Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TO JE ŠANSA

Bivši vatreni ima dobre vijesti za sve navijače Dinama

Dinamo - Rudeš
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/6
06.02.2019.
u 18:57

Viktorijina obrana je propusna i u ozbiljnim nogometnim godinama. Ostane li Dinamo na nivou od jeseni mislim da prolaz ne bi trebao doći u pitanje, poručio je Mario Galinović

Mario Galinović imao je karijeru za respekt, branio je za Osijek, čuvao vrata u čuvenoj generaciji Kamen Ingrada koja se pamti po utakmicama sa Schalkeom u Kupu Uefe, osam godina proveo je u Grčkoj, od čega šest u slavnom Panathinaikosu. Ostat će u povijesti zabilježeno kako je Lionel Messi prvi pogodak u Ligi prvaka zabio baš njemu. Ima i dva nastupa u reprezentaciji (u prijateljskim utakmicama protiv Egipta 1999. i Slovačke 2007.), bio je u kadru nacionalne vrste na Euru 2008...

Trebao mu je novi izazov

Nakon vratarskog umirovljenja ostao je u nogometu, radio je s vratarima u Panathinaikosu prije nego što se prije dva ljeta prihvatio izazov u najvećem i najtrofejnijem češkom klubu, praškoj Sparti.

– Meni je trebao novi izazov nakon Panathinaikosa. U Ateni sam bio kao kod kuće nakon svih godina koje sam proveo ondje, mogao sam ostati u akademiji ili prvoj momčadi, ali ako hoćeš nešto više, treba napraviti promjenu. Ova mi je promjena dobro došla, klub je vrhunski, odlično je organiziran, s velikim trening-kampom. Pritom je i mentalitet potpuno drukčiji, pogotovo u nogometu jer porazi se ne doživljavaju tragično kao u Grčkoj – kaže Galinović.

Prvi dio sezone Sparta je zaključila na petom mjestu, sa 17 bodova minusa u odnosu na lidera, gradskog rivala Slaviju, u Europi je natjecanje završeno već na prvoj prepreci (poraz od subotičkog Spartaka). Premalo za ime kluba.

– S obzirom na to da su zbog veličine kluba ambicije uvijek trofeji, jesenas smo dosta podbacili. Trenutačno dosta zaostajemo za vrhom ljestvice, a cilj je na proljeće uhvatiti što više bodova i opet najesen igrati Europu – govori nam Galinović.

Sparta u vitrinama ima 23 pokala prvaka Čehoslovačke i još 12 trofeja prvaka Češke, posljednji još iz sezone 2013./2014. Unatrag nekoliko sezona rezultate ispod standarda kluba često su glavom plaćali treneri, no sada je klupska hijerarhija posložena za novi uspon. Šef struke je Zdenëk Ščasný (inače jedno vrijeme Galinovićev trener u Panathinaikosu), a sportski direktor legendarni Tomáš Rosický koji se od nogometa oprostio prije godinu dana baš u dresu Sparte u kojoj je i ponikao.

– Svaka ekipa ima svojih uspona i padova, a te godine krize su, vjerujem, uskoro iza Sparte. Sada je sve postavljeno na zdrave noge i ima dobre temelje. Ove sezone ćemo pokušati napraviti što se još može, a već od iduće pokušat ćemo opet uključiti se u borbu za naslov.

A onda se Galinović osvrnuo na Viktoriju Plzen, idućeg protivnika Dinama u Europskoj ligi.

– Ove sezone im se ozlijedio glavni napadač, češki reprezentativac Michael Krmenčik za kojeg je sezona završena (lani je zabio 22 gola u svim natjecanjima, a ove sezone čak devet prije ozljede koljena u listopadu, nap. a.). Ali opet odlična su ekipa i Dinamu u Plzenu neće biti lako. Iako, ostane li Dinamo na nivou od jeseni mislim da prolaz ne bi trebao doći u pitanje.

Sparta je jesenas u gostima protiv Plzena imala bod do same završnice utakmice i “pala” je tek nakon autogola.

Nesretno smo izgubili tu utakmicu iako smo jedno vrijeme bili i bolji protivnik, ali kako to često zna biti u derbiju, jedna lopta otišla je na krivu stranu i odlučila.

Puno je nepoznanica oko Plzena, za početak tko je “jedinica”. Sezonu je počeo iskusni, 35-godišnji Slovak Matúš Kozáčik, a nakon što je u utakmici Lige prvaka protiv Rome primio pet golova među vratnice je stao dvije godine mlađi Ales Hruska.

– Imaju iskusne vratare. Kozáčik je počeo sezonu, dobro je branio prvih 15 utakmica, a onda je pao u formi i zbog dva-tri kiksa završio na klupi. S kojim će vratarom Plzen krenuti na proljeće, ne znam, ali kako Kozáčik ima internacionalnog iskustva, a bio je i prvi vratar slovačke reprezentacije na posljednjem Europskom prvenstvu, vjerujem kako će njega vratiti među vratnice – kaže naš sugovornik.

Kalinić je naš broj 1

Galinović veliku Dinamovu šansu vidi u Plzenovoj posljednjoj liniji koja pršti internacionalnim iskustvom (kapetan Hubník u nogama ima stotinjak utakmica Bundeslige i nastupe na dva Eura), ali koju je već nagrizao zub vremena.

– Generalno gledano, Dinamo ima najviše šansi u Plzenovoj obrani koja ima dosta propusta, Hubník je već u ozbiljnim nogometnim godinama. I lijevi bek Limbersky također je u godinama i Dinamovi brzanci u napadu bi to morali iskoristiti – poručio je Galinović.

Naravno, neizostavno pitanje je bilo i o vratarskoj perspektivi hrvatske reprezentacije. Lovre Kalinić nakon najvećeg transfera jednog hrvatskog vratara prolazi kroz period privikavanja na otočki nogomet. U tri utakmice primio je već osam golova.

– Kale je bez dvojbe trenutačno naš najbolji vratar i njegov broj 1 u reprezentaciji uopće nije upitan. Niti jedan početak nije lagan, uletio je u žrvanj kada ni rezultati momčadi nisu baš bajni, a on sam kao pojedinac to ne može promijeniti. Ne znam koliko su realne njihove ambicije da već ove sezone uđu u Premiership, ali Kaliniću 
je ovo iskorak – zaključio je Galinović.

Na Uefinoj rang-ljestvici češka liga je 16. (jedno mjesto iznad Prve HNL), no od pet čeških klubova koji su igrali Europu, njih čak tri dograbila su skupine nekog od europskih natjecanja. Pritom Slavija i Plzen igraju europsko proljeće, dok je Jablonec zapeo u skupini Europske lige. Tek Sparta i Sigma Olomouc nisu prošli kvalifikacije.

– Liga je dobra, zanimljiva, postavljena na zdrave temelje. Stadioni nisu veliki, ali su natkriveni, s grijanim terenima pa je i posjet jako dobar.

Takav komfor privlači i navijače pa je broj gledatelja na utakmicama češke lige u prosjeku 5600, što je, za usporedbu, dvostruko više od prosjeka Prve hrvatske nogometne lige (2700). Češki nogomet uskoro će biti u još većem fokusu zbog dvoboja Dinama i aktualnog češkog prvaka Viktorije Plzen u šesnaestini finala Europske lige.

>> Pogledajte kako je tornado zarobio igrače Dinama

Komentara 1

DH
dalibor.hren
07:31 07.02.2019.

Ako ne izgube, sigurno će proći dalje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije