Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽIDAR ŠIKIĆ

Čestitaju im od Monaca do Egipta: Nadmašili smo i one s neusporedivo većim budžetima

27.07.2020.
u 21:30

Nevjerojatno zvuči podatak da je drugoplasiranu momčad prvenstva u prosjeku u domaćim utakmicama na stadionu u Kranjčevićevoj gledalo samo 937 gledatelja, i po tome je pretposljednja u Hrvatskoj ligi

Senzacionalna Lokomotiva sezonu je završila na drugom mjestu Hrvatske nogometne lige, s 19 pobjeda i 65 bodova (čak 16 više nego u prošloj kada je bila šestoplasirana), jedini je prvoligaš koji u posljednjih pet nastupa nije imao nijedan poraz. Čekaju je finale Kupa i kvalifikacije za Ligu prvaka, a već je inkasirala najmanje pet milijuna eura na prodaji igrača (Uzuni, Kastrati, Karačić, Jakić)...

Ostaju bez važnih igrača

A opet, nakon ovakve sezone iz snova, postavlja se pitanje – što sad? Kako će hrvatski doprvak, već sada devastiran prodajom najboljih protagonista, izgledati 15. kolovoza kada počne nova sezona?

– Zar mislite da će se Lokomotiva raspasti? – uzvratio je protupitanjem Lokomotivin prvi stručni operativac Božidar Šikić i nastavio:

– Ne, ništa se lošega ne može dogoditi Lokomotivi. Vi kažete da smo previše igrača prodali, a ja podsjećam da je nama uoči ove sezone otišlo čak pet kapitalaca; Ivanušec, Majstorović, Datković, Lecjaks i Radonjić. No ekipirali smo se u hodu i ostvarili povijesni rezultat, nadmašivši klubove s neusporedivo većim budžetima. I tko onda može reći da ne možemo ponoviti ovakvu sezonu?

Šikić će reći da je Lokomotivin uspjeh imao globalni odjek.

– Čestitka je stigla iz Monaca, od Gorana Lackovića, danas člana Kovačeva stožera, naravno i naš bivši trener Ante Čačić poslao nam je čestitku iz Egipta –priča Šikić.

Naravno, neizbježna priča koja se uvijek veže uz Lokomotivu je utjecaj i pomoć Dinama. Na to su na Kajzerici uvijek posebno osjetljivi...

– Uvijek se piše da Lokomotive ne bi bilo bez Dinama. A zašto nitko ne potencira to da su temelj ovoga uspjeha naši igrači, dečki koji su igrali za Lokomotivine juniore; Tuci, Kastrati, Cokaj, Mersinaj, Tolić, Karačić i Petrak? Na tu činjenicu, da imamo svoju školu nogometa i da sami proizvodimo igrače, osobito smo ponosni. Tu se prepoznaje dugogodišnji sustavan stručni rad. A kad smo već kod ove sezone, sjetimo se da su vrlo važne role imala i dvojica naših veterana, Sammir i Budimir, da smo prepoznali kvalitetu bivšega juniora Hajduka Grbića. Dakle, iza ovoga uspjeha sigurno ne stoji Dinamo – ističe Šikić.

Lokomotivini potencijalni suparnici u 2. pretkolu Lige prvaka bit će Beşiktaş, Viktoria Plzeň i bečki Rapid.

Ždrijeb je 10. kolovoza, igrat će se jedna utakmica (ždrijeb određuje domaćina, Lokomotiva igra u Kranjčevićevoj) 25. ili 26. kolovoza, a budu li lokosi eliminirani, nastupili bi u 3. pretkolu Europske lige (igrali bi na Maksimiru). Lokomotiva je, uz Dinamo, Hajduk, Rijeku i Zagreb, peti hrvatski klub koji će nastupiti u pretkolu Lige prvaka.

– Ja živim od nogometa i za nogomet. To mi je posao, ali i užitak, što ne znači da se u pretkolo Lige prvaka idemo zabavljati. Mi ćemo ga dočekati spremni, fokusirani i koncentrirani, sa željom da prođemo. Uspijemo li, super; ne uspijemo li, život će ići dalje. Pa neki klubovi u istoj su sezoni igrali Ligu prvaka i ispadali iz domaće lige, sve je to čar nogometa – dodao je Šikić.

Hoćete li ipak računati na pomoć Dinama u pohodu na Ligu prvaka, možda ostaviti kojega od prodanih igrača na posudbi?

– Dinamo isto ima svoje ambicije, ozbiljan su klub i ako su kupili te igrače od nas, sigurno su im potrebni. Međutim, u sljedećoj sezoni željeli bismo uzeti dvojicu-trojicu Dinamovih mladih igrača kako bi se kod nas afirmirali – kaže Šikić.

I na kraju, je li Lokomotivi važnija Liga prvaka ili finale Kupa?

Tomić ostaje na klupi

– Trofej je trofej, on ostaje zauvijek, i želimo se s njim vratiti iz Šibenika – kazao je Šikić, uz važan zaključak. Lokomotivinu će momčad za sljedeću sezonu ponovno graditi šibenski čudotvorac, samozatajni Goran Tomić.

On je Lokomotivu vodio u 95 utakmica i drugi je najdugovječniji trener lokosa nakon Tomislava Ivkovića (148 utakmica).

Kad smo već kod sljedeće sezone, priča se (a Šikić nam to nije potvrdio) da će prvo Lokomotivino pojačanje biti, a tko drugi nego Albanac, kapetan mlade reprezentacije Albanije, 22-godišnji vezist Teute iz Drača Sherif Kallaku.

Lokomotivini najefikasniji igrači u protekloj sezoni bili su Kastrati i Tolić s po 11 pogodaka, Uzuni je postigao devet, Atiemwen i Jakić po četiri... A nevjerojatno zvuči podatak da je drugoplasiranu momčad prvenstva u prosjeku u domaćim utakmicama na stadionu u Kranjčevićevoj gledalo samo 937 gledatelja, i po tome je pretposljednja u Hrvatskoj ligi. Utoliko je njezin uspjeh još senzacionalniji. 

Komentara 11

MO
mosack
23:18 27.07.2020.

Zavist je prokleta...

DU
Deleted user
17:57 28.07.2020.

Kmeeeeee.Bravo Lokomotiva............

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
06:33 28.07.2020.

Čitam i ne vjerujem! Niti spomena o Mamiću, nikad čuli za njega u Lokomotivi. Tko je taj Mamić, kakav Mamić, sve je to Lokomotiva. Rijetko neiskren članak o uspjehu jednog kluba u hrvatskim sportskim uvjetima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije