Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva transrodna osoba

Bila je muškarac pa promijenila spol i nastupila u Tokiju, ali ovome se nije nadala

Tokyo 2020 Olympics: Weightlifting
Foto: STANISLAV KRASILNIKOV/Newscom/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.08.2021.
u 18:18

- Znam da iz sportske perspektive nisam dohvatila standarde koje sam postavila i vjerojatno standarde koje je moja zemlja očekivala od mene.

Mlada 21-godišnja Kineskinja Wenwen Li, svjetska rekorderka i svjetska prvakinja, u svom je debitantskom olimpijskom osvojila zlatnu medalju i postavila novi olimpijski rekord u kategoriji preko 87 kg u dizanju utega.

Li nije imala pravu konkurenciju podignuvši 140 kg u trzaju i 180 kg u izbačaju, što joj je u zbroju donijelo rezultat od 320 kg. Sva tri rezultata su novi olimpijski rekordi.

Drugoplasirana Britanka Emily Campbell podigla je ukupno 283 kg (122+161), a Amerikanka Sarah Robles je s 282 kg (128+154) osvojila broncu.

Ovo će natjecanja ostati upamćeno i po nastupu prve transrodne osobe. Novozelanđanka Laurel Hubbard, čiji je nastup izazvao dosta polemika, na kraju je ostala bez plasmana jer u trzaju nije uspjela podići iz prvog pokušaja 120 kg, a potom ni u dva pokušaja 125 kg. 

Danas 43-godišnja novozelandska reprezentativka do promjene spola 2013. nastupala je u muškoj konkurenciji, a normu za nastup na odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju Hubbard je ispunila zahvaljujući dodatnim kriterijima u sustavu kvalifikacija, zbog prekida natjecanja izazvanih pandemijom Covida-19. Spol je promijenila 2012., a prije tog zvala se Gavin Hubbard i kao junior postavio je rekorde u dizanju utega.

Već prije šest godina, u studenom 2015. prema smjernicama MOO-a, sportaši koji mijenjaju spol, odnosno transrodne osobe koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji moraju imati limit razine testosterona do 10 nanomola po litri u razdoblju od najmanje godinu dana prije natjecanja. I tada je Hubbard mogla nastupiti jer je transrodna osoba već devet godina

Laurel Hubbard je u Tokiju bila favoritkinja za osvajanje medalje, no na kraju je razočarala onim što je pružila. Loš nastup ju je pogodio pa tako nije odgovarala na pitanja novinara nego je samo pročitala priopćenje u kojem je stajalo:

- Znam da iz sportske perspektive nisam dohvatila standarde koje sam postavila i vjerojatno standarde koje je moja zemlja očekivala od mene. Zbog jedne stvari strašno sam zahvalna, a to je da su navijači s Novog Zelanda bili iza mene i bili su nevjerojatni. Zahvaljujem Olimpijskom odboru Novog Zelanda na podršci u teškim vremenima kroz koja sam prolazila. Znam da moje sudjelovanje na Igrama nije bilo bez kontroverzi, ali ja sam sretna i zahvalna - poručila je ova dizačica utega.

>> Pogledajte doček braće Sinković i Damira Martina

Ključne riječi

Komentara 15

ŠO
šolman
18:51 02.08.2021.

Transrodne natjecatelje treba staviti u zasebnu kategoriju, samo to je posteno.

MK
mksdk
19:15 02.08.2021.

Muškarac ne može biti žena. Politička odluka da se dopusti nastupanje muškarcu u ženskoj konkurenciji je skandalozna. No ono što me u svemu ovome zabavlja je promatranje reakcija feministica koje ne znaju koji stav bi trebale zauzeti. :D

DO
domagoj1492
18:56 02.08.2021.

Ovo je top. Majstor pokušao doći do zlatne medalje i glumiti zvijezdu do kraja života. Ovo je stvarno top gun pokušaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije