Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO JOSIPOVIĆ:

'Svaki 17. radnik radi za plaću od koje se ne može živjeti'

Ivo Josipović
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/8
13.11.2014.
u 20:14

Pred nama je mnogo izazova, no ja sam optimist, rekao je predsjednik

Predsjednik Ivo Josipović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić danas su u Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama bili na otvorenju Sedmog kongresa Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Predsjednik Josipović je istakao kako je u Hrvatskoj od početka gospodarske krize izgubljeno oko stotinu radnih mjesta i gotovo petina industrijske proizvodnje.

- Danas svaki 17. radnik u Hrvatskoj radi za minimalnu plaću od tri tisuće kuna bruto, od koje se sigurno ne može živjeti. Gotovo 70 tisuća ljudi radi, a ne prima plaću, a dvije trećine zaposlenih prima plaću manju od prosječne. Nezaposlenost mladih dosegnula je 52 posto. Šest godina krize iscrpile su mnoge građane i poduzetnike – rekao je Josipović. Dodao je kako je pred nama mnogo izazova, no on je optimist jer u Hrvatskoj ima puno dobrih tvrtki i u porastu je izvoz. No, postoje i mnogi osiromašeni krajevi poput primjerice Slavonije, Like i Korduna.

- Osnovni cilj nam je privući tvrtke i otvoriti nova radna mjesta s novim tehnologijama kako naša djeca više ne bi morala odlaziti u inozemstvo – rekao je Josipović te zaključio da se u Hrvatskoj mora uspostaviti socijalni dijalog kako bi bili spremni odgovoriti izazovima koji nas očekuju.

Ministar Mirando Mrsić rekao je kako Vlada i sindikati jedni drugima moraju pogledati u oči i dogovoriti se da se zajedno krene u promjene kako bi se stvorila bolja Hrvatska.

– Živimo u teškim vremenima koja zahtijevaju i teške odluke. No, Vlada ne može provoditi te odluke bez podrške i suradnje sa socijalnim partnerima – rekao je Mršić.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako su nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2011. godine, očekivanja od Kukuriku koalicije bila velika. No, otrježnjenje je stiglo vrlo brzo.

-  Planom 21 obećali su povećanja prava radnika i sindikata, razvoj radničke participacije i participativnog društva. No, danas iz Vlade čujemo kako su dobili izbore i da ih pustimo da odgovorno rade. Tako su sva obećanja ostala samo mrtvo slovo na papiru. Nova je Vlada brzo pokazala da nema rješenja, pokazala je nevjerojatnu sklonost stvaranju neprijatelja u svim dijelovima hrvatskog društva, socijalne je partnere marginalizirala, kolektivne je ugovore suspendirala zakonima, a odredbe pojedinih zakona pak mijenjala drugim zakonima.  – rekao je Novosel.

Komentara 26

SV
sveznamdrugi
20:32 13.11.2014.

Samo danas naš siromašni predsjednik koji nema za feštu posjetio je slavonske seljake branitelje, vojnu izložbu u Splitu, Interliber u Zagrebu i stigao i do Tuhelja. E pa predsjedniče Ivo što je previše previše je i još nam se smiješš u facu dok trošiš naše novce. Molim DIP da zaustavi ovo ludovanje

UF
ufrm
20:43 13.11.2014.

Sad su mu se lampice upalile ?! Jadno !

CE
cenzura
20:48 13.11.2014.

A šta si učinio predsjedniče da to nebude tako kako si konstatitao?????? I da, da ne zaboravim. Porastao nam je izvoz banana i ananasa!!!! Do danas nije otkrivena plantaža tog voćau nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije