Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivica Tucak

'Dok se ne pronađe cjepivo, bojim se da ćemo stalno biti u izvanrednom stanju'

koronavirus
Foto: REUTERS
1/7
16.04.2020.
u 12:11

Hobi? Nemam ja živaca za to. Uglavnom vrijeme provodim gledajući snimke važnih utakmicama na raznim televizijama

Koronavirus blokirao je sport, pa tako i vaterpolo. Umjesto gotovo prebukirane godine, vaterpolisti su dobili neplaniranu stanku od najmanje dva mjeseca, ali i to su optimistična predviđanja.

Teško je sve to palo igračima, a još teže hrvatskom izborniku Ivici Tucku (50). Koji na početku razgovora veli:

- A što da vam kažem, na rubu živaca sam. Više od mjesec dana sam doma, u Šibeniku, to mi se odavno nije dogodilo.

koronavirus
1/6

Hoće li ove godine biti bilo kakvih utakmica reprezentacije? Što je s odgođenim kvalifikacijama za OI?

- Nemamo nikakvih službenih informacija o tome. Kvalifikacijski turnir je odgođen, prema jednoj priči trebao bi se održati u rujnu, prema drugoj u prosincu. Fina uvijek kasni s informacijama, nije ona kao Fifa ili Uefa. Valjda čeka da nam to kaže mjesec dana prije početka...

Vama će u kolovozu ove godine isteći drugi četverogodišnji ugovor. Hoćete li potpisati novi?

- A to ne ovisi samo o meni, nego i o Upravnom odboru HVS-a.

Ali vi biste željeli ostati, zar ne? Ipak ste se pripremali za Tokio?

- Naravno da sam ja zainteresiran, odlično se osjećam, motiviran sam. O tome nismo službeno razgovarali, jer cijela ova situacija s pandemijom koronavirusa i odgađanjem Olimpijskih igara nova su činjenica. Valja sjesti i razgovarati, valjda ćemo to uskoro moći i napraviti.

Tako vam se pruža prilika da budete najdugovječniji hrvatski izbornik?

- Eto, barem ću po nečemu biti najbolji, ha-ha...

Nije baš tako, već ste i najtrofejniji hrvatski izbornik s osvojenih 13 medalja (Rudić ih ima 10).  Nego, hoćemo li se u Tokiju sljedeće godine - ne sumnjajući da ćemo se ondje plasirati - osloniti na iste igrače? Na pamet nam padaju oni najstariji: Garcia (36) i Bušlje (34).

- To je malo nezgodno pitanje. Moja je želja bila ovaj olimpijski ciklus završimo s ovim igračima, ova je reprezentacija projektirana za Tokio. Nadam se da će tako i biti ako će se Olimpijske igre u Tokiju uistinu održati 2021. godine. Ali vidim da Vanja Udovičić, srbijanski ministar mladeži i sporta, a on uvijek ima dobre informacije, najavljuje i opasnost nove odgode. Govori se i o mogućnosti da se Olimpijske igre održe 2022. godine. E, sad, to je nova situacija, trebalo bi u tom slučaju porazgovarati i sa samim igračima. Možda je i njima dosta svega ovoga, Bušlje je primjerice u reprezentaciji od 2004. godine...  No, ako ćemo i ostati bez pokojeg od starijih igrača, nema straha za budućnost, imamo još uvijek dovoljan fond kvalitetnih igrača.

Treninzi igrača ovih su dana kućna radinost?

- Igrači imaju programe, rade kod kuće što mogu i koliko mogu, ali to je, budimo realni, više na rekreativnoj razini. Pitanje je kad ćemo početi trenirati koliko-toliko normalno. Niti jedan sport nije toliko hendikepiran ovom situacijom kao što je vaterpolo, a moglo bi se reći i ostali bazenski sportovi. Mi već više od mjesec dana ne treniramo u bazenu i trebat će nam mjeseci da se vratimo na početno stanje. Koronavirus pokazao se opasnijim nego se to činilo na početku, bojim se da nam bez pronalaženja cjepiva nema spasa, bili bismo stalno u izvanrednom stanju. Tek s cjepivom to bi bila samo jedna vrsta gripe.

Kako vi provodite vrijeme ovih dana?

- Ne drži me mjesto, pa malo šetam kad je to moguće. Kod kuće malo čitam, malo gledam televiziju... Samo ne znam kako ću izdržati, ako ovo potraje tri-četiri mjeseca.

Jeste li našli možda vremena za neki novi hobi?

- A, nemam ja živaca za to. Uglavnom vrijeme provodim gledajući snimke velikih utakmicama na raznim televizijama, pa se malo zabavim, a ponešto i naučim - zaključio je Tucak koji je na čelu hrvatske reprezentacije od rujna 2012. godine.
Podsjetimo i na prijašnje izbornike: Duško Antunović (1991. - 1993.), Bruno Silić (1994. - 1998.), Neven Kovačević (1999. - 2001.), Veselin Đuho (2002.),  Zoran Roje (2003. - 2004.) i Ratko Rudić (2005. - 2012.).

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
18:27 16.04.2020.

Uz ove mjere to je ispravan zaključak. Mjere očigledno rezultata ne daju ali brojke su tu i njima svaka zemlja (režim) pokušava opravdati svoje najbolje mjere jer eto da to nismo napravili upravo tako kako je to voljeni vođa ili vođica predvidio imali bi najmanje deset puta više mrtvih.

IL
ilijan1a
18:00 16.04.2020.

I dok nas ne čipirate da znadete kad smo zaraženi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije