Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILA VIDEO

Severina u novoj kampanji: Znate li da transrodne osobe nemaju pravo na punu zdravstvenu skrb?

Zagreb: Svečana premijera filma "Samo kad se smijem" redateljice Vanje Juranić u Kinoteci
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/12
22.02.2024.
u 15:47

Riječ je o kampanji „Ja sam kao ti" udruge za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba kolekTIRV kojom žele ukazati na sve ono što nam je kao ljudima zajedničko, ali i da postoje problemi koje ne dijelimo baš svi, a s kojima se trans i rodno-varijantne osobe svakodnevno susreću

Severina je jučer najavila kako će danas otkriti u kojoj je to novoj kampanji sudjelovala te je u najavi kampanje napisala: Sutra izlazi kampanja na koju sam izuzetno ponosna i koju sam snimala prije dva tjedna, kad mi je baš bilo teško. Ali znala sam da moram. Riječ je o kampanji posvećenoj osobama na koje se ne gleda kao na 'normalne', na 'bolesnike u društvu', koji su teško prihvaćeni i od svoje okoline, a isti su kao i mi. A jedini 'bolesnici našeg društva' su oni koji 'drugačije' javno prokazuju, koji bi im oduzimali prava, jednakost…

Riječ je o kampanji „Ja sam kao ti" udruge za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba kolekTIRV kojom žele ukazati na sve ono što nam je kao ljudima zajedničko, ali i da postoje problemi koje ne dijelimo baš svi, a s kojima se trans i rodno-varijantne osobe svakodnevno susreću.

VEZANI ČLANCI

-  Bilo da se radi o slučajnom susretu u javnom prijevozu, razgovoru s kolegicama u kantini i/li prilikom posjeta liječniku_ci, često smo suočeni s nerazumijevanjem i reakcijama baziranim na predrasudama i strahu. A mi, kao i ti, želimo biti prihvaćeni i ravnopravni u društvu. Ovakva se kampanja provodi prvi puta u Hrvatskoj i s njom želimo ukazati na potrebe i probleme trans i rodno varijantnih osoba, prije svega riječ je o pravu na jednostavan pristup zdravstvenim uslugama i životu bez diskriminacije. Prije nego smo krenuli u pripremu kampanje, agencija Ipsos provela je prvo hrvatsko istraživanje o stavovima javnosti o trans rodnosti, metodom telefonske ankete na reprezentativnom uzorku punoljetnih građanki i građana Hrvatske - istaknuli su iz ove udruge. Severina jer na svom Instagram profilu objavila video kampanje. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Severina (@severina)

 

- Ja sam kao ti, DRUGAČIJA" S ponosom sam se s @koalica96 pridružila kampanji udruge @kolektirv, čiji cilj je informiranje i osvještavanje javnosti o izazovima s kojima se transrodne osobe susreću u našemu društvu. Znate li da transrodne osobe nemaju pravo na punu zdravstvenu skrb i da terapiju i zahvate koji su im potrebni, često moraju plaćati? Znate li da (pre)često dobiju odbijenice u potrazi za poslom? Znate li… da transrodne osobe nisu jednake u našem društvu? Znate li kako to počinje…- napisala je uz video te objavila i pjesmu pastora Martina Niemöllera o tromosti i nereagiranju njemačkih intelektualaca nakon dolaska nacista na vlast te politike "čišćenja" pojedinih društvenih skupina.

VIDEO Sabina Glasovac o sudjelovanju na izboru za miss: 'Tad je pobjedila prekrasna Vanja Rupena'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije