Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADEN MILETIĆ

Červar je pokazao da se i u 70. godini može promijeniti, a jedan detalj je to pokazao!

Lino Červar
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/9
18.01.2020.
u 23:15

Također, posljednja minuta odmora pri izjednačenom rezultatu pokazala je i da se izbornik i u 70. godini može mijenjati. Igrače je pitao “igramo li sedam na šest” i dobio odgovor “ne ovaj napad”. I poslušao ih.

Naša velika rukometna povijest dobila je još jednu antologijsku utakmicu nakon koje je analize dobrih i loših strana moguće prepustiti samo stručnom stožeru Line Červara koji je deseti put u ulozi izbornika uveo Hrvatsku u polufinale velikih natjecanje. Takvom se učinku možeš samo pokloniti jer kontinuitet rezultata veći je od pojedinačnog trijumfa. Jedan može biti slučajan, ali deseti put doživjeti taj trenutak katarze kad znaš da si napravio nešto veliko... Za fazu polufinala i finala obično se kaže da je sve moguće. Lino Červar je 2003. rekao briljantnu stvar kad se ušlo u polufinale: “Tek sad nismo ništa napravili! Ako ne odemo do kraja...”.

Nakon ovoga, nema više natrag!

Njemačka sportska povijest gradila se na čudesnim preokretima, pobjedama izborenim nakon što bi Nijemci bili u ponoru. Sada su oni tako pali i zapravo je to najveći trijumf Červarove momčadi jer je izvela ono što nemamo tako često prilike vidjeti.

>> Pogledajte kakvo su ozračje napravili hrvatski navijači u Beču

Ni u trenucima kad je bilo plus pet za Nijemce, a što je u rukometu rubna razlika za slamanje protivnika, naši rukometaši nisu gubili glavu, padali u nervozu, svađe ili slično. Pokazali su karakter i srce kao Velebit!

Također, iskusni Červar u tim je trenucima pokazao da ima puno više utakmica iza sebe od suparnika Prokopa. Imao je varijantu B, umjesto ukroćenog Cindrića ubacio je Mamića, a Karačića gurnuo na srednjeg.

Lino Červar
1/14

Oslobodio se Stepančić i ulovljena je razlika. Usto, velika muka sa sedmercima prekinuta je tako što je odgovornost preuzeo onaj koji je to možda i ranije mogao kad se vidjelo da Horvatu ne ide, naš najvažniji igrač Domagoj Duvnjak.

Također, posljednja minuta odmora pri izjednačenom rezultatu pokazala je i da se izbornik i u 70. godini može mijenjati. Igrače je pitao “igramo li sedam na šest” i dobio odgovor “ne ovaj napad”. I poslušao ih. Prošle godine protiv Brazila kategorički je odbio sugestiju da se odustane od te taktike. I pao.

Njemačkoj je 35 minuta pripremljena taktika savršeno prolazila. Svjesna napadačkih limita u igri šest na šest išla je na tučnjavu i traženje brzog pogotka pod svaku cijenu. Momčad su od koje se može učiti kada se i kako povlači kontra. No, isključivo obranom i kontrama nemoguće je dobiti veliku utakmicu. Nijemci nemaju ni u naznakama igrača poput Karačića koji je u drugom poluvremenu odigrao simultanku sa suparnikom koji je izgubio glavu istog trena kad se došlo na -1. Ipak, veliku pobjedu donio je tim, ova momčad ima silno jaku unutarnju kemiju. A to je baš u rukometu često i jači adut od pojedinačne kvalitete.

>>> Pogledajte navijače uoči Njemačke

 

Ključne riječi

Komentara 31

DE
derin
01:51 19.01.2020.

Nije lijepo u trenucima slavlja spominjati politiku ali nažalost moramo. Koliko su nam radosti donijeli Karačić, Šego, Marić, Musa apsurdno je i pričati. Ali kad tek 20 tisuća Hrvata iz BiH glasa onda odmah neki ustaju na zadnje noge. A mi iz Dalmacije znamo da se Dalmacija branila od Kupresa, Livna i nadalje inače bi i mi gorili nažalost kao Slavonija.

DI
Diosiario
23:43 18.01.2020.

Ma Lino je uvijek bio dobar. Čovjek je taktičar vrhunski i treba reći istinu da se njega napada zbog politike odnosno zato jer je član HDZ-a, a ne zbog rukometa. Kako možeš zbog rukometa prigovarati čovjeku koji je 10 puta odveo reprezentaciju do polufinala? A kad je nije odveo to jr bilo kao lani gdje smo protiv Njemačke opljačkani ili kao 2007. kad smo ispali u četvrtfinalu od Francuza jer smo bili pošteni i nismo kalkulirali u zadnjoj utakmici u skupini a te 2007. Hrvatska je igrala najbolji rukomet u povijesti i završila turnir skorom od 9 pobjeda i tog jednog poraza a takav skor nije imao nitko na cijelom turniru.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
23:23 18.01.2020.

Za njega znamo za Zokija još nismo sigurni 😅

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije