Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALI I ŠPANJOLCI

Blatter: Engleska je jak kandidat za organizaciju SP-a 2018.

20.12.2008.
u 12:50

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter iz Japana je poručio da Englezi imaju velike izglede dobiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2018. godine.

- Engleska je vrlo jak kandidat jer je nogometno vrlo jaka zemlja - kazao je Švicarac uz digresiju:

- Jednako su, međutim, jaki kandidati i Španjolci. Ako pogledate listu kandidata, shvatit ćete da imamo jedan od najkonkurentnijih natječaja za organizaciju ikad.

Ponuđači se na natječaj službeno mogu javljati od siječnja sljedeće godine. Domaćina SP-a 2018., kao i onog četiri godine kasnije, FIFA će odrediti u prosincu 2010. godine.

Kandidature su samostalno najavili Engleska, Australija, Katar i Rusija, a u sudomaćinstvu zemlje Beneluxa odnosno Španjolska i Portugal. O samostalnom kandidiranju također razmišljaju Kina, Japan, Meksiko, Sjedinjene Američke Države i Kanada.

FIFA će zajedno dodijeliti domaćinstva SP-a 2018. i 2022.
Na sastanku Izvršnog odbora Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u Tokiju odlučeno je da će domaćini Svjetskih prvenstva 2018. i 2022. godine biti objavljeni istodobno.

Razlog takvoj odluci jesu relativno loša FIFA-ina iskustva s Južnoafričkom Republikom, koja organizira SP 2010. godine, te još lošija UEFA-ina s Ukrajinom i Poljskom, koje bi smotru najboljih europskih reprezentacija trebale organizirati dvije godine kasnije. Svi organizatori kasnili su s pripremama probijajući sve moguće rokove, tako da će FIFA zajedničkom objavom dati, makar onome kasnijem organizatoru, daleko više vremena za pripremu.

Odluka o domaćinima spomenutih dvaju turnira past će u prosincu 2010. godine. Donijet će je isti taj Izvršni odbor.

Svjetsko prvenstvo 2014. godine, posljednje po ključu “svake godine drugi kontinent”, održat će se u Brazilu. Sustav rotiranja po kontinentima propao je nakon što FIFA nije zaprimila niti jednu drugi kandidaturu za organizaciju istog Mundijala iz južnoameričke zone.

Ukinuli suspenzije Kuvajtu, Peruu i Samoi
Iz Svjetskog nogometnog saveza stigla je i objava o ukidanju suspenzija nogometnim savezima Kuvajta, Perua i Samoe.

Nogometni savez Kuvajta je bio suspendiran krajem listopada zbog miješanja politike u njegov rad, a trenutačnom odlukom o ukidanju kazne Kuvajćani će smjeti nastupati u kvalifikacijama Azijskog kupa i Gulf Cupa. Hoće li i nakon toga smjeti participirati u daljnjim natjecanjima znat će se u ožujku.

Iz istih je razloga kao kuvajtski kažnjen i Peruanski nogometni savez, a što se Samoe tiče, njihova je kazna uslijedila zbog krize upravljanja i rada. Oba saveza i njihovi igrači dobila su zeleno svjetlo za nastavak svog rada. I o njima će konačnu odluku FIFA-in kongres donijeti u ožujku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije