Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30 godina povijesti Večernjakove Ruže

Već na prvoj dodjeli oni koji su prepoznali njezinu važnost obećali su postaviti posebne police za buduće Ruže

Zagreb: Dodjela nagrada Večernjakova ruža za 1994. godinu, 31.01.1995.
Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL
1/36
18.01.2024.
u 12:31

I povijest Ruže će zauvijek pamtiti svoje prve laureate: Doris Vučković, Olivera Mlakara, koji se kroz godine koje su slijedile premetnuo ne samo u jednog od rekordera Ruže, već je postao i simbol izvrsnosti nagrade, Maju Blagdan, Olivera Dragojevića, koji je bio i ostao jedan od najvećih prijatelja i podupiratelja Ruže, grupu ET, koja je 1993. kao i godine koje su slijedile obilježila svojim megahitom „Tek je 12 sati“ i Filip Šovagović

Večernjakova Ruža, prva, najprestižnija i do danas najznačajnija medijska nagrada, čiji status ne blijedi, svjetlo dana je ugledala u jesen 1994. godine, kada su počeli izlaziti kuponi i kada su čitatelji Večernjeg lista birali one kreativce koji su svojim radom ostavili najveći pečat na godini koja je prolazila. Prve Ruže dodijelili smo na spektakularnoj svečanosti u Satiričkom kazalištu Kerempuh, kazalištu koje je bilo dom Ruže u prvih osam dodjela. Birali su se najbolji u šest kategorija: najbolja TV osoba – žena i muškarac, najbolji glazbenici: pjevačica, pjevač i grupa, te najbolji glumac, onaj koji je svoje uloge ostvario u televizijskim formatima. 

I povijest Ruže će zauvijek pamtiti svoje prve laureate: Doris Vučković, Olivera Mlakara, koji se kroz godine koje su slijedile premetnuo ne samo u jednog od rekordera Ruže, već je postao i simbol izvrsnosti nagrade, Maju Blagdan, Olivera Dragojevića, koji je bio i ostao jedan od najvećih prijatelja i podupiratelja Ruže, grupu ET, koja je 1993. kao i godine koje su slijedile obilježila svojim megahitom „Tek je 12 sati“ i Filip Šovagović. Te prve dodjele zasigurno se uz same dobitnike najbolje sjećaju novinari Ekrana, koje je tada vodio urednik Branko Vukšić. Nakon same dodjele u Kerempuhu je zavladao pravi 'stampedo', jer u pomno osmišljenoj svečanosti dogodila se omaška koju nitko nije mogao predvidjeti. Naime, na samoj su pozornici Kerempuha Ruže čekale prve laureate poredane po redu kako je bilo zamišljeno u scenariju, ali hostesa koja ih je dodavala prezenterima krenula je nasumce, i tako je doslovno svaki dobitnik otišao sa scene kazališta s tuđom Ružom u rukama. Sama nagrada u svom postolju ima ugraviran natpis o kojoj se godini radi i tko ju je dobio za koju kategoriju. Na sreću u općem uzbuđenju nitko od dobitnika to nije ni primijetio, a nakon što su se zajedno slikali za naslovnicu Večernjaka, sve smo ih 'pohvatali' i riješili problem. Već tada su oni koji su na prvi pogled prepoznali važnost Ruže obećali da će u svojim domovima postaviti posebne police za Ruže koje će tek doći. Kako su samo bili u pravu, jer za neke je doista počeo slavljenički niz.  

VEZANI ČLANCI

Za 1995. i 1996. godinu Ruže su dodijeljene u istim kategorijama s kojima je nagrada počela. Tada smo već imali posebnu sobu u koju se u mjesecima glasanja za Ružu spremala pristigla pošta, ali i oformljen tim koji je vidio (sve veće i veće grupe) studenata čiji je posao bio u svega nekoliko dana izbrojiti sve glasove čitatelja. No, od samih početaka čule su se i primjedbe da smo izostavili veliki dio medijskog kolača, jer bile su to godine u kojima su se osnivale mnoge privatne radijske stanice, te su i oni željeli imati Ružu koja će potvrditi tko su radijski kreativci koji najbolje rade svoj posao. Kako su i čitatelji pisali Ekranu i tražili nove kategorije, jer popularnost nagrade je nezaustavljivo rasla, nove su kategorije uvedene u Ružu za 1997. godinu. Tada su čitatelji izabrali i najbolje radijske osobe (kao i u TV kategoriji bile su to nagrade za najbolju žensku i najbolju mušku radijsku osobu), a bila je tu i Ruža za najboljeg izvođača tamburaške glazbe, koja je tada bila sveprisutna i na vrhuncu svoje popularnosti. 

Ruža je tada prvi puta pokazala da budno prati razvoj medijske scene, prepoznaje i stvara nove trendove, ali i da osluškuje želje čitatelja Večernjeg lista. Ali pokazala je da ih zna iznenaditi kada to oni najmanje očekuju. 

Zagreb: Dodjela nagrada Večernjakova ruža za 1994. godinu, 31.01.1995.
1/36

Tako se prava 'revolucija' u Ruži dogodila 1999. godine, kada smo zajedno s Ružama za tu godinu dodijelili i Ruže s kojima smo rezimirali 20. stoljeće s kojim smo se opraštali. Ruže 20. stoljeća (koje su bile mnogo veće i raskošnije od onih godišnjih) dodijelili smo najboljim TV osobama (ženi i muškarcu), koji su svojim djelovanjem obilježili televiziju od samih njenih početaka, glazbenicima i glumcima koji su obilježili to 20. stoljeće, a uz to su čitatelji izabrali i najbolji hrvatski film 20. stoljeća, najbolju televizijsku seriju i najbolju pjesmu. 

Bile su to dvije Ruže u jednoj velikoj večeri, večeri u kojoj u Kerempuh doslovno više ni muha nije stala, a uzbuđenje se moglo rezati nožem, jer na okupu su bili zaista najbolji. Ta je milenijska Ruža dala novi zamah nagradi koja do danas ostaje najrelevantnija i najpopularnija medijska nagrada u Hrvatskoj. Tako je već za 2002. godinu dodijeljena i Ruža za najbolji film, koja je pripala Zoranu Sudaru za „Posljednju volju“, da bi prvo desetljeće Večernjakove ruže 2004. godine zaokružile nove kategorije. Tada su nagrade dobile najbolje TV emisije: jedna je Ruža pripala najboljoj autorskoj emisiji, a druga najboljoj licenciranoj emisiji. Te su Ruže dokazale da se hrvatska pamet dobro nosi s onom koja drma svjetskim medijima, jer prva Ruža za najbolju autorsku emisiju pripala je „Latinici“ HTV-a , a ona za najbolju licenciranu emisiju kvizu „Tko želi biti milijunaš“, koji je rađen po uzoru na popularni britanski kviz, a čija hrvatska inačica sve do danas nije izgubila ništa od svog ugleda i popularnosti. Te je godine dodijeljena i Ruža za novo lice koju je osvojila Tatjana Jurić, dokazujući da su na scenu stupile nove TV kuće koje kreću u boj za svoje Ruže. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije