Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODJELA OSCARA

VIDEO: Glasači Akademije nisu pali pod utjecaj velikih antirasnih prosvjeda

93rd Academy Awards
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
26.04.2021.
u 18:27

Pobjeda Anthonyja Hopkinsa nad favoriziranim Chadwickom Bosemanom posve je iznenadila filmski svijet iako ovdje, mora se priznati, ta je pobjeda čista kao suza.

Iako ovogodišnja dodjela Oscara nije iznjedrila velika iznenađenja, ostat će upamćeno da je u godini nakon velikih antirasnih prosvjeda u Americi Akademija odbila podijeliti većinu zlatnih kipića afroameričkim glumcima. Jer, prema nekim ozbiljnim predikcijama, smiješila su im se tri glumačka Oscara – Chadwicku Bosemanu i Violi Davis za glavne uloge te Danielu Kaluuyi za sporednu mušku ulogu (sporedna ženska rezervirana je od početka za Korejku Youn Yuh-jung).

I dok Oscar Frances McDormand za ulogu u filmu “Zemlja nomada” i nije neko iznenađenje, iako je ova glumica zanatski ponovila karaktere već viđene u “Fargu” i “Tri plakata izvan grada” i bilo bi poštenije da su kipićem nagrađene ili Viola Davis za sjajnu izvedbu blues pjevačice u filmu “Ma Rainey: Majka bluesa” ili Andra Day za oživljavanje monumentalne Billie Holiday, pobjeda Anthonyja Hopkinsa nad favoriziranim Chadwickom Bosemanom posve je iznenadila filmski svijet iako ovdje, mora se priznati, ta je pobjeda čista kao suza. Jer 83-godišnji Hopkins cijeli je film “Otac” iznio na leđima, od prve do posljednje minute on je srce svake scene, a u dramaturški vrlo kompleksnoj kompoziciji pliva kao proždrljivi dupin u jatu malih ribica.

Njegove ekspresne preobrazbe – čas je ljutit, pa je zabavan, čas ciničan, a na kraju posve očajan – dovele su nas u poziciju da upoznamo sebe za koje desetljeće (ako poživimo) i da zavirujući u vlastitu budućnost vidimo što su od nas napravili dug život i preinformiranost. S druge strane, favorizirani Chadwick samo je kratko protutnjao filmom čijim većim dijelom dominira Viola, no mora se priznati da je dosta spor film ubrzao snagom svoje izvedbe.

Premda smo navijali za Jasmilu Žbanić, njen film 'Quo Vadis Aida' ipak nije dobio nagradu u konkuenciji internacionalnog filma, već je ta čast pripala filmu "Još jedna runda". O ostalim dobitnicima i zanimljivostima s ovogodišnje dodjele u filmskoj emisiji na Vecernji.tv govorili su Večernjakovi filmski kritičari Robert Bubalo i Samir Milla. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije