Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival tamburaške glazbe

Škoro dobio priznanje za 25 godina nastupa u Požegi: Ne pišem zato što moram, nego što želim!

Aurea Fest
Foto: Aurea Fest
1/10
04.09.2016.
u 21:14

Zlatnim žicama Slavonije završio je Aurea Fest Požega 2016. Tijekom prvog dijela programa predstavljeno je 16 novih pjesama, dok su u nastavku izvođači otpjevali poznate hitove

Pred nekoliko tisuća posjetitelja na središnjem požeškom trgu nastupila su zvučna tamburaška imena poput Miroslava Škore, Krunoslava Kiće Slabinca, Slavonskih lola, Cecilije, Stjepana Jeršeka Štefa...

Nakon šest godina u srcu Zlatne doline ponovno je zapjevao i Đani Stipaničev. Publici se predstavio pjesmom "Slavoniju ja volim".

"Čim sam je čuo znao sam kako je riječ o pjesmi za Požegu. Nadam se da će ju publika prepoznati, ali bih volio i da osjeti emotivnu ispovijest o iseljavanju iz Hrvatske. Tekst su napisali Barbara Petanjak i Nikola Kristić, dok je za glazbu zaslužan Siniša Leopold", otkrio je Stipaničev.

Ovogodišnje Zlatne žice Slavonije posebno će pamtiti Miroslav Škoro. Naime, povodom 25 godina autorskog i izvođačkog sudjelovanja na najvećoj požeškoj manifestaciji, festivalsko vijeće uručilo mu je priznanje.

"Kada se bude pisala bilo kakva, pa i mala, crtica o mom životu morat će se spomenuti Požega jer sam ovdje napravio svoj prvi samostalni nastup s "Kućom na kraju sela". Tada je sve krenulo. Tko bi rekao da je već prošlo 25 godina i da se dogodila, ja bih rekao, jedna gomila pjesama jer pišem vrlo rijetko. Ne zato što moram, nego što želim", rekao je Škoro.

Uz umjetnički program, tijekom svih sedam dana Aurea Festa u šetališnoj zoni izložena je raznovrsna ponuda mode, nakita, rukotvorina i drugih proizvoda. Posjetitelje su zabavljali mađioničari, klaunovi, plesači i ulični svirači.

U sklopu "Vino-grada" predstavili su se vinari Požeško-slavonske županije, dok su djelatnici Gradskog muzeja Požega prezentirali stare zaboravljene specijalitete pod nazivom "Najfinije iz Slavonije".

"Htjeli smo ljudima pružiti mogućnost da kušaju nešto za što nikad nisu čuli. Želja nam je da se ova jela komercijaliziraju i postanu nezaobilazan fast ili slow food našeg podneblja. Posjetitelji se raspituju, ali još uvijek treba proći vremena kako bi ljude odviknuli od stereotipa poput kokica, hamburgera ili masnih lepinja. Kultura jedenja starih jela i konzumiranja vina naših vinara je nešto na čemu moramo raditi, a Aurea Fest je savršena prilika za to", rekla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja Požega.

Ovogodišnja manifestacija posvećena običajima, gastronomiji, kulturi, plesu i glazbi, proteklih dana u Zlatnu dolinu je privukla brojne sudionike i goste. Pripreme za sljedeću godinu već su počele.

"Mislim da je sve proteklo jako dobro. Čuli smo mnogo odličnih pjesama. Vrijeme nas je poslužilo tijekom cijelog tjedna što je najbitnije. Prema mojoj procjeni, bilo je puno više posjetitelja nego prethodne godine. Već sada radimo na sljedećem festivalu kako bi osigurali još bolje pjesme", istaknuo je Dominik Škrabal, prodirektor Zlatnih žica Slavonije.

"Tri godine ovakvog koncepta daju svoje rezultate. Tim ljudi koji je sve ovo pripremio i ja smo zadovoljni ukupnim programom, a pogotovo Festivalom popularne glazbe i Zlatnim žicama Slavonije. Zahvaljujem se posjetiteljima na podršci i pozivam ih da dođu i 2017.", zaključio je Ivan Bunjevac, direktor Aurea Festa.

>> Starogradski plesovi i Miroslav Škoro ispunili požeški trg

Komentara 2

Avatar Golum
Golum
21:35 04.09.2016.

A Šola se ubila u alkoholu

MA
maliMalecki
23:46 04.09.2016.

Jado jadna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije