Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćiro Blažević:

Luka Modrić je najinteligentniji nogometaš na svijetu!

Luka Modrić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
14.06.2016.
u 14:18

Jamie Carragher: Možda da svi skupimo novac i vratimo ga u Premiership.

Ima li Hrvatska trenutačno najboljega igrača svijeta na toj poziciji, jesmo li, diveći se genijalnostima Luke Modrića, nekritički zaronili u pretencioznost i euforiju?

– Da, Luka Modrić najbolji je zadnji vezni igrač na svijetu! Iako, on u reprezentaciji ne igra na toj poziciji. Odgovorno tvrdim: ne postoji trenutačno inteligentniji nogometaš od Luke Modrića. On savršeno dobro zna u kojem trenutku će i kome dati loptu. Odluči je dati lijevo, pa se predomisli, pa u središnjicu, pa se opet predomisli, pa je pošalje desno... Uvijek u idealnom trenutku za svoga suigrača – priča zadivljeno trener svih trenera Ćiro Blažević.

Priznaje pritom da nije oduvijek vjerovao da se u krhkom mladiću iz Zatona krije takav kolosalan kapacitet.

Sve svoje podcjenjujemo

– Kako smo skloni podcjenjivati sve svoje, tako sam i ja tome podlegao u Modrićevu slučaju, sve dok me svjetski treneri, Mourinho i Ferguson, nisu upozorili na njega. Divim se i Lukinu stavu s kojim je podnosio svu tu skepsu. U tome i jest njegova veličina: ‘Sve će doći na svoje, ja se nikamo ne žurim’... I tako je Luka Modrić razuvjerio sve oko sebe, pa i Španjolce koji su sumnjali u njega kada se pojavio u madridskom Realu. Danas je Modrić Realov lider, svjetska marka nogometaša! – dodaje Ćiro, trenerski maestro kroz čije su ruke u reprezentaciji prošli Zvone Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović...

Međutim, nijedan od njih, bez obzira na svoju veličinu, karizmu, ugled, kompetencije i talent, nije u 31. godini svojim izvedbama izazvao takav globalni odjek kao briljantni Luka Modrić.

I nitko nije imao toliki utjecaj na suigrače kao Luka Modrić. Čak i u najvećem klubu svijeta!

U prilog tome, Luka Modrić jedini je hrvatski vezni igrač čiji su pogoci na velikim natjecanjima donijeli pobjedu Hrvatskoj: 2008. godine protiv Austrije u Beču, i 2016. protiv Turske u Parizu. Od naših veznih igrača, još su Niko Kovač i Miki Rapaić zabili dva gola na velikim turnirima, ali njihovi pogoci nisu bili presudni i nisu donosili pobjede.

Modrićeva prezentacija protiv Turaka bila je najimpresivniji uradak jednoga našega veznoga igrača na velikom natjecanju. Statistički, izgledalo je to ovako: 77 dodira s loptom, 88,1 posto točnih dodavanja, tri klizeća starta, pet puta oduzeta lopta...

Nema ravnodušnih

No, brojke su samo efektan dodatak slici maestra na djelu. Elegancija, stil, opojna i neodoljiva nogometna simfonija kakvoj nije dorastao nijedan vezni igrač na Euru. Ime genija Luka, sinonim za L-ucidnost, U-bojitost, K-reaciju, A-trakciju.

I nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim. Novinar Guardiana Owen Gibson tvrdi kako je Modrić već sad zabio jedan od najljepših golova turnira, a Dermot Corrigan s ESPN-a njegov razoran šut naziva savršenim.

ESPN uspoređuje Modrićev gol s pogotkom Dmitrija Payeta za pobjedu Francuske nad Rumunjskom.

“Kakav gol, kakav igrač! Volim Modrića. Možda da svi skupimo novac i vratimo ga u Premiership”, napisao je na Twitteru legendarni igrač Liverpoola Jamie Carragher.

Ima li Luka Modrić uopće ozbiljnoga konkurenta na svojoj poziciji za mjesto u idealnih 11 EP-a? Je li to precijenjeni francuski gladijator Paul Pogba kojega traži cijela Europa? Teško, sudeći po komentarima na društvenim mrežama nakon utakmice Hrvatska – Turska: “Ako Pogba vrijedi 100 milijuna eura, koliko onda vrijedi Modrić?!”.

Je li Modrićev konkurent Toni Kroos (vrijednost 50 milijuna eura), glavna poluga Elfa, ali istodobno i u Realu igrač debelo u Lukinoj sjeni?

Tražimo li najbližu usporedbu, onda su to dvojica igrača iščezlih iz ozbiljnoga nogometa: svjetski prvak, Talijan Andrea Pirlo, te svjetski i europski prvak, legendarni španjolski matador Xavi Hernandez. Bez imalo pretjerivanja, i Luka Modrić danas oko sebe ima orkestar dostojan europskoga naslova.

Vrteći film Lukine karijere, s naglaskom na njegove rariteno spektakularne pogotke, uvijek se vraćamo na jedan bljesak iz dana u Dinamu. Ljeto 2007., osječki Gradski vrt i platinijevska golčina u rašlje iz slobodnog udarca. Vratar Marin Skender vršcima prstiju bio je na lopti, ali kapitulacija je bila neizbježna! Luka se jako dobro sjeća toga gola...

S otprilike iste udaljenosti, ali još efektnije, najljepšim “suhim listom” svoje karijere, Luka je rasparao mrežu Turaka. Nadamo se da time neće stati, da čarolijama nije kraj.

Odmori se, majstore, trebamo te takvoga do 10. srpnja, i finala u Parizu.     

>>Vatreni su pokazali kako se gine za reprezentaciju i naš dres

>>Francuska legenda napravila nevjerojatan gaf hvaleći Modrića!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije