Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLOŠTAR PODRAVSKI

Arheolozi otkrili temelje kule iz srednjeg vijeka

burg
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
14.10.2014.
u 14:00

Utvrda Gorbonok osvojena je 1538. godine i, pokazalo se na kraju, bila je to najzapadnija utvrda Osmanlija na ovim prostorima

U Kloštru Podravskom nedaleko od Đurđevca arheolozi su nedavno završili vrijedna arheološka iskopavanja na burgu Gorbonok. Radovima na parceli u vlasništvu Ivana Saraje prepoznati su osnovni tlocrtni gabariti jedne četvrtaste kule. Ona je ovih dana već građevinski sanirana na način da je u jednom redu opeke napravljena zaštitna kapa. Nastavak arheoloških radova očekuje se iduće godine, kada budu osigurana i nova financijska sredstva.

Spektar predmeta

Kustos arheolog koprivničkog muzeja Robert Čimin kazao nam je kako pretpostavljaju da je to jedna od četiri kule koje su bile isturene van bedemskog plašta, a takav način gradnje vjerojatno bi se mogao povezati s 14. stoljećem.

- Do sada je bilo poznato kako je utvrda okružena širim kružnim opkopom, koji je i danas vidljiv u terenu, a ovogodišnjim radovima prepoznat je položaj i izgled dodatnog opkopa bliže utvrdi. Odmah na njega nastavlja se drveno-zemljani bedemski plašt nastao u vrijeme Osmanlijskih prodora, a koji je povezivao uglove dviju kula. Takvo dodatno utvrđivanje zapravo je adaptacija postojećeg stanja novonastalim prilikama pojavom vatrenog oružja, poglavito topništva - kazao je Čimin.

Među ostalim, dosad je pronađeno nekoliko kamenih kugli katapulta, više profiliranih kamenih dovratnika i doprozornika, nekoliko zanimljivih metalnih predmeta (noževi, lokot, sjekira, medalja) i mnoštvo keramičkih ulomaka kuhinjskog i stolnog posuđa te životinjske kosti. Pronađena je veća količina talijanske renesansne stolne keramike koja svjedoči o kupovnoj snazi vlasnika, kao i njihovu istančanom ukusa te praćenju europskih trendova.

Vlastelinstvo

- Utvrda Gorbonok u srednjem vijeku činila je središte istoimenog vlastelinstva kojim su vladali manji plemići, a u korelaciji je s crkvom, i samostanom, za koji se pretpostavlja kako je na položaju današnje župne crkve. Upravo to je prostor gdje će se zaustaviti Osmanlije u svom prodoru prema zapadu i gdje će ubrzo potom nastati nova granica, kasnije prozvana Vojnom krajinom - istaknuo je Čimin.

Radove od 70.000 kuna financirali su Ministarstvo kulture, Koprivničko-križevačka županija i općina Kloštar Podravski.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije