Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF STRUKE HKS-a

Dino Rađa: Ne smijemo gledati da izbornik bude što jeftiniji

Dino Rađa
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/6
22.11.2016.
u 11:00

– Bilo bi loše da se ja, nakon što dobijemo izbornika, idem miješati u njegov posao. Mogu mu biti pri ruci, no kad se za nekog odlučimo, taj mora imati svoju autonomiju.

U hotelu Çırağan Palace, negdašnjoj otomanskoj palači, danas će se u Istanbulu održati ždrijebanje skupina idućeg Eurobasketa (2017.) koji će se, baš kao i prošli, održati u četiri zemlje. Natjecanja po skupinama održat će se u Finskoj, Izraelu, Rumunjskoj i Turskoj koja će ujedno biti i domaćin završnice.

Nema favorita za izbornika

Posve je izvjesno da će u helsinškoj skupini biti Finska i Island, u Cluju Rumunjska i Mađarska, u Tel Avivu će igrati Izrael i Litva, dok je Turska za zemlju partnera izabrala Rusiju. S obzirom na to da je u podjeli “startnih brojeva” na listi nositelja Hrvatska u istoj ravnini s tri preostala domaćina (Turska, Finska, Izrael), naši će igrati u skupini u Cluju što je najbliža destinacija Hrvatskoj (600 km od Osijeka). Za neke će to biti dobra vijest, no šefu struke Hrvatskog košarkaškog saveza Dinu Rađi je svejedno.

– Ja nemam baš nikakvih preferencija jer, ako želiš osvojiti medalju, ti moraš prije ili kasnije dobiti 3-4 jake reprezentacije pa ti dođe na isto jesi li u početku u lakšoj skupini ili ne.

Nakon što je formiran novi Stručni savjet, s malo novih lica u njemu, Rađa je ostao predsjednikom ovog tijela kojem će prvi zadatak biti predložiti izbornika.

– Ja držim da mi moramo imati plan koji se zove Tokio i da bismo trebali odmah imenovati čovjeka koji će raditi četiri godine. Ne smijemo svako ljeto tražiti novog izbornika.

S obzirom na to da je Aco Petrović promijenio mišljenje i poželio i dalje raditi s reprezentacijom, to je prilika za kontinuitet.

– Aco je sigurno u tom trenutku bio najbolji izbor i ja i danas stojim iza toga, no nije on tada bio jedini kandidat jer u igri su bili i Jusup i Mršić. Moguće je da ni ovaj put nećemo imati samo jednog kandidata pa ću i ja ponuditi svoje mišljenje, no ono će biti jednako vrijedno kao i sedam ostalih.

Javna je tajna da Rađa simpatizira Talijana hrvatskih korijena Andreu Trinchierija, aktualnog trenera njemačkog euroligaša Bamberga.

– Ne bih ja o tim stvarima javno govorio dok se Stručni savjet ne sastane i donese neke kriterije i postavi ciljeve.

Dolaze nova lica

Hoće li Hrvatska tražiti izbornika koji će već 2017. jurišati na europsku medalju?

– Znamo kojim igračima raspolažemo i moramo donijeti procjenu tko s njima može napraviti najbolji posao. Ono što smo igrački imali u Torinu i Riju nije sve, bilo je igrača koji se nisu odazvali ili su bili premladi, no Žižić, Zubac i Bender već kucaju na vrata seniorske reprezentacije.

S obzirom na to da spominje nove centre, znači li to da se Rađa ne bi više vraćao na Antu Tomića?

– Bilo bi loše da se ja, nakon što dobijemo izbornika, idem miješati u njegov posao. Mogu mu biti pri ruci, no kad se za nekog odlučimo, taj mora imati svoju autonomiju.

Može li si HKS priuštiti profesionalca, može li osigurati nekome četverogodišnju plaću?

– Moramo moći jer, ako se budemo vodili isključivo time da prođemo što jeftinije, onda smo se zatvorili.

Ovih će dana u Istanbulu biti govora i o Cedeviti, kao i o svim drugim klubovima koji igraju Eurokup koji Fiba uopće ne priznaje kao natjecanje.

– Mi smo članica Fibe i moramo raditi ono što nam Fiba kaže. Zasad nismo dobili nikakvu naredbu, a ako to od nas budu tražili, mi ćemo to morati napraviti jer oni u rukama imaju mogućnost da suspendiraju reprezentaciju, a to ne smijemo dozvoliti.

Fiba ne priznaje ni ABA ligu, a ona se svejedno igra.

– Ta je liga korisna, no osnova svega mora biti domaća liga koju ćemo malo skratiti, baš kao što bi trebalo skratiti i regionalnu ligu, a dalo bi se dogovoriti i da se našim ABA ligašima računaju rezultati iz međusobnih susreta.•

Komentara 5

VO
vozidalje
11:32 22.11.2016.

trenere drže rezultati, Aco je napravio vrhunski rezultat obzirom na okolnosti i apsolutno bi mu trebalo dati šansu. čuje se i vidi na time - outevima da Aco kuži košarku i da je par koplja iznad likova kao što su Mršić i Jusup, čak ih je uvredljivo i stavljati u istu rečenicu s Acom. a strancu hvala, ali ne treba, eto imamo sad Peteva pa što smo dobili više od onog što nude Kljuno ili Tanac? mogli

BR
braveheart11
12:34 22.11.2016.

izbornik ili ne ali sasa je prilika da se resetira kosarka kod nas. osobno nisam neki zaljubljenik u kosarku ali jednostavno vjerujem da novi ljudi mogu pomoci da se kosarka izdigne iz pepela hrvatskog sporta. hitno se treba sastati saa drzavom i traziti sve moguce benificiji klubovima kada su u pitanju mladi uzrasti. imamo talentirane klince a jos k tome ih usmjeravate u sport. veliki dobitak za drzavu i za sve.

ZE
zeljkofukic1
14:48 22.11.2016.

Dino tvoje menadžerske sposobnosti smo vidjeli kada si bio predsjednik Splita, to što si bio vrhunski košarkaš ne podrazumijeva da imaš ikakve menadžerske sposobnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije