Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dragovoljna predaja

Prošle godine pronašli 65 odbačenih bombi, 32 mine...

oružje
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
06.03.2014.
u 11:58

Građani su u prošloj godini dragovoljno predali 104 ručne bombe, 16.200 pješačkog i protuzrakoplovnog streljiva, 46 raznih vrsta mina...

Nastavlja se akcija dragovoljne predaje oružja, streljiva, eksplozivnih naprava i druge vojne opreme "Manje oružja - manje tragedija" koja je pokazala dobre rezultate jer gotovo svakodnevno netko od savjesnih građana preda ono što je skriva u kući, a ostalo je iz Domovinskog rata.

Građani su u prošloj godini dragovoljno predali 104 ručne bombe, 16.200 pješačkog i protuzrakoplovnog streljiva, 46 raznih vrsta mina, 43 kilograma eksploziva, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina te devet kilograma baruta. No, problem su odbačene mine, eksploziv i druga opasna oprema koju građani ili policija pronalaze u kanalima, uz ceste pa i u blizini škola ili dječjih igrališta. Prema podacima PU vukovarsko-srijemske, tijekom prošle godine pronađeno je odbačenih 65 bombi, 32 mine, 4.950 raznog vrsta streljiva, dvije kasetne bombe, 740 metara sporogorećeg i detonirajućeg štapina, 17 kilograma eksploziva te devet kilograma baruta.

Jedan od izraženijih slučajeva neodgovornog odbacivanja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava u toj županiji zabilježen je u travnju prošle godine kada su razvrstavajući sirovine, djelatnici Centra za reciklažu sekundarnih sirovina u vinkovačkoj poslovnoj zoni Zalužje pronašli odbačenu ručnu kumulativnu bombu, minobacačku minu, topovski projektil, pancirno zrno topa, dva dijela projektila za ručni bacač raketa, tri komada streljiva za protuavionski top te 500 komada različitog streljiva i praznih čahura koje je netko odbacio ne razmišljajući o opasnosti.

- U najvećem broju slučajeva, kada govorimo o odbačenom oružju i minsko-eksplozivnim sredstvima, riječ je o sredstvima iz razdoblja Domovinskog rata - kaže glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović dodajući kako je iznimno opasnom što pojedini nesavjesni građani oružje i minsko-eksplozivna sredstva odbacuju na deponije, kanale ili druge lokacije u prirodi. - Apeliramo na građane da oružje i minsko-eksplozivna sredstva ne odbacuju u prirodu već ih predaju policiji, bez ikakvih kazni i sankcija - kaže Džigumović.

>> Predano oružje zaostalo iz Domovinskog rata

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije