Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo ročište u Splitu

Zoran Mamić tuži repere zbog klevete, na ročište se htio uključiti iz Livna, ali sud ga je odbio

Split: Vojko V. i Gršo na sudu zbog tužbe Zorana Mamića
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/25
07.03.2023.
u 13:30

Zorana Mamića na sudu je predstavljala njegova odvjetnica Jovana Puhalo koja je na početku ročišta rekla da je privatni tužitelj spreman na mogućnost mirnog rješenja ako se reperi Vojko V i Grše javno ispričaju

Na splitskom Općinskom sudu danas je započelo ročište povodom tužbe Zorana Mamića (51) zbog pjesme 'Mamići' repera Vojka V (38) i Grge Šipeka (27) znanog kao Grše. Na ročište su stigli Vojko V i Grše, ali ne i Zoran Mamić kojeg je sud u javnom sudskom pozivu pozvao kao privatnog tužitelja na ročište radi prethodnog razjašnjenja stvari odnosno kako bi se utvrdilo postoji li mogućnost mirenja među strankama u svrhu što ranijeg okončanja kaznenog postupka. 

Zorana Mamića na sudu je predstavljala njegova odvjetnica Jovana Puhalo koja je na početku ročišta rekla da je privatni tužitelj spreman na mogućnost mirnog rješenja odnosno na povlačenje tužbe ukoliko se dvojica repera javno ispričaju te je zatražila da se ta ista isprika objavi i na njihovim društvenim mrežama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Mamić tuži splitsko-sinjski dvojac jer smatra da mu je narušen ugled i čast stihom "Zoki stalno na koki..." u njihovoj pjesmi "Mamići", koja je objavljena 2021. godine, a koja je na YouTubeu pregledana skoro milijun puta. 

U pjesmi Mamići Vojko V i Grše pjevaju da "vadi se kesica, počinje pressica Zdravko i Zoki, stalno na koki... Idemo tvrdo ka Mamići, eura brdo ka Mamići, uzmemo paricu, prijeđemo granicu". Aluzije na braću bjegunce od hrvatskog pravosuđa jasne su i u stihu: "Dudu će dobit‘ kikiriki, državni sudac dobit će sat, pomoćni sudac sudit će offside ili u nezgodi slomit će vrat, zovem Gršu da donese pršut, idemo tvrdo ka Mamići...".

Mamićeva odvjetnica sudu je predložila da se njezin klijent uključi video pozivom na ročište te na taj način sudjeluje, ali sudac je tu mogućnost odbio jer prema Zakonu o kaznenom postupku koji kaže da na taj način iskaz mogu dati  svjedoci koji se ne mogu odazvati pozivu suda zbog starosti, invaliditeta ili zdravstvenog stanja, a tužitelj Zoran Mamić ne spada ni u jednu od navedenih kategorija. Sudac Marjan Saša sljedeće je ročište zakazao za 24. svibnja na kojem će se saslušati izjava privatnog tužitelja, što bi značilo da bi se Zoran Mamić morao pojaviti na sudu u Splitu. 

Prema Kaznenom zakonu, kazneno djelo klevete počini onaj "tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita", a ako to napravi putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba", može biti kažnjen novčanom kaznom do petsto dnevnih iznosa. Komentar na ovu tužbu za Večernji list ranije je dao i Vojko V.

- I Grše i ja živimo od toga da u svojim tekstovima, među ostalim, uvrštavamo društvene fenomene kojih su svjesni mi, svi naši slušatelji i svi koji prate domaće medije. Ono što mi stavljamo u svoja umjetnička djela je naša umjetnička odluka - kazao nam je Vojko V. i za sva pravna pitanja uputio na odvjetnika Vinka Ljubičića. 

VIDEO Neda Ukraden: 'U ovim godinama neću ja loviti neke mladiće da im glumim mamu'

Ključne riječi

Komentara 6

OT
otrovnijezik
14:16 07.03.2023.

Presuđeni kriminalac u bijegu od RH zakona koje ne poštiva od istih traži svoje pravo. Hahahahahahahahahahaha

Avatar ZLO
ZLO
15:25 07.03.2023.

Kriminalac u bijegu bi u svakoj normalnoj državi izgubio sva građanska prava.

TP
tomo.peric.10
14:27 07.03.2023.

Zašto je pokrenut postupak kad tužitelja nema u RH? Ne da ga nema već je iz nje pobjegao da ne završi u zatvoru! Takvi po meni nemaju nikakva prava. Vrati se pa tuži koga hoćeš!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije