Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavlje u finalu

Bolt suparnicima: Gledat ćete mi u leđa do mirovine

Justin Gatlin and Tyson Gay from the U.S. and Usain Bolt of Jamaica compete in the men's 100m final during the 15th IAAF World Championships at the National Stadium in Beijing, China August 23, 2015.  REUTERS/Lucy Nicholson TPX IMAGES OF THE DAY
Reuters/PIXSELL
23.08.2015.
u 18:51

Atletski svijet zadovoljan je što je Jamajčanin iza sebe ostavio Gatlina, čiju je karijeru najviše obilježio doping

Dobro je pobijedilo zlo, svjetlost je nadjačala tamu. Čist od dopinga, Usain Bolt pobijedio je dvaput dopingiranog i osam godina suspendiranog Justina Gatlina. Najbrži čovjek ove sezone na kraju je za jednu stotinku sekunde morao gledati u leđa Jamajčaninu.

A Usain Bolt pamtit će Peking i stadion Ptičje gnijezdo do kraja života. Tu je prije sedam godina počela njegova dominacija na sto metara kada je osvojio olimpijsko zlato i postigao novi svjetski rekord. Nakon sedam godina, kada je malo tko vjerovao i kada su kladionice za favorita stavile Justina Gatlina, ponovno je bio najbrži. U finalu je pobijedio sa 9,79 sekundi, svojim najboljim rezultatom ove sezone.

Mučile ga ozljede

– Ova mi pobjeda mnogo znači, mučio sam se cijele sezone. Želio sam ovo napraviti zbog sebe i napravio sam. Daleko je ovo od mojih najboljih izdanja. No, došao sam ovdje opušten, stres sam ostavio kod kuće. Želim i bit ću broj jedan na svijetu sve dok ne odem u mirovinu. Mogu puno brže nego večeras, to ću i dokazati – rekao je Bolt, koji se opustio tek uoči finala kada je pri predstavljanju krenuo onaj njegov poznati show s grimasama.

Bolt je malo nastupao ove sezone, mučio se s ozljedom i zato je Gatlin bio favorit. No, Amerikanac nije bio dobar u finalu. Osvojio je srebro sa 9,80 sekundi i Amerika će još malo pričekati na zlato na sto metara. Posljednji je slavio Tyson Gay 2007. u Osaki.

Treće mjesto sa 9,92 sekundi podijelili su Kanađanin Andre de Grasse i Amerikanac Trayvon Bromell. "Veterani" Gay i Powell osvojili su šesto i sedmo mjesto. Baš kao i prije dvije godine u Moskvi petorica su trčala ispod deset sekundi. Nije oboren rekord iz 1991. godine kada su u finalu šestorica trčala ispod deset sekundi.

Usain je prema broju svjetskih naslova (tri) na sto metara dostigao Carla Lewisa i Mauricea Greena. Da nije bilo one diskvalifikacije u Daeguu 2011. godine, sada bi bio kralj stotke za sva vremena. Možda će to postati za dvije godine u Londonu.

Prvi put devetorica

Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava u finalu na sto metara nastupila su devetorica atletičara. Naime, čak su trojica u polufinalu imala isto vrijeme – 9,99 pa su se među najbolje s tim vremenom ugurali Bromell, Vicaut i Bingtian Sun. Naravno, domaćini su "poludjeli" zbog Suna, prvog Kineza u povijesti koji je trčao u finalu Svjetskog prvenstva na sto metara. Za ulazak u odabrano društvo Kinez je morao trčati nacionalni rekord (9,99).

>>Usain Bolt potvrdio da je i dalje najbrži čovjek na svijetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije