Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI SPEKTAKL

Belichick putuje u Hrvatsku! New England Patriotsi osvojili 49. Super Bowl!

Super Bowl
Foto: Reuters/PIXSELL
1/19
02.02.2015.
u 06:44

Pobijedili su branitelje titule Seahawkse 28:24 u utakmici s mnogo preokreta i u infarktnoj završnici

Bill Belichick osvojio je nagradno putovanje u Hrvatsku! Njegovi New England Patriotsi osvojili su u Arizoni pred 72 tisuće gledatelja 49. Super Bowl nakon infarktne završnice i pobjede 28:24 nad Seattle Seahawksima!

To im je ukupno četvrta titula, a zanimljivo je da su sve stigle pod vodstvom Belichicka, koji Patriotse vodi od 2000. godine. Ujedno, bilo je to njegovo šesto finale, čime se izjednačio s legendarnim Donom Shulom. A četvrtom se titulom izjednačio pak s Chuckom Nollom. Ali ono što nitko osim njega nije uspio jesu čak 22 pobjede u doigravanju! No bole ga ta dva izgubljena Super Bowla (2008. i 2012.) jer su bila od New York Giantsa, a Belichick rijetko s kime ime negativan skor. Posebno bolan bio je onaj u 2012. jer je kroz tu sezonu do Super Bowla vodio Patriotse bez poraza i ušli su u utakmicu kao veliki favoriti i ipak izgubili (17:21). Što se Seahawksa i njihova poraza tiče, njime se potvrdila i svojevrsna kletva, koja kaže da prvak ne može obraniti titulu.

Uistinu, u povijesti je to uspjelo samo šest momčadi, a jedna od njih je Belichickova (2004. i 2005.). Ostale kojima je to uspjelo su Green Bay Packers (1967. i 1968.), Miami Dolphins (1973. i 1974.), Pittsburgh Steelers (1975. i 1976., 1979. i 1980.), San Francisco 49ers (1989. i 1990.), Dallas Cowboys (1993. i 1994.) te Denver Broncos (1998. i 1999.).

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Pete Carroll, trener hrvatskih korijena na klupi Seattlea, time je ostao na jednoj tituli, upravo onoj osvojenoj prošle sezone, ujedno i jedinoj u povijesti Seahawksa. Nije mu pomoglo što je od 1997. do 2000. bio na klupi New Englanda, Belichick ga je ipak nadmudrio po drugi put u njihovom trećem međusobnom susretu otkako su na klupama ovih momčadi.

A sve je krenulo iznimno oprezno, prva četvrtina završava 0:0 i nitko nije očekivao uraganski nastavak! LaFell je u šestoj minuti druge četvrtine imao polaganje da bi Gostowski odmah dodao tome i dodatni bod, što je bilo 7:0 za Patriotse. No Lynch i Hauschka u 13. vraćaju sve na početak, da bi u 15. Gronkowski i Gostowski vratili prednost za Patriotse. Navijači nisu stigli ni proslaviti jer samo 29 sekundi kasnije, još uvijek u 15. minuti, Matthews i Hauschka poravnavaju i na poluvrijeme se odlazi sa 14:14.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

U trećoj četvrtini Seattle kreće žestoko, gol iz polja zabija Haushcka u četvrtoj minuti, zatim u 11. Baldwin i Hauschka dodaju novo polaganje te dodatni bod i to je 10:0 u trećoj četvrtini za Hawkse! Djelovalo je kao da će obraniti titulu, ali s dva polaganja u posljednjoj četvrtini, Patriotsi su napravili 14:0 i došli do ukupnih 28:24 (Amendola i Gostowski u osmoj i Edelman i Gostowski u 13. minuti). Ali imali su Seahawksi veliku priliku na samome kraju jer stigli su do pet jardi minutu prije kraja, vođa navale Wilson imao je četiri prilike da kreira polaganje svojim suigračima, ali nije uspio. Stručnjaci kažu da je to zbog toga što se Belichick nije odlučio na time out, čime je zbunio protivnike i unio nervozu među njih te natjerao Wilson na pogrešku.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Time je spektakl vrijedan oko 14,3 milijarde američkih dolara, završio u korist Belichicka, najuspješnijeg trenera 21. stoljeća, a ako osvoji još jednu titulu, komotno ga se može prozvati i najuspješnijim svih vremena! A neki tvrde i da je član njegove momčadi Tom Brady najbolji vođa navale svih vremena jer osim ove četiri titule i šest Super Bowla, srušio je niz rekorda i svojom karizmom, liderskim sposobnostima i kreiranjem svih ovih polaganja, pokazao je da ima tu nijansu koja je bila dovoljna za prevagu na ovom susretu.

A što se tiče pozadine susreta, na poluvremenu je tradicionalno bio spektakl. Navijače u Arizoni zabavljala je Katy Perry, uz Lennyja Kravitza i Missy Elliot.

>> Hrvati ispisuju povijest najpopularnijeg američkog sporta

>> Čelični Hrvat u lovu na NFL prsten, a govorili su da je predebeo

>> Najbolja reklama HTZ-a i hrvatskog turizma u povijesti

Komentara 4

Avatar hrvatsko_kraljevstvo
hrvatsko_kraljevstvo
12:06 02.02.2015.

Dobro došao hrvatski sine

HA
Hancov
12:48 02.02.2015.

Mila majko lijepo li je Hrvat biti I s time se ponositi!!!

AP
Arteme_povedinas
13:51 03.02.2015.

2 hrvatska trenera na najvecem događaju u Americi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije