Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gordana Bujišić

Smijenjena dekanica vukovarskog Veleučilišta: Ovo je politička smjena

Gordana Bujišić
13.03.2014.
u 12:57

Gordana Bujišić najavljuje da ostaje raditi kao zaposlenica Veleučilišta

Odlukom Upravnog vijeća vukovarskog Veleučilišta Lavoslav Ružička dekanica Gordana Bujišić smijenjena je sa mjesta dekanice te na njeno mjesto je kao vd. postavljena Sandra Mrvica Mađarac koja je do sada obnašala dužnost prodekanice.

– Ovo je nastavak priče od prije mjesec i pol dana i prvog pokušaja moje smjene koji je propao. Radi se o čisto političkoj smjeni i samovolji koju provodi predsjednik Upravnog vijeća Siniša Kukić. Uz to odluka o mojoj smjeni donesena je prema Statutu za koji Veleučilište nema suglasnost. Isto tako treba i znati da je na mjesto vd. dekanice postavljena osoba koja ne nema zakonske uvjete za izbor jer je predavačica, a ne viša predavačica ili profesorica visoke škole. Samim tim ovo je jedna nezakonita odluka, rekla je Bujišić poslije današnje smjene. Navodi i kako je u proteklih mjesec i pol dana, odnosno od kako su započela sva ova dešavanja na Veleučilištu, u više navrata i usmeno i pismeno obavještavala Ministarstvo obrazovanja da zaštiti instituciju kojoj je osnivač.

– Kako nisam dobila nikakav odgovor nisam vidjela drugog načina nego da samovolju predsjednika UV prijavim Državnom odvjetništvu. To sam učinila još kao dekanica o čemu sam također izvijestila ministarstvo. Predsjednika Upravnog vijeća sam prijavila za zlouporabu službenog položaja i falsificiranje dokumenata, rekla je Bujišić najavljujući da ostaje raditi kao zaposlenica Veleučilišta. Prozvani predsjednik Upravnog vijeća kaže kako je vukovarsko Veleučilište jedan od stupova Vukovara i njegove budućnosti ali i da je sada već bivša dekanica svojim radom ugrozila i njegovu sadašnjost.

– Donijeli smo odluku o razrješenju dekanice na temelju nalaza i mišljenja Upravnog nadzora Ministarstva znanosti, kršenja odredbi Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakona o radu, prava na pristup informacijama kao i općih akata Veleučilišta. Isto tako postoji i osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela što smo prijavili policiji i državnom odvjetništvu, rekao je Kukić. Kaže kako će u narednih mjesec dana biti raspisan natječaj za izbor novoga dekana kao i da vd. dekanice ima zadatak prije svega stabilizirati rad Veleučilišta. Cilj je i dalje uspostavljanje postdiplomskog studija na nekom od smjerova i modernizacija postojećih studija. Odbacio je i optužbe da se radi o političkoj smjeni navodeći da je od pet članova UV samo on član neke stranke (SDP).

Komentara 2

HR
hrxxx111
13:45 13.03.2014.

ne smijes vise dat otkaz nekom u vukovaru da ne vice da je to politicki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije