Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upitni sustav vrijednosti

Antu Kostelića čeka upola manja mirovina od sabornika

ante kostelić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
27.03.2018.
u 15:57

Sport, nažalost, nije trajna kategorija već je neprestano dokazivanje - kaže glavni tajnik HOO-a Josip Čop

Po kriterijima krovne nam sportske kuće, 80-godišni Ante Kostelić od sada se više ne smatra vrhunskim nego vrsnim trenerom što pak znači da više neće dobivati naknadu za stručni rad u visini od 11 tisuća kuna neto nego negdje oko osam.

To znači da Kostelić više nije u rangu dvojice trenera Blanke Vlašić (tata Joško i Marinović), još dvojice atletskih trenera (Elkasević, Hanjšek), jedrličara Jakelića i Fantele, vaterpolista Tucka, strijelca Pereglina, gimnastičara Krcea te veslača Srećka Šuka i Nikole Bralića koji je na to i reagirao:

ante kostelić
1/5

- Čim nemaš aktualni rezultat ti padaš u kategorizaciji što će reći da se ne cijene znanje i prethodna postignuća. Nije Kostelić zaboravio raditi, niti je u prošlom olimpijskom ciklusu išta lošije radio no prije, nego nije imao materijal. Takvom treneru treba dati prostora i vremena da napravi pomak, a ne da ga se gura iz sporta.

Genijalci strahuju od mirovina

Zašto je Kostelić spušten u rang tekvondaša Tomasa, karataša Garibovića, hrvača Lukića, strijelaca Viteza i Čuste..., nastojali su nam objasniti čelnici HOO-a:

- Sport, nažalost, nije trajna kategorija već je neprestano dokazivanje. Kao što sportaš mora ostvariti kriterijski rezultat, to mora i trener. Kod nas to ide tako da nacionalni savez temeljem rezultata sportaša i trenera predlaže kategoriju pa smo mi u tom smislu i održali sastanak sa predstavnicima HSS-a, a oni su nam dali dva prijedloga. Jedan za gospodina Kostelića, a drugi za Capaka - kazao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop dok je predsjednik Mateša prirodao:

- Mi smo sustav koji je vezan za rezultat, a ovo o čemu pričamo u Kostelićevu slučaju jest doživotna nagrada za izvrsnost temeljem postignuća neovisno o tome kada je taj veliki rezultat postignut. I ja se zalažem da treneri koji su obilježili hrvatski sport imaju doživotne povlaštene naknade.

A tu dolazimo do onoga što nedostaje u vrednovanju trenerskih postignuća i o čemu smo jednom prilikom pričali i s Kostelićem:

- Kada ja odem u mirovinu ona će biti barem dvaput manja od one koju će imati neki saborski zastupnik bez obzira koliko se on pojavljivao u saborskim klupama i koliko je bio (ne)aktivan.

Isti problem naznačio je i naš natrofejniji veslački trener Bralić:

- Ja sam proizveo 20 sportaša koji nakon 45. godine imaju pravo na naknadu za sportska postignuća, a ja takvo priznanje nemam. I zato bi na državnoj razini trebalo kategorizirati trenere, a u najvišoj bi bili oni treneri s puno medalja poput Kostelića, Rudića, Červara, pokojnog Ivančića...A takvima nije svejedno kada vide da kada akademik ide u mirovinu da on i dalje zadržava svoja primanja pa ne vidim razloga da to bude slučaj i sa vrhunskim trenerima.

E tu sada dolazimo zapravo do onoga što, recimo, postoji u Rusiji ali ne i u Hrvatskoj. Još iz vremena SSSR-a, osim zaslužnog majstora sporta, Rusi svojim stručnjacima dodjeljuju i status zaslužnog trenera, svojevrsnih akademika.

Stvaratelji zaslužuju bolji tretman

A to je nešto, tvrde u HOO-u, oko čega bi se trebala pobrinuti država. No, bivši doministar sporta Petar Skansi misli da se oko toga treba potruditi i HOO:

- To što smo se mi svojedobno izborili za takozvane mirovine sportašima nije završen proces. Mi smo i tada postavili pitanje mirovina za trenere, no zapinjala bi nam diskusija na tome da bi reprezentativni treneri pobrali vrhnje trenerskog rada u klubu. No, treneri poput Kostelića i Bralića nisu izbornici već i stvaratelji i takvi zaslužuju poseban tretman - rekao je Skansi i dodaje:

- Puno je sistemski neriješenih stvari i ja očekujem da se oko toga zajednički potrude i Mateša kao predsjednik HOO-a i Janica kao državna tajnica za sport. Neka zajednički predlože Vladi da pojača izdvajanja za sport za plaće zaslužnih trenera. Žalosno je vidjeti da se jedan Červar, olimpijski pobjednik i svjetski prvak, mora iznova dokazivati u statusnom smislu. Pa zar je on jedini odlučivao o tom dometu rukometaša na zadnjem EP-u? Mi treneri moramo se dokazivati i u poznim trenerskim godinama, a znanstvenici ili umjetnici jednom kada dobiju status akademika više se nikome ne moraju potvrđivati - zaključio je Skansi.

Komentara 24

DU
Deleted user
16:55 27.03.2018.

sramota... nema napretka za državu koja ne zna prepoznati i nagraditi najbolje... a kostelići to svakako jesu...

Avatar dpejakovic
dpejakovic
17:10 27.03.2018.

Mirovina bi se trebala primati onolika koliko si uplatio!

BE
Bel
16:45 27.03.2018.

Kakvu mirovinu ima kirurg koji je spasio nebrojene pa ijente, prisio im ruke i noge i slicno? Kakvu mirovinu ima anesteziolog koji je uspavljivao sve te ljude i internista koji im je nebrojeno puta spasio zivot? A svi ti ljudi nisu imali sponzorske ugovore ni TV reklame. Dajte se svi malo uozbiljite. Ne vidim sto bi i jedan trener trebao biti znacajniji od bilo kojeg doktora, a da ne govorim specijaliste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije