliki je razmak bio između zadnje i prednje, a to bi trebao spojiti zadnji vezni. No Doumbia je ostao bez snage. I bit će spreman za derbi s Rudešom. Pa ne treba ti on za Rudeš, on ti je trebao za Skenderbeu, za ključni dio plave sezone – kazao je Kruno Jurčić.

No to su doista dublji problemi koji se sad više ne mogu samo tako riješiti kad je ta europska sezona propala.

– U Dinamo ne postoji odgovornost i ne postoje posljedice. Nitko ne odgovara za igrače koji su dovedeni, ni onaj tko ih je skautirao, ne odgovaraju ni sami igrači za svoje jadno izdanje. Uvijek odgovara samo trener – zaključio je Jurčić.

Cvitanović zasad ostaje, no za trenera Dinama nikad se ne može reći do kad će ostati jer već prvi kiks u HNL-u opet će otvoriti pitanje povjerenja u njega. A nitko ne pita koliko su duela protiv Albanaca dobili igrači Dinama u Maksimiru i Elbasanu, koliko su imali krivih dodavanja, zašto su kao ‘babe’ ušli u obje utakmice...

Trener treba k savjetniku

Možda bi Cvitanović trebao obići ranjenog savjetnika koji bi se, da je bio u Albaniji, sigurno spustio u svlačionicu i nekome priprijetio otkazom. Mogao bi k njemu po savjet o tome koja tri igrača odmah otjerati iz svlačionice prve momčadi, poslati ih u drugu momčad ili na kaljenje u Istru, Cibaliju, Rudeš ili neku drugoligašku ili trećeligašku momčad.

Čini se da je samo tako, u ovom trenutku, moguće probuditi te uspavane ljepotice. Bez nekog ozbiljnog poteza skalpelom bolest će se samo širiti u plavoj svlačionici i na kraju će pacijent, a Dinamo je u ovom trenutku pacijent s ozbiljnom dijagnozom, završiti u teškoj komi. I klub mora konačno složiti strategiju oporavka, klupska vrhuška nije dobro radila svoj posao, a zna se da riba smrdi od glave. Sad je to već došlo i do repa i ovakav debakl prilika je da se svi prime posla.

Komentara 13

IL
ilijan
21:16 26.08.2017.

Neka samo ti pederčići pogledaju utakmicu Dinamo Arsenal 2:1 pa će vidjeli kako se trči i bori za plavu boju.

Avatar mlijeko
mlijeko
23:00 26.08.2017.

Dobri je Jurči rekao: posije ovakve utakmice tri igrača aut. Ali koja tri kada je konkurencija za van velika...Lecjaks..Gojak...i možeš i svakog drugog...pa i Soudanija koji je potpuno nespreman...

KU
kupatilo
21:12 26.08.2017.

pa najlosije placeni igrac ima vecu pkacu od trenera.Znaci da Dunamo moze platit dobrog trenera ali mora potjerat pet losih igraca ili losijih jer maloje dobri.Svaka cast Livakovicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije