Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEVI NA RODILJSKOM

Prvo je panika, a onda shvatiš – to je iskustvo neprocjenjivo

Foto: Filip Hoffer/Story
1/2
18.04.2018.
u 07:00

Iz visoke temperature u visoku temperaturu, plač i padovi, na kraju ipak sve preživimo, kaže nam glumac Dražen Čuček

Dražen Čuček sa svojom je malenom kćeri Lenom proveo dvije godine. U prvo vrijeme pomagao je svojoj supruzi Jeleni Veljači, a onda je shvatio da je logičan korak da nastavi. Prije pet godina država je očevima dala dodatna dva mjeseca dopusta da bi ih potaknula da češće uzimaju rodiljski dopust. HZZO kaže da statistike nisu baš bajne te ne bilježe porast broja očeva koji se odlučuju za rodiljski dopust.

– Za mene je bilo jedinstveno iskustvo. Kako su dani odmicali, a ja sam iz dana u dan bio tamo uz Jelenu i Lenu, imao sam mogućnost da sve to nastavim do kćerina drugog rođendana – rekao nam je Čuček.

To je bilo najbolje provedeno vrijeme, tvrdi glumac.

Najljepših šest mjeseci

– Da to nisam napravio, ne bih se tako povezao s njom. U početku je tu bilo puno panike, nije sve samo rutina kako ponekad izgleda. Iz visoke temperature u visoku temperaturu, pa plač i padovi, misliš da je sve izvan tvoje moći i da nećeš uspjeti, a onda na kraju shvatiš da civilizacija tako funkcionira već tisućama godina i da će dijete preživjeti – našalio se Dražen pa dodao da misli da su prve godine najvažnije, a to iskustvo ne bi mijenjao ni za što. Potvrdio je i statistike jer, kako kaže, u svojem okruženju nema prijatelje ili članove obitelji koji su se odlučili na takav korak, ali nisu se čudili njegovoj odluci. Podržavali su ga.

– Ovako sam se povezao sa svojom kćeri onako kako vjerojatno ne bih mogao na neki drugi način. Naravno, očevi koji ne koriste rodiljski sa svojom djecom imaju jednako poseban odnos, ali ovo je nešto posve drukčije – rekao nam je glumac, otac Lene koja će uskoro napuniti tri godine.

Statistike HZZO-a kažu da u prosjeku 4,8 posto hrvatskih očeva ide na roditeljski dopust, a Slovenci i Talijani malo više. U Europi prednjače Švedska i Nizozemska gdje to čini svaki četvrti otac. Naravno, najčešći razlog zbog kojeg se ne odlučuju na rodiljski financijske je prirode. Majke imaju u prosjeku 20 posto manje plaće, a nakon šest ili osam mjeseci naknada iznosi 2328,20 kuna pa tate obično ostaju na poslu zbog većih primanja.

TV spiker, voditelj i urednik Branko Uvodić na rodiljskom dopustu bio je sada već davne 1987. kada se rodila njegova mlađa kći Sara.

– Ja sam to učinio dok još nije bio moderno. Moja mlađa kći Sara sada već ima 30 godina. Starija Petra rođena je 1977. U to vrijeme, dok je Petra bila mala, ja sam studirao, jako puno radio i često putovao pa nisam dovoljno vremena provodio s njom. Onda sam odlučio da ću si sa Sarom priuštiti to “izgubljeno” vrijeme. I moram vam reći da se ta privrženost osjeti i danas. To je bilo najljepših šest mjeseci u mojem životu – kaže Branko Uvodić.

Njegove tadašnje kolegice Željka Fattorini, Ksenija Urličić i Jasmina Nikić nisu vjerovale kada im je rekao da se sam brine za svoju kćer, odnosno da nema nikakvu pomoć.

Kulenova seka i piće

– Jedan dan došle su k meni doma da me iznenade i mislile su da će zateći nekoga tko mi pomaže s djetetom. Iznenadile su se. Uspio sam sve sam, a i njima sam narezao malo kulenove seke i poslužio im piće – prisjetio se.

Svakom bih ocu to preporučio od srca jer ta se ljubav ne može opisati i prenijeti, kaže nam Branko.

– Danas imam takav odnos sa svojim unucima Davidom i Laurom, Sarinom djecom. Nedavno je David bio bolestan i stalno je govorio: “Idem kod Bjanka u Zagjeb!”, jer kći živi u Čavlima – kroz smijeh nam prenosi.

I svoju je stariju kćer obožavao kupati i pripremati joj bočice pa je tako spremno dočekao Saru i dobro se snašao.

– A bočice sam volio pripremati jer bi ostalo Čokolina koji bih onda ja potamanio – smije se Branko.

Komentara 1

NO
NoHo
08:35 18.04.2018.

Konačno normalan članak. Biti tata. Neprocjenjivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije