Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 59. GODINI

Preminuo basist Prljavog kazališta Dubravko Vorih

Dubravko Vorih
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
12.03.2019.
u 10:59

Vorih je u Prljavom kazalištu od 2008. godine.  Lani mu je ustanovljen težak karcinom otkriven dok su Prljavci bili na američkoj turneji. Zadnji nastup imao je na slavljeničkom koncertu u povodu 40. obljetnice benda u Kranjčevićevoj ulici.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glazbenika, basist Prljavog kazališta Dubravko Vorih, preminuo je jutros u Zagrebu u 59. godini nakon kratke i teške bolesti. 

Vorih je u Prljavom kazalištu od 2008. godine. Lani mu je ustanovljen težak karcinom otkriven dok su Prljavci bili na američkoj turneji. Zadnji nastup imao je na slavljeničkom koncertu u povodu 40. godišnjice benda u Kranjčevićevoj ulici. 

Dubravko Vorih počeo je karijeru s grupom Pro Futuro klavijaturista Stanka Juzbašića 1976. Svirali su jazz-rock na tragu Soft Machinea i Chicka Coreae. Autor skladbi bio je Juzbašić. Nakon raspada grupe Juzbašić osniva Obećanje proljeća u kojem Vorih djeluje do 1980. Grupa bilježi značajne uspjehe na jazz-festivalu u Celju, Subotici, Novom Sadu itd. S bubnjarom Draženom Šolcom počinje suradnju s  Tihomirom Popom Asanovićem i Bracom Doblekarom u grupi Rendez Vous s kojom za PGP RTB snima singl “Sve je bio san” Tihomira Popa Asanovića.

Grupa se uskoro raspada zbog Asanovićeva odlaska u Ameriku. S Draženom Šolcom dobiva priliku snimiti nekoliko skladbi za Boška Petrovića. Klavir svira Srđan Dedić, a gitaru Mate Matišić. Usporedo s jazz-karijerom sve više okreće se rocku i yu rock-sceni pa tako postaje član Parnog valjka, a zatim vrlo brzo s gitaristom Zokom Cvetkovićem i Draženom Šolcom oformio je bend Parlament, s kojim je snimio albume “Imena i legende” i ”Sve piše u zvijezdama”.

Svirao je i u Njemačkoj, a u Kölnu je usavršio jazz. Svirao je i u Bastardzima, a u Prljavcima je od 2008. Na koncertima Prljavog kazališta znao je i zapjevati, pa smo ga tako često mogli čuti kako pjeva "Stand By Me". Hrvatska glazbena scena ostala je bez čovjeka koji je podučavao mnogo mladih basista. 

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
13:50 12.03.2019.

Dobar glazbenik.

AD
adler77
14:22 12.03.2019.

Pocivao u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije