Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimali su izbjeglice

U Ukrajini je ubijen američki snimatelj, a njegov kolega je ranjen: Pogodili su ga u vrat, ostao je ležati tamo

Foto: Ukraine In Crisis
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.03.2022.
u 15:32

Brent Renaud, 51, pogođen je u vrat i poginuo nakon što je u nedjelju bio pod ruskom vatrom dok je radio u Irpinu, tvrde lokalni policijski dužnosnici i više ukrajinskih izvora, a prenosi The Guardian.

Brent Renaud, nagrađivani američki filmski redatelj čiji su se radovi pojavljivali u New York Timesu i drugim medijskim kućama, danas su ubile ruske snage u gradu Irpinu nedaleko od Kijeva, dok je američki fotograf Juan Arredondo ranjen.

Renaud, 51, pogođen je u vrat i poginuo nakon što je u nedjelju bio pod ruskom vatrom dok je radio u Irpinu, tvrde lokalni policijski dužnosnici i više ukrajinskih izvora, a prenosi The Guardian. 

Jane Ferguson, reporterka PBS Newshoura koja je bila u blizini kada je Renaud ubijen, tvitala je: “Upravo sam napustila mjesto uz cestu u blizini Irpina gdje je ispod deke ležalo tijelo američkog novinara Brenta Renauda. Ukrajinski liječnici u toj fazi nisu mu ništa mogli pomoći, a ukrajinski policajac mi je rekao: "Reci Americi, reci svijetu što su učinili novinaru."

Juan Arredondo koji je bio s Brentom u trenutku kada su ih Rusi napali u bolnici je rekao: Prošli smo prvi most u Irpinu i išli smo snimati izbjeglice. Netko nas je povezao, kad smo prošli prvi check-point počeli su pucati po nama. Vozač se okrenuo. Bili smo ja i Brent unutra. Brenta su pogodili. Ne znam kako je. Ostao je tamo ležati. Pogođen je u vrat. Ostao je tamo, a mene je odvelo vozilo hitne....

Prošli smo prvi most u Irpinu i išli smo snimati izbjeglice. Netko nas je povezao, kad smo prošli check-point počeli su pucati po nama. Vozač se okrenuo. Bili smo ja i Brent unutra. On je pogođen. Ne znam kako je. Ostao je tamo. Pogođen je u vrat. Ne znam kako je. Razdvojili su nas...

The New York Times je opovrgnuo kako je Brent u Ukrajini bio po njhovom nalogu, kažu da ga oni nisu poslali na ovaj zadatak.
Obojica su pogođena oko podneva dok su se kretala vozilom s jednim ukrajinskim civilom, koji je također ranjen, navodi Danilo Šapovalov, liječnik specijalnih ukrajinskih snaga koji je  zbrinjavao ranjene.

 

 

Ukrajinske vlasti brzo su optužile ruske neprijatelje da pucaju na novinare, no odakle je došla vatra zasad još nije utvrđeno, dodaje AFP. Novinari agencije AFP koji su radili iz te zone u nedjelju čuli su topničku i vatru iz lakog oružja.

Jedan novinar AFP-a vidio je tijelo ubijeno američkog fotografa koji je uza se imao identifikacijske dokumente i akreditaciju New York Timesa. Iz dokumenata je vidljivo da je ubijeni Brent Renaud (50), fotograf i redatelj, navodi američki dnevnik NYT. List dodaje da je radio za njih ranije, ali u Ukrajini nije za njih izvještavao. Renaud je prvi strani novinar ubijen od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Drugi novinar koji je lakše ranjen svjedočio je o napadu na društvenim mrežama. 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar Apsalar
Apsalar
17:14 13.03.2022.

To je takav posao.... rizičan.

DU
Deleted user
20:52 13.03.2022.

Sveto trojstvo, NYT, Wash. Post i CNN. Iskazali su se u objektivnosti tijekom pandemije. Ako oni kažu da ga nisu poslali, onda je to svakako istina. Napomena: ovo je bio sarkazam (na ovom portalu to je potrebno naglasiti).

Avatar Tombstone
Tombstone
02:22 14.03.2022.

Ima tu jedna jako vazna cinjenica koja se ne smije zaboraviti. Zbog koje je i Lederer vjerovatno poginuo. Naime snimatelj s kamerom, pogotovo ravno sprijeda, neodoljivo podsjeca na vojnika s rpg-om ili slicnim rucnim bacacem spremnim za paljbu pa je uvijek ako je uocen primarna meta. Pogotovo za bitke, s dimom i prasinom uokolo. Mozda to i nije sto se desilo ali vrlo vjerovatno jest. Puno sudionika domovinskog rata to dobro zna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije