Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Belec

Završena obnova crkve Marije Snježne u Belcu

'                               '
''
06.12.2010.
u 16:03

Predstavljena je i monografija koja prati tijek radova dugih 15 godina u koje je uloženo 13 milijuna kuna

Uz blagdan svete Barbare u crkvi svete Marije Snježne u Belcu tradicionalno je služeno svečano euharistijsko slavlje koje je vodio mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Bila je to prilika da se obilježi i završetak obnove crkve, koju je vodilo Društvo za obnovu punih petnaest godina i u koju je uloženo 13 milijuna kuna. Obnovljeno je pet oltara, propovjedaonica i freske Ivana Krstitelja Rangera. O tomu govori i monografija Mije Ivureka koja tekstom i fotografijama prati tijek obnove.

– U početku nismo imali troškovnik, nego popis radova koje treba napraviti. No, imali smo mons. Marka Culeja, bez kojega se ništa ne bi napravilo, bez obzira na naša nastojanja – objasnio je predsjednik društva Juraj Kontent.

Svake godine na blagdan sv. Barbare u crkvi bi bila služena misa uz tadašnji pjevački zbor INA jer je naša naftna kompanija do 2008. godine dala oko 8 milijuna kuna za obnovu.

Promjenom vlasničke strukture sudjelovanje u financiranju je prekinuto, ali je tradicija služenja misa za zaštitnicu rudara nastavljena. Monografiju je izdala Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije