Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZJEDNAČENO SP

Pakao do polufinala... prvo Španjolci, onda domaćini, pa 'stari prijatelji' Francuzi

Njemačka
Foto: Pixsell/Reuters
1/5
17.01.2019.
u 12:47

Sa Španjolcima i Nijemcima imamo pozitivan omjer u međusobnim utakmicama na velikim rukometnim natjecanjima, dok smo s Francuzima u minusu

Rukometaše Hrvatske na putu do polufinala na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu čekaju tri izuzetno opasna suparnika; Španjolska, Francuska i Njemačka. Sa sve te tri reprezentacije igrali smo mnogo puta, dobro se poznajemo. Sa Španjolcima i Nijemcima imamo pozitivan omjer u međusobnim utakmicama na velikim rukometnim natjecanjima, dok smo s Francuzima u minusu.

Prvi na putu do slave su nam Španjolci u skupini. Aktualni europski prvaci iz Zagreba došli su u München u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na onaj koji se okitio zlatom u zagrebačkoj Areni. Nema Arpada Šterbika, iskusnog vratara koji bi im ponajviše mogao nedostajati.


Čak devetorica starijih od 30

Već dugi niz godina Španjolci su u vrhu europskog i svjetskog rukometa. Bili su dvaput svjetski prvaci, 2005. u Tunisu i 2013. na ovom parketu. Osim zlata 2018., bili su četiri puta drugi na europskim prvenstvima. Nekad je većina španjolskih reprezentativaca igrala u domaćoj ligi, no kako je liga sve slabija i slabija, sada većinom igraju izvan granica. Dio igrača igra u Francuskoj, ima ih u Njemačkoj, Mađarskoj, četvorica su u Kielceu, a u Španjolskoj igraju samo petorica, od toga četvorica u Barceloni.

>> Pogledajte hrvatske navijače prije utakmice s Makedonijom

Izbornik Jordi Ribera dosta je promijenio stil igre pa sada Španjolska igra mnogo brže, modernije. Zanimljivo je da Španjolska ima niz kvalitetnih trenera koji rade po europskim klubovima, ali izbornik je čovjek koji se ne može pohvaliti da je vodio neke vrhunske klubove. Bio je izbornik Argentine i Brazila.

Španjolska je na ovogodišnjem SP-u jedna od najiskusnijih reprezentacija. Stariji su od 30 godina Ángel Fernández, Raúl Entrerríos, Daniel Sarmiento, Julen Aguinagalde, Gedeón Guardiola, Adrià Figueras, Joan Cañellas, Viran Morros i Eduard Gurbindo.

Foto: Pixsell/Reuters

Francuska je aktualni svjetski prvak. O svim tim silnim medaljama koje su osvojili već su ispisane knjige. Susreti s Hrvatskom bili su rukometni klasici. Nakon 12 godina prvi put u reprezentaciji neće biti Nikole Karabatića, igrača oko kojeg se sve vrtjelo. Zaustavila ga je ozljeda, no nije više ni u tim godinama da je tako bitan za igru “trikolora”.

Nema ni Omeyera, vratara koji je mnogima bio crna mačka, a ponajviše našima.

No, Didier Dinart, izbornik Francuske, ima na raspolaganju zaista odlične igrače. To se dobro vidjelo uoči SP-a kada su dvaput “pregazili” Slovence, brončane s posljednjeg prvenstva. Tu su sjajni vratari Gerard i Dumoulin. Od onih iskusnijih, ostali su Guigou, Abalo, Sorhaindo, Porte, a imaju i niz sjajnih mladih igrača kao što su Mem, Remili, Tournat, Dipanda, Claire, Fabregas. I da, imaju i Karabatića.

Naravno, ne Nikolu, već brata Luku koji je silno napredovao posljednjih godina. Od 1993. do danas Francuska je na svjetskim prvenstvima bila čak 11 puta među četiri najbolje, a samo dvaput nije – 1999. u Egiptu i 2013. u Španjolskoj. Dinart želi nastaviti uspješni niz. Je li moguće da po sedmi put postane zlatna? To će ipak ići malo teže jer dva domaćina, Njemačka i Danska, imaju neke svoje planove.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL


Njemačka sanja naslov

Njemačka je kao domaćin SP-a 2007. osvojila naslov. Europski prvaci iz 2016. žele ponoviti taj scenarij. Izbornik Christian Prokop prebacuje ulogu favorita na neke druge reprezentacije, a njegov osnovni cilj je plasman u polufinale. No navijači misle sasvim drukčije. Nema sumnje da će Nijemci imati iza sebe pune dvorane u Berlinu i Kölnu.

– Zlatni sastav koji je 2007. postao svjetski prvak kod kuće model je koji želimo slijediti. Želja nam je diljem Njemačke stvoriti atmosferu identičnu onoj kakva je tada vladala. Želimo uzbuditi čitavu zemlju, bez obzira na to je li riječ o navijačima u dvorani ili onima koji utakmice gledaju iz svog doma – rekao je Prokop koji se želi iskupiti za neuspjeh na EP-u u Hrvatskoj prošle zime.

Prokop je mnoge iznenadio kada među šesnaest nije uvrstio sjajno desno krilo Tobiasa Reichmanna koji je bio jedan od najzaslužnijih za europsko zlato 2016. Prokop je poslije otkrio kako je od početka znao da će na kraju otpisati jedno desno krilo jer mu to otvara dodatne mogućnosti što se zamišljene taktike tiče, a u korist tri linijska igrača.

– Velika je stvar što možemo računati na širok izbor igrača, jakih i talentiranih, ali u odnosu na druge vrhunske selekcije nemamo superzvijezdu. Stoga taj minus u odnosu na druge moramo nadoknaditi složnom timskom izvedbom i borbenim duhom – zaključio je Prokop.

Ne bismo se složili da Njemačka nema superzvijezdu jer je to svakako Uwe Gensheimer, lijevo krilo PSG-a. Tu je i jedan od najboljih i najskupljih svjetskih vratara Wolff. A brojni drugi članovi te reprezentacije bili bi itekako važni i u većini drugih na SP-u.

>> Pogledajte hrvatske navijače prije utakmice s Islandom

Komentara 6

Avatar Cat
Cat
13:15 17.01.2019.

Ono što je izbornik Dalić uporno govorio za nogometnu repku: mi sebe moramo gledati ne druge; isti je recept i s rukometašima. Mislim da iako mlada naša rukometna repka je dobra i može daleko dogurati ali samo ako će gledati sebe i dati svoj maksimum na svakoj slijedećoj tekmi. Želim im i malo sportske sreće koja nas je često znala napustiti. Vjerujem u naš uspjeh, IZNAD SVIH HRVATSKA

PA
PainKiller
13:15 17.01.2019.

Idemo do kraja!!!

MA
maloprekosutra
13:11 17.01.2019.

Pa što ? Dobijemo dvije od tri i polufinale je naše !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije