Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U isto vrijeme

U Vinkovcima otvorene dvije zanimljive izložbe

Vinkovci
Goran Ferbezar/PIXSELL
30.10.2014.
u 21:41

Voditelj kazališne galerije, Dubravko Mataković rekao je kako je zanimljivo što su izloženi radovi studenata glume i likovne umjetnosti.

Večeras su u Vinkovcima otvorene dvije zanimljive i vrijedne izložbe pa je prava šteta što su otvorenja obje zakazane u isto vrijeme jer dio publike s jedne je sigurno htio biti i na otvaranju druge. U galeriji Gradskog kazališta Joza Ivakić otvorena je izložba lutki i maski studenata Umjetničke akademije u Osijeku voditeljice Rie Redin gdje su izložene maske, lutke i makete scenografija studenata nastalih na različitim kolegijima i odsjecima. Voditelj kazališne galerije, Dubravko Mataković rekao je kako je zanimljivo što su izloženi radovi studenata glume i likovne umjetnosti.

- Makete scenografija i kazališne maske napravili su studenti Odsjeka za likovnu umjetnost izborni kolegij Kazališno oblikovanje pod mentorstvom doc. dr art Saše Došen Lešnjaković, dok su lutke, marionete izradili studenti Odsjeka za kazališnu umjetnost za potrebe završnih ispita različitih kolegija pod mojim mentorstvom - rekla je doc. dr art Ria Trdin. U Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač retrospektivom keramike i uljem na platnu predstavlja se akademski slikar-keramičar Ivan Mršić. Mršić, početkom 90-tih gradonačelnik Iloka, a od jeseni 1991. kad je s ostalim stanovnicima prognan iz Iloka, naseljava se u Bošnjacima gdje je u šokadiji našao sebe i ostao živjeti, Vinkovčanima se predstavlja s 30-tak keramika po kojima je i najpoznatiji ovdašnjoj likovnoj publici pa su mnogi, pa i kolege slikari, kada su imali prigodu vidjeti i 20-tak ulja na platnu i jednu na lesonitu s motivima Slavnije, Srijema, Vukovara.

- Kao slikar pejzaža Mršić često koristi tehniku ulja na platnu te primjenom kolorističke perspektive ostvaruje djela izuzetne dinamike i ekspresivnosti. Svjesno ili nesvjesno kroz reljefnost nanosa boje uočava mogućnost oblikovanja gline kao novi stvaralački izazov.  Tehnika keramike kao "druga ljubav" otvara mu još jedna vrata stvaralačke spoznaje. Svjesna ili nesvjesna reljefnost slike nudi mu nove mogućnosti i vodi ga iskonskom materijalu - glini. Kako u slici tako i u reljefu prisutna je plošnost i koloristički kontrast sa strogo određenim kompozicijskim elementima - rekao je na otvaranju Mršićeve izložbe Dejan Duraković, akademski kipar dodajući kako je na izložbi predstavljen jedan dio dugogodišnjeg stvaralačkog putovanja Ivana Mršića. Ova je izložba posljednja priredba ovogodišnjih Dana Matice hrvatske Vukovarsko-srijemske županije.

>> U Vinkovcima održana vježba 'I ti možeš spasiti život'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije