Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARETHA FRANKLIN

Veličanstven pogreb dive: okupili se Clintoni, Ariana Grande...

Pogreb Arethe Franklin
Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
1/15
31.08.2018.
u 20:04

"Gospode hvala ti na Arethi. Prvo je pripadala Detroitu, pa Americi i onda svijetu"

Danas je održan pogreb kraljice soula Arethe Franklin koja je preminula sredinom kolovoza u 77. godini života. Na posljednji počinak ispraćena je u hramu Greater Grace Temple u Detroitu, gradu u kojem je provela većinu života.

Aretha je do spomenutog hrama dovezena u bijelom Cadillacu LaSalle iz 1940., a službena ceremonija počela je nešto iza 10 sati.

Osim članova obitelji glazbene dive među osobama koje su se došle oprostiti od nje bili su i brojni sportaši, bivši predsjednik Bill Clinton sa suprugom Hillary, glazbenici Faith Hill, Ariana Grande, Chaka Khan, Jennifer Hudson, Stevie Wonder i mnogi drugi koji su i zapjevali u čast preminuloj kolegici.

Prva je nastupila Faith Hill s pjesmom „What A Friend We Have In Jesus“,  Jennifer Hudson je izvela pjesmu "Amazing Grace", dok je Ariana Grande prisutnima zapjevala Arethin hit "Natural Woman".

– Gospode hvala ti na Arethi. Prvo je pripadala Detroitu, pa Americi i onda svijetu. Bila je utjelovljenje nade veće od života. Bila je vojnik, pokretač, dobar i vjerni sluga – u uvodnom govoru ju je opisao svećenik E.L. Branch.

Osim svećenika i članova obitelji govor su održali i drugi uzvanici, a iako bivši predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle nisu mogli nazočiti sprovodu napisali su pismo koje je tijekom obreda pročitao velečasni Al Sharpton. Ceremonija koja je trajala oko šest sati bila je zatvorena za javnost, no prvih tisuću obožavatelja koji su zauzeli svoje mjesto pred hramom dobili su priliku ući unutra. Ostali su čekali na ulicama ili su sve kod kuće pratili putem livea streama.

Pogreb Arethe Franklin
1/12

Priliku za "posljednje zbogom" imali su i prethodnih nekoliko dana  u muzeju Charles H. Wright Museum of African American History gdje je Arethino tijelo ležalo u otvorenom lijesu od utorka. I svaki dan su ju presvlačili u novu haljinu. Prvi je dan Aretha na sebi imala crveno odijelo i cipele Christian Louboutin iste boje. U srijedu su ju obožavatelji mogli vidjeti odjevenu u svijetloplavu haljinu, a na nogama je ponovno imala cipele iste boje kao haljina. A u četvrtak je bila odjevena u zlatno-ružičastu haljinu brenda St. John i zlatne cipele Christian Louboutin. Taj posljednji dan prije sprovoda njezino je tijelo bilo izloženo u crkvi New Bethel Baptist Church. Unutar lijesa zlatne boje zlatnim je slovima bilo napisano "kraljica soula", a sve je bilo ukrašeno ljubičastim i ružičastim ružama. Zlatne boje je haljina i u kojoj je Aretha naposljetku pokopana.

- Bila bi počašćena i cijenila bi činjenicu da su ljudi tri dana zaredom ispunili svaki kutak i ulicu ovog grada i zemlje, putovali kilometrima daleko, kako bi joj odali priznanje – objasnio je njezin prijatelj Michael Eric Dyson.

No službene aktivnosti vezane uz njezin posljednji ispraćaj nisu završile u petak. Naime, u nedjelju u 11 sati u hramu Greater Grace Temple bit će održana misa za preminulu divu koja od sada počiva na groblju Woodlawn, a propovijed će se također emitirati uživo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije