Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mnogima omiljeni

Preminuo legendarni kompozitor i oskarovac, najpoznatiji po glazbi za film Blade Runner

Foto: Profimedia
1/3
19.05.2022.
u 19:36

Uspjeh je prvo okusio u grčkim rock bendovima kao što su Forminx i Aphrodite’s Child. Ovaj drugi bio je toliko popularan da su uspjeli prodati dva milijuna kopija ploča prije no što su se raspali 1972. godine.

Vangelis, kompozitor najpoznatiji po radu na filmovima kao što su 'Blade Runner' i 'Chariots of Fire' preminuo je u 80. godini. Vijesti o smrti penjeli su strani mediji.  

Rođen kao Evángelos Odysséas Papathanassíou, bio je samouk.

Uspjeh je prvo okusio u grčkim rock bendovima kao što su 'Forminx' i 'Aphrodite’s Child'. Ovaj drugi bio je toliko popularan da su uspjeli prodati dva milijuna kopija ploča prije no što su se raspali 1972. godine.

Prvu kompoziciju za film napisao je dok je još bio u tom bendu, a riječ je o glazbi za dokumentarac 'L’Apocalypse des animaux'.
Kao inovator u elektroničkoj glazbi, Vangelis je najvjerojatnije mnogima najpoznatiji po radu na filmu Chariots of Fire. To mu je donijelo i prvog Oscaram 1981. Kasnije je radio i na Ridley Scottovom Blade Runneru. 

 

Bitno je naglasiti da je glazba u tom filmu bila jednako važna kao i glumac Harrison Ford koji je utjelovio Ricka Deckarda, kako bi se dočarala atmosfrea znanstvenofantastičnog film-noira. 

Posljednji studijski album pod nazivom Juno to Jupiter  glazbenik je izdao 2021. godine.

VIDEO Jandroković obradio Konstraktinu pjesmu: 'Zastupnica mora biti zdrava...'

 
Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
20:16 19.05.2022.

"Vangelis, kompozitor najpoznatiji po radu na filmovima kao što su 'Blade Runner' i 'Chariots of Fire' preminuo je u 80. godini. Vijesti o smrti penjeli su strani mediji." I, ne samo po ta dva filma već i po filmu "1492: Conquest of Paradise" - Ridleyja Scotta za koji je napisao i glazbu, a (istoimena) pjesma - "Conquest of Paradise" mu je (za mene) - remek-djelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije